12.6.19

O I Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 23- 1η Μαρτίου, 2019


Αποτέλεσμα εικόνας για Στελιος Κυριμλής



Γράφει ο Στελιος Κυριμλής * 

Αγαπητοί μου φίλοι,

Το 2011, μια αγαπητή φίλη από την Ελλάδα, που γνωρίζει την τρέλα μου, μου έκανε δώρο το βιβλίο  το Δόγμα του Σόκ, γραμμένο απο την Ναόμι Κλάιν, που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση και φυσικά πολλά απο αυτά που αναφέρει μέσα, τα έζησα πρώτο χέρι..... Πιστεύω οτι ειναι ένα απο τα καλύτερα οικονομικά βιβλία του 21ου αιώνα. Η πολύ αξιόλογη Ναόμι Κλάιν περιγράφει λεπτομερώς τις πολιτικές μηχανορραφίες και τον ανθρώπινο φόρο αίματος που απαιτείται για να επιβληθούν ανήθικες σκληρές οικονομικές πολιτικές της Νέας Τάξης Πραγμάτων, σε χώρες που αντιστέκονται.
Εξηγεί ακριβώς τά οικονομικά πιστεύω και θεωρία  του καθηγητού οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Σiκάγου, Μίλτον Φρίντμαν, για αχαλίνωτο καπιταλισμό, νεοφιλελεύθερη οικονομία, ελεύθερο εμπόριο και παγκοσμιοποίηση, με τρόπους που συγκαλύπτουν συνωμοσίες, που αποβλέπουν στην ιδιωτικοποίηση πολέμων και καταστροφών, και την λεηλασία της όποιας δημόσιας περιουσίας μιας Χώρας, προς όφελος των πλουσίων, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει την απομάκρυνση της Αμερικής απο την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και την αντικατάσταση της απο μια κυβέρνηση η οποία ελέγχεται απο πολλά ανταγωνιστικά και καλώς χρηματοδοτούμενα, σκοτεινά, ιδιωτικά συμφέροντα. Το δόγμα του σόκ λειτουργεί ως εξής....Η αρχική καταστροφή (ενα πραξικόπημα, τρομοκρατική επίθεση, κατάρρευση των αγορών, ενας πόλεμος, ένας τυφώνας κλπ.) εξωθεί ολόκληρο τον πληθυσμό σε μία κατάσταση συλλογικού κλονισμού και τρόμου και εξασθενεί όποιες αντιστάσεις των κοινωνιών !!.... Το ιδεολογικό κίνημα του Μ. Φρίντμαν, το δόγμα του σόκ, το οποίο ίδρυσε το 1947, με τον δάσκαλο του οικονομολόγο, Αυστριακό Φρίντριχ Χάγεκ, υποστήριζε οτι δεν επρεπε να υπάρχουν παρεμβάσεις απο κυβερνήσεις, που να περιορίζουν την εκμετάλλευση των εργατών ή την διασφάλιση και πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες , αλλά να απαλλαγεί η αγορά απο αυτές τις σοσιαλιστικές, ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες, ώστε να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα... Την θεωρία αυτή, την εχουν ασπασθεί πολλοί Πρόεδροι των ΗΠΑ, πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ρώσοι ολιγάρχες, δικτάτορες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, γενικοί γραμματείς του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ)και οι τελευταίοι τέσσερις επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve)... .. 
     Ο Μίλτον Φρίντμαν, ήταν πεπεισμένος ότι, όταν ξεσπάει μία κρίση , με μεγάλες καταστροφές,οικονομικές,πολιτικές, στρατιωτικές, ή φυσικές, αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας η ακαριαία και άμεση δράση, και η γρήγορη και αμετάκλητη επιβολή αλλαγών, πρίν η συγκλονισμένη κοινωνία γυρίσει πάλι στον ίδιο τρόπο λειτουργίας της, η στην « τυραννία του στάτους κβό» όπως το αποκαλεί... Αρα μιλάμε για αποφάσεις που λαμβάνονται σε ταχύτατο χρόνο, για εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων, απο μια κυβερνηση, μονομερώς και όχι με τον συνηθισμένο αργό, κοινοβουλευτικό τρόπο της διαπραγμάτευσης και γραφειοκρατίας!...Και όπως λέει ο Μ. Φρίντμαν στο βιβλίο τουCapitalism and Freedom  «…..Επιτέλους υπήρχαν και πολιτικοί ηγέτες που είχαν το θάρρος να επιβάλουν, τις χωρίς περιορισμούς ελεύθερες αγορές , στον πραγματικό κόσμο......»....Δηλαδή σε τελική ανάλυση, μιλάμε για «ιδιωτικοποίηση» της κυβέρνησης όποιας χώρας!..                          
     Το σύστημα αυτό το επέβαλαν σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής , όπως στην Χιλή, με το Πινοτσέτ, που διευκόλυνε την μετάβαση αυτή με τις δικές του θεραπείες -σόκ με κατάρρευση της οικονομίας, με κελιά βασανισμού του καθεστώτος, σε όσους ήταν εμπόδιο στον καπιταλιστικό μετασχηματισμό. Στην Σρι-Λάνκα , στο Ιράκ, όπου άλλαξαν την οικονομία της χώρας ,μετά απο διάφορους πολέμους, διασπάσεις της χώρας ,όπου οι πολίτες είχαν κουρασθεί απο το χάος και αηδιάσει να είναι πειραματόζωα και να οδηγούνται στις φυλακές για όποια αντίσταση, στην Αργεντινή, και στην Βραζιλία. Στην Ασία η χρηματο-οικονομική κρίση του 1997-1998 ηταν καταστροφική για τις αποκαλούμενες «ασιατικές τίγρεις» οδηγώντας στο άνοιγμα των αγορών τους. Στην Γαλλία με τον Σαρκοζί και Μακρόν, στην Κίνα την δεκαετία του 1980, στην Ρωσία την δεκαετία του 1990 και στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου όπου ανακηρύχθηκε  άμεσα «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που ακόμα συνεχίζεται και έτσι προώθησε την οικονομία της Αμερικής!!!... Πρόσφατα στην Συρία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία  και στην Βενεζουέλα...