21.6.19

Προάγγελος εξελίξεων εντός ΝΑΤΟ: Η Τουρκία στον προθάλαμο του SCO - Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές - Τέλος το δολάριο


Σε μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις εντός ΗΠΑ αλλά και ΝΑΤΟ προχώρησε πριν λίγες ώρες η Τουρκία η οποία πλέον θα πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας Σαγκάης.
Ιράν και Τουρκία υπέγραψαν μέσα σε πανηγυρικό κλίμα "mega deal" που βάζει τα θεμέλια στρατηγικής συνεργασίας. Ετσι το Ιράν γίνεται η δεύτερη χώρα στρατηγικός "πυλώνας" για την Τουρκία μετά την Ρωσία. 
Οι υπογραφές έπεσαν κατά την διάρκεια συνάντησης του ιρανού ΥΠΕΞ, Javad Zarif, και του Τούρκου ομολόγου του, Μ.Τσαβούσουγλου στο Isfahan.
Οι "βόμβες" της συμφωνίας είναι πολλές: Δεν μιλούν μόνο για στρατηγική συνεργασία αλλά για απο-δολαριοποίηση ενώ το "deal" γίνεται αμέσως μετά το δημόσιο κάλεσμα σε συνέντευξη τύπου του Γ.Γ. του SCO, Vladimir Norov, ο οποίος έδωσε εντολή στα μέλη του Οργανισμού να προχωρήσουν άμεσα σε σύσφιξη οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ τους!
Αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τουρκικό "οχυρό" περί Τατάρων "έπεσε" και αυτό καθώς οι σχέσεις Τουρκίας με την Κριμαία - που μέχρι πρόσφατα ο Ερντογάν δεν αναγνώριζε ως τμήμα της Ρωσίας - αναβαθμίζονται με απευθείας δρομολόγια πλοίων και εμπορική ανάπτυξη!
"Οι ηγέτες των κρατών μελών του SCO έχουν λάβει οδηγίες για επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ μας συμφωνίας.
Θα υποστηριχτούν κοινές πρωτοβουλίες των βιομηχάνων και του ευρύτερου εμπορικο-οικονομικού τομέα των κρατών μελών για την εφαρμογή σχεδίων στους τομείς της οικονομίας, τεχνολογίας, μεταφορών, επικοινωνιών, ενέργειας και επενδύσεων" ανέφερε ο Γ.Γ. του SCO, Vladimir Norov και πρόσθεσε:
"Ο Οργανισμός Συνεργασίας Σαγκάης (SCO) θα αυξήσει την χρήση εθνικών νομισμάτων και θα εμβαθύνει την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών".
Σύμφωνα με τον V.Norov oι συμμετέχοντες - μεταξύ των οποίων ήταν και η Τουρκία - στη Σύνοδο Κορυφής εκτίμησαν τις εργασίες πάνω στην δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου του SCO καθώς και της Τράπεζας Ανάπτυξης των SCO!
Η Τουρκία απάντησε στο δημόσιο κάλεσμα του SCO!
Μετά το ρωσικό δημόσιο κάλεσμα, ακολούθησαν υπογραφές με το Ιράν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, τόνισε πως μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρχουν διευρυμένες συνομιλίες κάθε έξι μήνες.
Πριν αναχωρήσει από το Isfahan, ο Μ.Τσαβούσογλου είπε ότι θα έχουν συζητήσεις οι αναπληρωτές ΥΠΕΞ, ανώτεροι αξιωματούχοι και άλλοι των δύο χωρών.
Και εδώ έριξε μια πραγματική "βόμβα" διότι τόνισε πως:
"Σήμερα ακολουθήσαμε τις προεδρικές αποφάσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών μας.
Εφαρμόσαμε ότι αποφάσισαν στην συνάντηση τους ο πρόεδρος μας Ρ.Τ.Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράν, Χ.Ρουχανί, στο περιθώριο της 5ης Διάσκεψης (CICA) στο Dushanbe, του Τατζικιστάν (δείτε σχετικά ΕΔΩ)"!
"Προχωράμε σε εμπόριο βασισμένο στο εθνικό μας νόμισμα, ενώ θα συνεδριάζει τακτικά "Κοινή Οικονομική Επιτροπή Ιράν-Τουρκίας (ΚΕΚ). Ο Υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Reza Ardakanian, και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι θα επισκεφτούν την Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες.
"Στους μηχανισμούς προώθησης των διμερών σχέσεων μας θέλουμε να βάλουμε και το Ιράκ (σσ θέλουν να πετάξουν εκτός oλόκληρης της περιοχής τις ΗΠΑ. Αραγε πόσο τυχαίες είναι οι ρουκέτες κατά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή;)!
Τέλος συζητήσαμε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις κινήσεις ΗΠΑ-ΕΕ".
Συνεπώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ρ.Τ.Ερντογάν να "σφραγίζει" με την παρουσία του στο περιθώριο της 5ης Συνόδου CICA (Summit of the Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia) στο Dushanbe του Τατζικιστάν την γεωπολιτική του "στροφή".
Εχει "κουνήσει μαντήλι" εδώ και καιρό η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν...
Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση.







and discuss Iran-Turkey relations during escalating tensions in the Gulf
pronews.gr