9.6.19

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τι φοβούνται από τα S-400 στην Τουρκία: «Θα εξουδετερωθούν οι stealth ικανότητες του F-35»

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τι φοβούνται από τα S-400 στην Τουρκία: «Θα εξουδετερωθούν οι stealth ικανότητες του F-35»
Η υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για τις αμυντικές προμήθειες Ellen Lord προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της Rostec ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών αεράμυνας στα S-400 αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το λόγο που οι ΗΠΑ δεν θέλουν τα συστήματα αυτά στην Τουρκία.

Δεν πρόκειται για την ολοκλήρωση τους στο σύστημα του ΝΑΤΟ, ούτε για τη μη συμβατότητα με τα συστήματα IFF, αλλά πολύ απλά ότι με τη χρήση των S-400 και των F-35 σε ένα κοινό περιβάλλον, οι Τούρκοι να δώσουν πληροφορίες στους Ρώσους για τα αδύναμα σημεία ραδιοεντοπισμού του F-35 προχωρώντας οι τελευταίοι στις κατάλληλες τροποποιήσεις στα ραντάρ τους.
Αυτό υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς η Lord σχολάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Rostec Sergei Chemezov.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός είπε οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν μακριά (σημ. εννοώντας όσο γίνεται) τα F-35 από τα S-400 καθώς υπάρχει φόβος αυτά στο τέλος να αποκαλυφθούν από το S-400 και φυσικά όχι μόνο: Από όλη την αλυσίδα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, μεγάλης εμβέλειας.
"Δεν θέλουμε να έχουμε τα αμερικανικά F-35 σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά S-400 στην Τουρκία, για το λόγο ότι (σημ. οι Ρώσοι) θα μπορέσουν να αντιληφθούν το Η/Μ προφίλ των F-35”,είπε πιο συγκεκριμένα η Lord.
Χωρίς να το πει, βέβαια εννόησε ότι οι Τούρκοι δε θα διστάσουν να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους Ρώσους αναφορικά με τα F-35, έχοντας μηδενική εμπιστοσύνη σε όποιες εγγυήσεις μπορεί να τους παράσχει η Άγκυρα.
Η Lord εξέφρασε ακόμη τη λύπη της για την απόφαση της Τουρκίας να συνεχίσει τις προετοιμασίες για την παραλαβή των S-400 συμπεριλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης.
«Οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες από την είδηση ότι η Τουρκία έστειλε προσωπικό στη Ρωσία για εκπαίδευση στα S-400. Όπως έχουμε ήδη πει σε όα τα επίπεδα και όλους τους τόνους η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει τα F-35 εάν προχωρήσει στην προμήθεια των S-400».
Η ίδια πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ακύρωση της συμμετοχή της Τουρκίας  στο πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας των ενεργειών της Άγκυρας.
Επίσης είπε πως το Πεντάγωνο ήδη αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των τουρκικών εργοστασίων που παράγουν περίπου 400 απάρτια του F-35 μέχρι το 2020.

pronews.gr