9.6.19

Σάκοφ, ο ομογενής μας εκ Ρωσίας πιλότος, εθελοντής των βαλκανικών πολέμων.Ο πρώτος αεροπόρος του Lipetsk, (Nikolai Stavrovitch Sakof, εθελοντής πιλότος της Ελληνικής Αεροπορίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους)
14 Φεβρουαρίου 2013

Μια από τις πιο δελεαστικές ιδέες της ανθρωπότητας κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ήταν η  κατάκτηση του εναέριου χώρου από τους πρωτοπόρους. Οι καρποί των έργων των πιο ταλαντούχων επιστημόνων και σχεδιαστών τότε  επέτρεψαν σ΄αυτούς να πραγματοποιήσουν τις τολμηρές προβλέψεις των συγγραφέων της επιστημονικής φαντασίας της εποχής.
Την αυγή του 20ού αιώνα, η ανθρωπότητα άρχισε να δαμάζει δραματικά τον ουρανό. Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, πραγματοποιήθηκε η πρώτη απίστευτη πτήση των αδελφών Orville και Wilber Wright, κατακτώντας το ευρωπαϊκό κοινό. Λίγες χρόνια αργότερα, το κατόρθωμα της αεροναυπηγικής του Henri Farman και του Louis Bleriot επανέλαβαν το ίδιο κατόρθωμα. Τα αεροπλάνα τους ήταν σαν ράφια με πτερύγια αποτελούμενα από ξύλινες σανίδες συνδεδεμένες σε μία ενιαία κατασκευή.


Δυστυχώς, εκείνη την εποχή κάποιος έπρεπε να είναι ικανοποιημένος μόνο με αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τα αρχεία που αφορούσαν στην ιστορία των πτήσεων. Η κατάσταση άλλαξε μόνο στις αρχές του 1910, αφού οι πιο ταλαντούχοι σπουδαστές του Farman, ο Mikhail Efimov της Οδησσού, έπληξαν την επιτυχία του Orville Wright αφού πραγματοποίησαν πτήση με επιβάτη. Μετά από αυτό, σαν να ξυπνούσε, η ρωσική αυτοκρατορία άρχισε γρήγορα να προλαμβάνει τις εξελίξεις . Σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας μας οι δημόσιες πτήσεις έχουν θριαμβεύσει. Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, οι πρώτοι εγχώριοι πιλότοι - Efimov, Vasilyev, Popov, Zaikin, Utochkin και άλλοι - απέδειξαν τα ταλέντα τους για την κατάκτηση του εναέριου χώρου. Μέχρι το τέλος του 1910, περισσότερες από τρεις δωδεκάδες Ρώσοι πιλότοι είχαν ήδη γίνει ευτυχείς ιδιοκτήτες πιλοτικών διπλωμάτων που έλαβαν στη Γαλλία.
Εγχώριοι κατασκευαστές επίσης δεν παραμένουν στην αφάνεια και ακολουθούν τις εξελίξεις.
Στα τέλη της άνοιξης του 1910, ο πρίγκιπας Alexander Koudachef στο Κίεβο κατασκεύασε το πρώτο αεροσκάφος του αρχικού σχεδιασμού, εξοπλισμένο με βενζινοκινητήρα, και τον Ιούνιο ένα άλλο αεροπλάνο του μελλοντικού παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή και μελετητή αεροσκαφών, του Igor Sikorski, που ήταν ακόμα φοιτητής. Στην πόλη Gatchina και στη Σεβαστούπολη οργανώθηκαν πιλοτικά σχολεία. Το κύριο επίτευγμα των εγχώριων επιστημόνων κατασκευαστών θεωρείται ότι είναι η ανάπτυξη του έτους 1911 του Yakov Modestovich Gakkel τύπου αεροπλάνου , ο οποίος καθόριζε την εμφάνιση όλων των μοντέλων που ακολούθησαν στην συνέχεια.
Προκειμένου να φανταστούμε καλύτερα όλα τα ενθουσιώδη συναισθήματα των απλών ανθρώπων από την πρώτη πτήση, αξίζει να αναφερθούμε στα λόγια του άρθρου του Nikolai  Morozof, «Η Εξέλιξη της Αεροναυτικής ενάντια στην Κοινωνική Ζωή των Εθνών» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Life το 1911. Ας παραθέσουμε τα ευγενή και σοφά λόγια του επιστήμονα: «Θα πετάξουμε, όπως και με το Bleriot, πάνω από τις θάλασσες,  πάνω από τις χιονισμένες κορυφές των αλπικών βουνών, όπου κανένας άνθρωπος δεν πέταξε ποτέ. Πολύ σύντομα θα πετάξουμε πάνω από τους πάγους των πολικών περιοχών και τις αποπνικτικές ζεστές έρημες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Αλλά θα κάνουμε πολύ περισσότερα. Όταν μέσα σε δύο δεκαετίες τα αεροπλάνα θα πετούν πάνω από τα κεφάλια μας, θα κάνουν αεροπορικά ταξίδια, , τα σύνορα των εθνών θα εξαφανιστούν, η εχθρότητα και ο πόλεμος δεν θα υπάρχουν και όλα τα έθνη θα ενωθούν σε μια μεγάλη οικογένεια!
Τον Ιούνιο του 1908, τέσσερα χρόνια πριν ο Τσάρος  Νικόλαος Β ενέκρινε τη διαταγή χρηματοδότησης των αεροπορικών μονάδων, η οποία θεωρείται και η ημερομηνία γέννησης της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας, συγκεντρώθηκαν δωρεές στο Lipetsk για την αγορά και κατασκευή μπαλονιών, καθώς και αεροπλάνα με την καθοδήγηση της  Imperial Aero Club. Αυτή η μέρα θεωρείται η αρχή της αεροπορικής ιστορίας της πόλης, την οποία το Lipetsk είναι δίκαια υπερήφανο. Στις μονάδες πτήσης που βρίσκονται στη πόλη του Lipetsk, πολλοί διάσημοι πιλότοι και εξέχοντες κοσμοναύτες έζησαν και μελέτησαν την επιστήμη της  αεροπλοϊας. Ωστόσο, για πολύ καιρό, η ταυτότητα του πρώτου αεροπόρου της επαρχίας Tambov, στην οποία ανήκε το Lipetsk μέχρι τα τέλη του εικοστού του περασμένου αιώνα, παρέμεινε άγνωστη. Ήταν ο ντόπιος Nikolai Stavrovich Sakof, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1911, αφού πέρασε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στην Γαλλία, έλαβε τον αριθμό αδείας πιλότου 627. Για περισσότερα από ενενήντα χρόνια η πορεία ζωής αυτού του προσώπου, όπως και το όνομά του, ξεχάστηκε. Οι λόγοι γι 'αυτό είναι αρκετά σαφείς, διότι κατά τον εμφύλιο πόλεμο ο πιλότος υποστήριξε την λευκή κίνηση (τσαρικές δυνάμεις). Οι προδότες δεν είχαν θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και γι 'αυτό το μέρος της βιογραφίας του χάθηκε και καταστράφηκε. Αλλά ακόμα και τα λίγα γεγονότα της σύντομης αλλά λαμπρής ζωής του Nikolai Sakof αξίζουν να ακουστούν.
Ο πατέρας του, ένας Έλληνας στην εθνικότητα, ονομάστηκε Stavr Elefterievich Sakof . Το 1888, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, παντρεύτηκε την Anna Nikolaevna Fentesova, η οποία ήταν κόρη ενός συνταξιούχου υπολοχαγού από μια ευγενή οικογένεια. Η σύζυγός του ήταν από το Lipetsk, και οι νεόνυμφοι, που ζούσαν στη Μόσχα, ερχόντουσαν τακτικά στο Lipetsk το καλοκαίρι. Είχαν ένα πανέμορφο ξύλινο σπίτι στην οδό Dvoryanskaya (μετά την επανάσταση - οδός Λένιν) και ένα μικρό κτήμα κοντά στο σταθμό Griza. Εδώ στο Lipetsk, η Anna  Nikolaevna και ο Stavr Elevterievich απέκτησαν δύο γιους - τον Nikolai και τον Alexander.
Η ζωή του πατέρα του μελλοντικού πιλότου αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Γεννημένος το 1846 στην πόλη Unii, που βρίσκεται στο έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πέρασε την παιδική του ηλικία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Μετά τον πόλεμο της Κριμαίας, ο Stavr Elevterievich μετανάστευσε στη Ρωσία με την οικογένειά του. Εδώ αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών του Lazarev της Μόσχας, όπου παρέμεινε να διδάσκει τούρκικα. Παράλληλα, γοητευμένος από την ιατρική, εισήλθε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Από το 1877 έως το 1878 συμμετείχε στο ρωσοτουρκικό πόλεμο ως στρατιωτικός γιατρός και το 1879, έχοντας λάβει τον τίτλο περιφερειακού γιατρού, ο Stavr Elevterievich εργάστηκε στο νοσοκομείο Sheremetyevo στη Μόσχα. Παράλληλα με την ιατρική  το 1885 έλαβε τον τίτλο του καθηγητή των ανατολικών γλωσσών και αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπηρέτησε ως πρόξενος της Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για αρκετά χρόνια.
Ο μεγαλύτερος γιος, ο Nikolai Stavrovich Sakov, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1889. Πέρασε την παιδική του ηλικία στη Μόσχα και στο Lipetsk. Το 1902, οι αρχές της επαρχίας Tambov χορήγησαν τον τίτλο του ευγενούς στην οικογένειά του και ο πατέρας του πήρε δουλειά ως γιατρός στο διάσημο θέρετρο Mineral Water Lipetsk. Το 1908, ο Stavr Yelevterievich σταμάτησε τελικά τη διδασκαλία της τουρκικής  και αποφάσισε να αφιερώσει τον εαυτό του εξ ολοκλήρου στην ιατρική. Σύντομα, αυτός και η σύζυγός και τα παιδιά του τελικά μετακόμισαν στο Lipetsk.
Εδώ, δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί το πρώτο ερωτηματικό στη βιογραφία του πιλότου Lipetsk. Δεν είναι γνωστό  πού και πώς ο Nikolai Sakof σπούδασε και ποιο επάγγελμα έλαβε. Ωστόσο, οι ιστορίες για τις πρώτες πτήσεις κατέλαβαν τη νεαρή καρδιά του  το 1911, αφού συγκέντρωσε τα υπάρχοντά του και έλαβε την ευλογία των γονέων του, πήγε στη Γαλλία στη διάσημη πτητική σχολή του Armand Deperdyussen (Betheny Deperdussin Aviation School) . Το σχολείο ιδρύθηκε σε ένα γραφικό μέρος που ονομάζεται Betheny, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Reims. Τα μεγάλα τοπικά χωράφια και πεδιάδες έχουν επιλεγεί εδώ και πολύ καιρό από τον γαλλικό στρατό, ο οποίος διοργάνωσε τακτικά ελιγμούς και ελέγχους στρατευμάτων εδώ. Και το 1909, οι αερομεταφορείς και οι πιλότοι  διοργάνωσαν εδώ ένα από τα πρώτα αεροδρόμια στον κόσμο, όπου μπορούσε να εκπαιδευτεί νέο προσωπικό, ενώ διεξάγονται τακτικά διεθνείς διαγωνισμοί σε πτητικές δεξιότητες. Ο ήρωας της ιστορίας μας εκπαιδεύτηκε υπό την καθοδήγηση του πιό έμπειρου πιλότου εκπαιδευτή Maurice Prevost και ήδη στις αρχές του φθινοπώρου έλαβε το δίπλωμα και το πιστοποιητικό πτήσης στο όνομα του Nikolai De Sakof, όπως ονομάστηκε στη Γαλλία. Πριν επιστρέψει στο σπίτι, αγόρασε o ίδιος ένα νέο μονοπλάνο τύπου Deperdussen στη γαλλική εταιρεία SPAD. Υπάρχουν αποδείξεις για τις πτήσεις  του νεαρού πιλότου, οι οποίες έλαβαν χώρα στο πεδίο Khodynka, και στις αρχές του 1912, ο Nikolai Sakov έφτασε στη πόλη του Lipetsk.
Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν υπό μορφή σημείωσης στην Kozlovskaya Gazeta, που κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου 1912 στην πόλη Kozlov (τώρα Michurinsk), ο Νικολάι πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση την 6η  Μαΐου κοντά στο χωριό Shekhman. Το αεροσκάφος  του Sakov περιγράφεται ως αεροπλάνο πενήντα πέντε λίτρων βάρους περίπου 82 κιλών. Η απογείωση ήταν επιτυχημένη, αλλά στο ύψος των 43 μέτρων η λάμα του έλικα έσπασε. Το αεροπλάνο συνετρίβη στο έδαφος, αλλά, ευτυχώς, ο πιλότος κατέβηκε με μικρούς τραυματισμούς. Τα υπολείμματα του αεροπλάνου στάλθηκαν για επισκευή σε ένα τοπικό μηχανολογικό συνεργείο. Η πτήση θεωρήθηκε ανεπιτυχής και γρήγορα ξεχάστηκε, ειδικά αφού στα τέλη Μαΐου ένας ακόμη πιο επιφανής Ρώσος πιλότος Boris Iliodorovich Rossinsky εμφανίστηκε στον διάδρομο του Lipetsk. Ο «παππούς της ρωσικής αεροπορίας» με το αγωνιστικό αεροσκάφος «Blerio» πέταξε με επιτυχία στο πρόγραμμα του και φυσικά καθιερώθηκε ως πιλότος, πολύ ισχυρότερος από τον Nikolai Sakof.
Μέχρι το τέλος του 1912, οι δημόσιες πτήσεις των πρώτων πιλότων άρχισαν να παύουν. Η αεροπορία έγινε μια σοβαρή δραστηριότητα και δεν χρειαζόταν τέτοιες περιοδείες τύπου τσίρκου. Επιπλέον, δεν έφερε πρακτικά ουσιαστικά οφέλη για τους πιλότους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων διατίθεντο για την  μίσθωση του διαδρόμου ( το οποίο χρησιμοποιείτο συχνά και ως πίστα αγώνων), για την βενζίνη και την επισκευή των αεροσκαφών από τα ατυχήματα, τα οποία, πρέπει να σημειωθεί, δεν ήταν ασυνήθιστα. Και τον Σεπτέμβριο του 1912 ξεκίνησε ο απελευθερωτικός  πόλεμος στα Βαλκάνια. Σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης της χερσονήσου από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι χώρες της Βαλκανικής χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αεροπλάνα για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτή τη στιγμή, ο Nikolai Stavrovich Sakov διέπραξε μια απροσδόκητη πράξη για πολλούς - πήγε σε αυτόν τον πόλεμο για να πολεμήσει στις τάξεις της νεαρής Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν πέρασε απαρατήρητη, και σε μια σειρά δυτικών λογοτεχνιών, ο Σάκοφ αναφέρθηκε ακριβώς ως ο πρώτος μισθωμένος πιλότος στην ιστορία, αγωνιζόμενος στην πλευρά της Ελλάδας. Ωστόσο, εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος ήταν ο πατέρας του Νικολάου. Ο Stavr Yelevterievich ήταν πάντα περήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και, αν ήταν ένας πολύ μορφωμένος άντρας, έθεσε το γιο του στο πνεύμα της αν όχι της αγάπης, τότε τουλάχιστον του σεβασμού προς την ιστορική πατρίδα του.
Ας αφήσουμε τη συνείδηση ​​των ιστορικών να καταλάβουν αν τα πατριωτικά συναισθήματα ή η δίψα για κέρδος ωθούν τον Nikolai Sakof  σε μια τέτοια ενέργεια, αλλά παραμένει γεγονός ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου έφτασε στη διάθεση της μοναδικής μονάδας αεροπορίας που βρισκόταν στο αεροδρόμιο κοντά στην πόλη της Λάρισας και αριθμούσε εξήντα τρία άτομα. Ήδη πέντε από αυτούς (συμπεριλαμβανομένου του Nikolai) ήταν πιλότοι, οι υπόλοιποι ήταν μέρος του προσωπικού εδάφους. Οι πιλότοι οπλίστηκαν με ένα από τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη της εποχής - τα αεροσκάφη τύπου Farman. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η γενναία αεροπορία της Ελλάδας άρχισε να εκτελεί τις αποστολές της. Οι πιλότοι πραγματοποίησαν εναέρια αναγνώριση και, επίσης, έριξαν περιοδικά χειροβομβίδες στις τουρκικές θέσεις. Πολύ συχνά οι πιλότοι επέστρεφαν στο αεροδρόμιο με πολλές τρύπες στα φτερά από σφαίρες. Μερικές φορές η ζημιά ήταν τόσο σοβαρή που οδηγούσε σε αναγκαστικές προσγειώσεις.
Τον Δεκέμβριο, η «αεροπορική μοίρα» μεταφέρθηκε σε ένα αεροδρόμιο που δεν απέχει πολύ από την πόλη της Πρέβεζας και άρχισε να επιχειρεί εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων, κυρίως  στην πρωτεύουσα της Ηπείρου Ιωαννίνων, πολιορκημένη από τους Έλληνες. Εδώ, οι πιλότοι άρχισαν να διανέμουν στους κατοίκους εφημερίδες και φυλλάδια, καθώς και εφόδια και φάρμακα. Τα εφόδια με μέτριο μέγεθος σχεδιάστηκαν όχι τόσο για να βοηθήσουν στα δεινά των κατοίκων αλλά περισσότερο  να στηρίξουν το ηθικό τους. Ήταν μία από τις πρώτες, καταγεγραμμένες στην ιστορία, αεροπορικές αποστολές με ρίψη εφοδίων για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους κατοίκους. Ο Nikolai Sakof συμμετείχε άμεσα σε αυτό το καλό έργο. Επίσης, υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την επίθεση αυτοκτονίας του  εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Fort Bizani. Ο βληθείς από το έδαφος πιλότος έριξε με επιτυχία δύο βόμβες στο Μπιζάνι και μετά προσπάθησε να φτάσει στην Πρέβεζα σε ένα γεμάτο από τρύπες αεροπλάνο. Ωστόσο, ο κινητήρας σταμάτησε, και ο Νικολάι μόλις και μετά βίας έφτασε στις θέσεις του, δηλαδή στις ελληνικές θέσεις. Έχοντας προσγειωθεί με αναγκαστική προσγείωση, ο επινοητικός αεροπόρος επισκεύασε τον κινητήρα και κατάφερε να απογειωθεί ξανά.
Ο εγχώριος Τύπος έγραψε επίσης για τα στρατιωτικά κατορθώματα  του πιλότου μας. Χάρη στα δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, ήταν δυνατή η ανάκτηση πολλών γεγονότων από τη βιογραφία του. Για παράδειγμα, στις 13 Ιανουαρίου 1913, στο αλμανάκ Iskran, αφιερώθηκε σε αυτό ένα μικρό σημείωμα με φωτογραφία με τίτλο "Ρώσος Αεροπόρος Νικολάι Σταυρόβιτς Σάκοφ στην υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού". Το περιοδικό "Spark" στις 28 Απριλίου 1913 τυπώνει ένα πορτρέτο ενός νέου πιλότου με στρατιωτική στολή. Η εικόνα ονομάστηκε "ρώσος πιλότος - βαλκανικός ήρωας" και απεστάλη στο συντακτικό γραφείο από το Παρίσι από έναν Lebedev. Στο περιοδικό, ο Sakov ονομάστηκε συμμετέχων στις ελληνικές νίκες, ο οποίος διακρίθηκε στις μάχες για τα Ιωάννινα  και την εκτόξευση της επίθεσης εναντίον του Fort Bizani.
Μετά τον πόλεμο, ο Nikolai επέστρεψε στη Ρωσία. Στα χρόνια 1913-1914, ο έμπειρος πιλότος ως εκπαιδευτής εκπαίδευσε νέους πιλότους στο Imperial All-Russian Aeroclub. Στις αρχές του 1914, έλαβε χώρα ο γάμος του Nikolai Sakof και της Ninas Sergeievna Bekteyeva, γόνος μιας παλιάς ευγενούς οικογένειας. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στη βόρεια πρωτεύουσα και ένα χρόνο αργότερα είχαν έναν γιο, τον Αλέξανδρο.
Η ιστορία της οικογένειας των ευγενών Bekhteyevs χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα. Το οικογενειακό τους κτήμα Lipovka βρισκόταν στο Yelets. Ο πατέρας της Ninas, Sergei Sergeiveich Bekatchef, εργάστηκε ως ηγέτης της αρχιτεκτονικής του Yelets, μέχρι που προήχθη σε έναν πραγματικό μυστικό σύμβουλο, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην πατρίδα του άνοιξε τον πρώτο ανελκυστήρα σιτηρών της χώρας και ένα υποκατάστημα της κρατικής τράπεζας. Η Nina Sergeevna είχε οκτώ αδελφούς και αδελφές. Ένας από τους παλαιότερους αδελφούς του, Sergei, αργότερα έγινε διάσημος ποιητής εξόριστος.
Όλα ήταν σπουδαία στη ζωή του Nikolai Sakof, έως ότου ξεκίνησε ένας νέος, ήδη παγκόσμιος, πόλεμος. Όλοι οι πιλότοι του Imperial All-Russian Aeroclub δημιούργησαν οικειοθελώς μια ειδική ομάδα αεροπορίας (που αργότερα μετονομάστηκε σε 34η Μοίρα), η οποία μεταφέρθηκε βιαστικά στην περιοχή μάχης κοντά στη Βαρσοβία. Στις αρχές Σεπτέμβρη του 1914 άρχισαν οι πρώτες αποστολές.
Η ομάδα κατά τη στιγμή της δημιουργίας περιλάμβανε έξι πιλότους, τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών και οχημάτων, καθώς και ένα εργαστήριο και κινητό μετεωρολογικό σταθμό. Ο διοικητής ήταν Nikolai Aleksandrovich Yatsuk, ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής της μοίρας μέχρι τον Οκτώβριο του 1917. Ήταν ένα λαμπρό, έκτακτο πρόσωπο που έβαλε τα θεμέλια για την χρήση των αεροσκαφών σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Nikolai Stavrovitch Sakof  έγινε μέλος της ομάδας ως «πιλότος-κυνηγός» και στις πρώτες μάχες αποδείχθηκε ότι ήταν ένας εξειδικευμένος και ατρόμητος πιλότος. Ήταν λόγω της εμπειρία μάχης που αποκτήθηκε στην Ελλάδα. Στις 23 Απριλίου 1915 του απονεμήθηκε ο Σταυρός του Γεωργίου Δ τάξεως για μια σειρά επιτυχημένων ερευνών εναέριας κυκλοφορίας υπό εχθρική πυρκαγιά από την 1η Σεπτεμβρίου 1914 έως την 1η Φεβρουαρίου 1915. Και ήδη στις 16 Ιουλίου 1915, έλαβε τον Σταυρό του Γεωργίου τρίτου βαθμού, γιατί κάτω από πυροβολισμούς εχθρού από τις 12 Απριλίου έως τις 22 Απριλίου πραγματοποίησε μια σειρά αεροπορικών αναγνωρίσεων και βομβαρδισμών στα τρένα και τον σιδηροδρομικό σταθμό Augustóf. Φυσικά, ο Nikolai  δεν ήταν άτρωτος. Το φθινόπωρο του 1914, οι σφαίρες του εχθρού έφτασαν στο στόχο τους και ο Sakof πέρασε ένα μήνα στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στο Minsk.
Για να μπορέσουν οι αναγνώστες να αξιολογήσουν το πολεμικό έργο των πιλότων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μερικές από τις αναμνήσεις του πιό παλαιού σοβιετικού πιλότου Alexander Konstantinovich  Petrenko: «Κάνοντας ένα κύκλο πάνω στο αεροδρόμιο, ως συνήθως, κατευθυνόμουν προς τα εμπρός, κερδίζοντας ύψος. Ο στόχος ήταν να βρεθούν οι πυροβολαρχίες του εχθρού. Το αεροπλάνο πέταξε προς το στόχο μόνο κατά το ηλιοβασίλεμα. Έχοντας πετάξει πάνω από την πρώτη και τη δεύτερη γραμμή των εχθρικών οχυρώσεων, είδα πώς ο εχθρός άρχισε να  εκτελεί ισχυρά πυρά εναντίον μας. Σιγά σιγά τα πυρά του εχθρού έγιναν ισχυρότερα. Τώρα πυροβόλα όπλα και κανόνια πυροβολούσαν εναντίον μας. Ο παρατηρητής-πιλότος σημείωνε τις θέσεις των καλυμμένων πυροβόλων από τις αναλαμπές των βολών και τις σήμανε στο χάρτη. Παρά το γεγονός ότι άλλαζα συνεχώς το ύψος, ο εχθρός σύντομα χτύπησε το αεροπλάνο. Τα βλήματα  ήταν πολύ πιθανό να σκάσουν κοντά μας, τα θραύσματα διάσπαρτα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά από ένα πολύ στενό διάλειμμα, το αεροπλάνο ρίχτηκε απότομα στο πλάι. Όταν ο παρατηρητής σχεδίασε τη θέση των δεκατριών πυροβολαρχιών, πετάξαμε πίσω ... Ούτε εγώ ούτε ο σύντροφός μου φοβηθήκαμε, αν και στο αεροσκάφος μας βρέθηκαν δεκαεπτά τρύπες ». Προφανώς, θα μπορούσε να πει και ο Nikolai Sakof τα ίδια για τις αποστολές αναγνωρίσεών του.
Το 1916, ο Sakof  μετατάχθηκε στον στρατό ξηράς  για την στρατιωτική του θητεία. Από την 34η  αεροπορική μοίρα μετακόμισε στο 7ο Σώμα  στρατού. Για πολλούς άγνωστους λόγους (ίσως ήταν πρόβλημα υγείας), όμως την ίδια στιγμή έχασε το ενδιαφέρον του για τη στρατιωτική θητεία. Έχει μια ιδέα να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση παραγωγής αεροσκαφών. Για βοήθεια σε αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια, απευθύνει έκκληση στον πατέρα του, ο οποίος την άνοιξη του 1916 συνάπτει συμφωνία με το Γραφείο της Στρατιωτικής  Αεροπορίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για την προμήθεια αεροσκαφών εκπαίδευσης. Μέσα στο καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας τις πολλές διασυνδέσεις του, ο Stavr Yelevterievich οργανώνει μια συνεργασία στο Lipetsk που ονομάζεται Lipetsk Aircraft Workshops. Οι κύριοι πιστωτές του ήσαν οι γνωστοί στους βιομηχανικούς κύκλους της πόλης Khrennikov και Bykhanov.
Η επιχείρηση βρισκόταν στην Living Street (τώρα Internatsionalnaya) και απαρτίζεται από ένα πλήρες συγκρότημα εργαστηρίων συνολικής επιφάνειας άνω των δύο και μισού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αυτό περιελάμβανε μεταλλουργία, ξυλουργική, βαφή, σιδηρουργείο, συναρμολόγηση, συγκόλληση οξυγόνου, χυτήριο και ξήρανση. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων έφθασε σε εβδομήντα άτομα. Στις 8 Νοεμβρίου 1916, ο Stavr Sakov, ο οποίος είχε γίνει κρατικός σύμβουλος μέχρι τότε, υπέγραψε επίσημα συμβόλαιο με το Γραφείο του Στρατιωτικού Στόλου για την προμήθεια πέντε εκπαιδευτικών μονοπλάνων Moran-F τον πρώτο μήνα του 1917. Και στις 18 Νοεμβρίου μεταβίβασε όλα τα δικαιώματα στην εταιρική σχέση και, συνεπώς, συμβατικές υποχρεώσεις στον γιο του Νικολάι, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη στρατιωτική θητεία μέχρι εκείνη την εποχή.
Εδώ είναι απαραίτητο να κάνουμε μια παρέκκλιση και να σημειώσουμε ότι αυτή τη φορά (το τέλος του 1916) η χώρα μας ήταν σε πόλεμο για το τρίτο έτος. Το τέλος των εχθροπραξιών δεν ήταν καν ορατό στον ορίζοντα, και η βιομηχανία της χώρας ήταν σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση. Δεν υπήρχε δυνατότητα πρόβλεψης και ακόμη περισσότερο εγκαίρως για να διασφαλιστεί η προμήθεια ακόμη και των πιο απαραίτητων υλικών στην παραγωγή υλικών (βίδες, καρφιά, σύρμα). Επιπλέον, τα επαναστατικά συναισθήματα που ήταν στον αέρα του εργασιακού περιβάλλοντος επίσης δεν συνέβαλαν στην κανονική παραγωγή.
Οι σημειώσεις ενός από τους συγγενείς  του Sakof, Nikolai Sergeief Beketsef, περιέχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες όταν επισκέφτηκε το εργαστήριο του συγγενή του, το οποίο του άφησε αμφίβολες εντυπώσεις : «Το εργαστήριο ήταν έτοιμο στα τέλη του 1916 και άρχισε να υλοποιεί  τη διαταγή της Διεύθυνσης για το Στρατιωτικό Αεροσκάφος UVVF, αλλά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου, όπως και τα υπόλοιπα γεγονότα της Ρωσίας, χτύπησαν το εργαστήριο. Μεταξύ των εργαζομένων ήταν οι Μπολσεβίκοι της Πετρούπολης, οι οποίοι έκαμαν  επίμονο αγώνα εναντίον του Ensign Sakov. Όταν, τελικά, κατόρθωσε να τους απομακρύνει από το εργαστήριο και να επαναφέρει την τάξη σε αυτήν, άρχισαν να γίνονται καταγγελίες εναντίον του. Οι εργάτες των μπολσεβίκων δεν θέλησαν να μας αφήσουν ήσυχους και ενώπιον του διοικητή της στρατιωτικής περιοχής της Μόσχας και των στρατιωτικών διοικητών της περιφέρειας Lipetsk, ο Ensign Sakov κατηγορήθηκε για εγκατάλειψη και αποφυγή στρατιωτικής θητείας. Παρά τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων για την αποφυλάκιση του Sakov, ο στρατιωτικός διοικητής έδωσε τη θέση του στους εργάτες που εργαζόντουσαν στο εργοστάσιο. Σχεδόν εξέδωσε ένταλμα για να τον στείλει στην υπηρεσία για ανακρίσεις παρουσία των εργαζομένων. Στο παρελθόν, τα πάθη ήσαν  φλεγμονώδη και είναι γεγονός ότι ακόμη και το συνετό μέρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο, που δεν κατανοεί το νόημα του τι συμβαίνει, αρχίζει ήδη να διστάζει και είναι έτοιμο να προσκολληθεί στους ταραχοποιούς, γεγονός που απειλεί την επιχείρηση με την ήττα ".
Λόγω αυτών των συνθηκών, η συμφωνία έπρεπε να αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τελικά, στις 23 Νοεμβρίου 1917, να τερματισθεί από τους εκπροσώπους του Γραφείου του Στρατιωτικού Αεροσκάφους. Την άνοιξη του 1918, τα αεροσκάφη Lipetsk μεταφέρθηκαν στο νομαρχιακό συμβούλιο της Εθνικής Οικονομίας, το οποίο ολοκλήρωσε την κατασκευή πέντε αεροσκαφών και τα έστειλε στη Μόσχα, μετά την οποία ο οργανισμός έπαψε να υπάρχει.
Η περαιτέρω ζωή του Nikolai Sakof δεν μπορεί να ονομαστεί ούτε εύκολη ούτε ανέμελη. Φαινόταν ότι η τύχη είχε απομακρυνθεί εντελώς από αυτόν τον άνθρωπο. Όταν άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος, εντάχθηκε στις τάξεις του Λευκού κινήματος (τσαρικές δυνάμεις) . Ήταν η επιλογή του, για την οποία ο Νικόλαος έπρεπε να πληρώσει το υπόλοιπο της ζωής του.
Έχουν διατηρηθεί πολλά έγγραφα που δείχνουν ότι το 1919 ο Σάκοφ στάλθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά νέων αεροπλάνων. Η διοίκηση του Στρατού Εθελοντών εκτίμησε τον σπάνιο συνδυασμό τεράστιας εμπειρίας μάχης με τη γνώση ενός κατασκευαστή αεροσκαφών. Αφού ο στρατός του στρατηγού Yudenich κέρδισε πολλές νίκες στην επίθεση στην Πετρούπολη, στις 18 Οκτωβρίου 1919, η κυβέρνηση του Albion συμφώνησε να στηρίξει τα Λευκά στρατεύματα με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μεταξύ άλλων, για να βοηθήσει την πεθαμένη ρωσική αυτοκρατορία, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο τμήμα αεροπορίας αποτελούμενο από δεκαοκτώ αεροπλάνα. Και, φυσικά, ο Nikolai Sakof  κλήθηκε ως ένας από τους πρώτους εθελοντές πιλότους.
Την 1η Νοεμβρίου έφθασε στο Ταλίν, όπου συμπεριλήφθηκε στη μονάδα αεροπορίας του Βορειοδυτικού Στρατού του Yudenich. Εδώ υπηρέτησε υπό την ηγεσία του Boris Sergeefski   στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, οι πιλότοι που υποσχέθηκαν οι Βρετανοί δεν ήλθαν και ο αεροπορικός εξοπλισμός της μοίρας ήταν τόσο άθλιος ώστε οι πιλότοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις. Όταν τα στρατεύματα του Βορειοδυτικού Στρατού νίκησαν και οδηγήθηκαν πίσω στο έδαφος της Εσθονίας, οι πιλότοι στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή ως στρατιώτες. Τον Ιανουάριο του 1920 εγκαταλείφθηκε η αποσπασματική αεροπορία.
Έχοντας χάσει την πατρίδα του για πάντα, ο τριάνταχρονος Nikolai Stavrovich Sakov πήγε ξανά στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση άλλης ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία. Δεν έκανε λάθος, κρίνοντας ότι οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες εδώ. Για τις προηγούμενες υπηρεσίες, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έκανε τον Νικόλαο τον προσωπικό του πιλότο. Ωστόσο, αυτό δεν βοήθησε την Ελλάδα να κερδίσει τον πόλεμο, έληξε με την πλήρη ήττα του μέχρι το φθινόπωρο του 1922. Ο Κωνσταντίνος ανατράπηκε και ο εκτοπισμένος θρόνος κατελήφθη από το γιο του, τον Γεώργιο. Ο Sakof  ήταν και πάλι στο τρέξιμο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το κύριο μέρος των ρωσικών εξόριστων εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, οι χριστιανοί ευγενείς, οι αριστοκράτες και οι αξιωματικοί, έχοντας σπαταλήσει τα οικονομικά τους στην πρωτεύουσα, απεφάσισαν να κάνουν  οποιαδήποτε εργασία για να επιβιώσουν. Σύντομα ο Sakof, μαζί με τον αδελφό του Alexander, εμφανίστηκαν στο Παρίσι. Και μετά από λίγο άρχισαν να εργάζονται ως οδηγοί ταξί. Έτσι οι πιο έμπειροι πιλότοι της χώρας μας κέρδιζαν το καθημερινό τους ψωμί.
Ο νεότερος αδελφός του Nikolai, Alexander Sakof, έγινε επίσης στρατιωτικός πιλότος και συμμετείχε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως τμήμα της μοίρας βομβαρδιστικών αεροσκαφών του Ilya Muromets. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, υποστήριξε τους Λευκούς Φρουρούς. Αγωνίστηκε στο θωρακισμένο τραίνο "Dmitry Donskoy", και αργότερα στην αεροπορία του Baron Wrangel. Στη Γαλλία, σχεδόν μισός αιώνας ήταν ο μόνιμος γραμματέας της Ένωσης ρωσικών μεταναστών πιλότων. Πέθανε το 1968.
Για πολύ καιρό, οι αδελφοί πίστευαν ειλικρινά στη δυνατότητα εκδίκησης και στην αποκατάσταση της μοναρχίας στη Ρωσία. Προκειμένου να διατηρηθεί το στρατιωτικό προσωπικό, οι αδελφοί συμμετείχαν στη δημιουργία και έπειτα στις ενεργές δραστηριότητες της Ένωσης Ρώσων Αεροπόρων στη Γαλλία. Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα του Nikolai Sakof  ήταν η εγκατάσταση του μνημείου αφιερωμένου στον ρωσικό αεροπορικό στόλο. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα και αποτελείται από τις εικόνες της Άγιας Θεοτόκου, του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία. Το Triptych, αποφασίστηκε να τεθεί στον καθεδρικό ναό του Παρισιού του Αλέξανδρου Nevsky. Ο Nikolai κατάρτισε και τον κατάλογο όλων των νεκρών ρώσων αεροπόρων.  Ωστόσο, δεν είχε χρόνο να τελειώσει το έργο του. Τον Φεβρουάριο του 1930 πέθανε και θάφτηκε στο νεκροταφείο των ρώσων εξόριστων του Saint-Genevieve-des-Bois. Ολοκληρώθηκε το έργο που ξεκίνησε από τον αδελφό του Αλέξανδρο.

Μετά το θάνατο του Sakof, η σύζυγός και ο γιος του, που τον συνοδεύουν σε όλες τις περιπλανήσεις του, μετακόμισαν στη Νίκαια και το 1938 στην Ιταλία. Για να μεγαλώσει ένα παιδί, η Nina Sergeevna έπρεπε να φροντίσει τους άρρωστους και τους ηλικιωμένους, να εργαστεί ως νοσοκόμα. Το 1945, στη Ρώμη, έγινε επικεφαλής του ρωσικού τσαγιού και πέθανε το 1955. Ο μόνος γιος τους Αλέξανδρος, αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, έγινε διάσημος οικονομολόγος.  Τα εγγόνια και τα μεγάλα εγγόνια του Νικολάι Σακόφ ζουν σήμερα στην Ιταλία και τη Γερμανία. Δυστυχώς, δεν είναι γνωστό αν ξέρουν τίποτα για το ποιοι ήταν οι πρόγονοί τους ...

Πηγές πληροφοριών:
-http: //ru.wikipedia.org/wiki/
-http: //ser-sarajkin.narod2.ru/ALL_OUT/AiKOut10/SakovNS/SakovNS001.htm
-http: //www.michpravda.ru/articles/pervyy-tambovskiy-lyotchik-6500
-http: //www.lpgzt.ru/aticle/24943.htm

Συντάκτης:
Igor Soulimom

Ελεύθερη Μετάφραση στα Ελληνικά : ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