30.6.19

“Αόρατο” ραντάρ διατείνονται πως κατασκεύασαν Ρώσοι επιστήμονες…

Μέχρι τώρα, ένα από τα παραδοσιακά προβλήματα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ραντάρ ήταν η ευπάθεια τους στην επίθεση, καθώς τα σήματα που στέλνουν σε αναζήτηση εχθρικών αεροσκαφών, μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τα αεροσκάφη, προδίδοντας τη φυσική θέση του ραντάρ. Μηχανικοί από την ρωσική αμυντική εταιρεία OKB Planeta έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει ένα νέο σύστημα ραντάρ που είναι αόρατο από επανδρωμένα και μη αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Αλεξάντερ Πετρόφ.

Το σύστημα, λειτουργεί χωρίς πομπό και μπορεί να λαμβάνει σήματα από κοντινά αντικείμενα. «Η ιδέα είναι απλή – να χρησιμοποιούμε αντανακλάσεις από πύργους για τηλεοπτικές εκπομπές και κινητές επικοινωνίες», εξήγησε ο Πετρόφ. «Με άλλα λόγια, το ραντάρ λειτουργεί με την υποδοχή του και δεν εκπέμπει τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ορατό, ούτε να ακουστεί», πρόσθεσε.\
Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί, επιτυγχάνοντας την παρακολούθηση του σήματος που εκπέμπεται από ένα αεροσκάφος στην πόλη Τβερ, μια ρωσική πόλη περίπου 150 χλμ. βορειοδυτικά της Μόσχας, με τη βοήθεια τοπικών πύργων επικοινωνίας.
«Υπάρχει ενδιαφέρον πιθανών πελατών», δήλωσε ο Πέτροφ, σημειώνοντας ότι μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό, οι ενδεχόμενοι ιδιωτικοί αγοραστές που δεν επιθυμούν να «παρακολουθούνται από αεροσκάφη» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύστημα.
ΠΗΓΗ: SPUTNIK,  defence-point