Η Ιταλία μόλις στο παρά πέντε, πρόλαβε να εκλέξει μια «ακροδεξιά» κυβέρνηση η οποία αντιστέκεται σε όποια αλλαγή, τουλάχιστον πρός το παρόν...Αυτό το φαινόμενο ειναι καλύτερα κατανοητό εάν το ονομάσουμε το «σύμπλεγμα του καπιταλισμού της καταστροφής»!..Στις ΗΠΑ, στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη απο τον κυκλώνα Κατρίνα, με τους κατοίκους να εχουν χάσει τα πάντα, άλλαξαν το σύστημα παιδείας, από δωρεάν δημοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, επιδοτούμενο απο την κυβέρνηση , το οποίο διασφάλιζε το ίδιο επίπεδο παιδείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα χρώματος, θρησκείας, η πλούτου, σε ιδιωτικό σύστημα,με δικούς του κανόνες εργασίας!!!. Αυτό έγινε αρχικώς με την  υποστήριξη της κυβέρνησης προς τους πολίτες, με κουπόνια και χρήματα, για δύο χρόνια και κατόπιν με επιδοτήσεις σε ιδιωτικά σχολεία, χωρίς συνδικάτα, και με πολύ χαμηλούς μισθούς για τους δασκάλους  και χωρίς πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.... Με αυτόν τον τρόπο απηλλαξαν το δημόσιο απο τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους των σχολείων!... 
     Απο την στιγμή που αυτή η θεωρία εφαρμόστηκε στην Ρωσία και στην Κίνα και οι κομουνιστές μεταλλάχτηκαν σε καπιταλιστές, αυτό σήμαινε οτι δεν είχε απομείνει κανένα εμπόδιο στον δρόμο πρός μια πραγματικά παγκόσμια ελεύθερη αγορά, στο πλαίσιο της οποίας οι εταιρείες δεν θα ηταν ελεύθερες να δράσουν μόνο στις χώρες τους, αλλά θα μπορούσαν να διασχίσουν σύνορα χωρίς περιορισμούς, και φυσικά και το πώς θα πρέπει να είναι οργανωμένη η κοινωνια στην εκάστοτε χώρα, φέρνοντας έτσι «ευημερία» σε όλον τον κόσμο!....Δυστυχώς αυτός ο σύγχρονος καπιταλισμός  και«ευημερία», έρχεται με φόβο, πολέμους και καταστροφές ....Το κίνημα αυτό της «απελευθέρωσης» των αγορών και διόγκωση της δύναμης των εταιρειών εχει πάρει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις!.. Ο μικρο-επιχειρηματίας είναι πλέον υπο εξαφάνιση.....Οι  καθόλου δημοφιλείς στους πολίτες ,μεγάλες απαιτήσεις απο το ΔΝΤ για χορήγηση δανείων, όπως ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί, κρατική απορρύθμιση και σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, μισθοί, υγεία κλπ.), τώρα εφαρμόζονται και με σκληρά μέτρα, όπως έπειτα απο μία απειλή για στρατιωτική εισβολή η πραγματικό πόλεμο (εάν χρειασθεί), ή ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας και ο εξουθενισμός των πολιτών, η μια κατακλυσμιαία φυσική καταστροφή,  για να επιβάλουν αυτήν την ακραία φονταμενταλιστική μορφή του καπιταλισμού με......επενδύσεις!!!
        Η Πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια, πέρασε απο πολλά δεινά και η κοινωνία μας έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο σόκ....μνημόνια (έστω και εάν υπάρχουν πολλές χώρες με μεγαλύτερο χρέος που δεν μπήκαν σε μνημόνια) συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, συρρίκνωση στους μισθούς και συντάξεις κατα 50%, η καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ,  η καθιέρωση του 25 % ΦΠΑ, συρρίκνωση των Αμυντικών Δαπανών, συρρίκνωση του Στρατού της Χώρας, συρρίκνωση του πλούτου των πολιτών και εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, άνοδος της ανεργίας στο 30% , περίπου 20,000 αυτοκτονίες συμπολιτών μας, ξεπούλημα των Λιμανιών και Αεροδρομίων της Χώρας, υποθήκευση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, Μουσεία, Αρχαία Μνημεία, ευρήματα και κτίρια, υποθήκευση του Φυσικού πλούτου της Χώρας, πλειστηριασμοί κατοικιών, αποδημία της Νεολαίας μας με 500,000  μορφωμένους νέους, ξεπούλημα της Ιστορίας μας και Πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, η βιασύνη να περάσει απο την Βουλή, η άμεση υπογραφή της ακόμα και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αλλαγή των σχολικών βιβλίων η κατάργηση του Σταυρού από την Σημαία μας και από τα σχολεία μας και πολλά άλλα!!!
Αγαπητοί μου φίλοι....μπορεί κανείς να μου πεί, εάν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα έχουν καμία σχέση με το Δόγμα του Σόκ;......


Με εκτίμηση,
Στελιος Κυριμλής                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου
Greater Washington Metropolitan Area                                                                                                                                                                                                                                                                               
 Πρώην Υπατος Πρόεδρος                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
 Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής