12.6.19

F-35: «Έδωσαν τα χέρια» Πεντάγωνο-LM για ιστορική μείωση κόστους παραγωγής

F-35
Το πρόγραμμα του stealth μαχητικού αεροσκάφους F-35 θα γνωρίσει ριζικές αλλαγές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έκανε γνωστές το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα μακροπρόθεσμα.
Το Πεντάγωνο και η κατασκευαστική εταιρεία – «κολοσσός» Lockheed Martin, «έδωσαν χέρια» και πέτυχαν το «ανέφικτο» μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, καθιστώντας το πιο οικονομικά προσιτό, κάτι που σίγουρα είναι θετικό για πιθανούς αγοραστές, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την συμφωνία, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξασφάλισε για την επόμενη σύμβαση παραγωγής (Lot 12) των F-35, την χαμηλότερη τιμή ανά αεροσκάφος, στην ιστορία του προγράμματος.
Η συμφωνία μείωσης κόστους αφορά 157 μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην σύμβαση παραγωγής (Lot 12) και παρόλο που το Πεντάγωνο δεν παρέθεσε ακριβή οικονομικά στοιχεία, υπολογίζεται πως η τιμή του F-35A θα ανέρχεται στα 81 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 89,2 εκατομμύρια δολάρια, όπως κόστιζε στην προηγούμενη σύμβαση παραγωγής (Lot 11).
F-35
Η τιμή για τα μοντέλα F-35B και F-35C επίσης μειώθηκε στην νέα σύμβαση παραγωγής (Lot 12), δήλωσε ο Greg Ulmer, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Lockheed Martin, για το πρόγραμμα F-35.
Ο ίδιος τόνισε πως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, αυτή θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο συμβόλαιο παραγωγής για το F-35 και θα προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές παραγωγής του αεροσκάφους στην ιστορία του προγράμματος.
Στη συνέχεια προσέθεσε ότι η τιμή μονάδας και για τα τρία μοντέλα του stealth μαχητικού αεροσκάφους F-35 μειώθηκε και η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα κόστος μονάδας F-35A κάτω από τα 80 εκατομμύρια δολάρια στην μεθεπόμενη σύμβαση παραγωγής (Lot 13), ξεπερνώντας κατά πολύ τις δεσμεύσεις του Πενταγώνου και της Lockheed Martin για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση, καθώς η μείωση κόστους παραγωγής του F-35 θα δημιουργήσει ευκαιρίες όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για τις συμμαχικές δυνάμεις που έχουν αγοράσει ή είναι πιθανό να αγοράσουν το μαχητικό όπως η Ελλάδα, καθώς θα είναι πιο οικονομικά προσιτό.
Με πληροφορίες από: Defence Blog
onalert