19.6.19

Αναθεώρηση Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας: Το μόνο «υπερ-όπλο» Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην Άγκυρα

Το περασμένο Σάββατο - παραμονές του δύσκολου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου εξετάστηκε η συμπεριφορά της Τουρκία απέναντι στην Κύπρο - ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν κάλεσε στο τηλέφωνο την Α.Μέρκελ.

Η συνομιλία κράτησε περίπου 10 λεπτά με τον κ. Ερντογάν να πιέζει την Γερμανίδα καγκελάριο, «να μαζέψει τον Ε. Μακρόν» γι’ αυτά που δηλώνει για την Κύπρο.
Το αποτέλεσμα αυτού του τηλεφωνήματος φάνηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, με μία σειρά ευρωπαϊκές χώρες να δυσφορούν και να αντιδρούν στη λήψη «άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων», δηλαδή κυρώσεις, σε βάρος της Τουρκίας  για τις παράνομες ενέργειες της στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα δυτικά παράλια της Κύπρου.
Οι χώρες αυτές (όπως μας πληροφορεί ο πάντα καλά ενημερωμένος «Φιλελεύθερος» της Κύπρου), ήταν κατά σειρά η Ισπανία, η Τσεχία, η Πολωνία, η προεδρεύουσα Ρουμανία και για τους δικούς της λόγους, η Σουηδία.
Αυτές οι τέσσερις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες  έχουν όλες έναν κοινό παρονομαστή :είναι απολύτως ελεγχόμενες επί της ουσίας από την Γερμανία, η οποία χωρίς να φαίνεται βεβαίως, άφησε την Τουρκία με την οποία διατηρεί έξοχες οικονομικές σχέσεις, «να πέσει στα μαλακά» στο Συμβούλιο Υπουργών.
Το οξύμωρο, αλλά και άκρως προσβλητικό ακόμα και γι’ αυτή την «ευρωπαϊκή ιδέα» είναι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναγκαστικώς παραδέχθηκαν και κατέγραψαν στα Συμπεράσματα «τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας» σε βάρος πλήρους κράτους μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου, αλλά θέλουν να «ξανασκεφθούν» στο Συμβούλιο Κορυφής  τις δυνατότητες επιλογής» (options) μέτρων και κυρώσεων που θα αποφασίσουν να επιβάλουν σε βάρος της Τουρκίας. Δηλαδή η πολυδιαφημισμένη « ευρωπαϊκή αλληλεγγύη « πάει περίπατο στο παλάτι του Σουλτάνου στην Άγκυρα.
Αναφέρουν τα συμπεράσματα...
«...Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες έκνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τέτοιες δραστηριότητες...»
Και ο πλέον αδαής περί τα ευρωπαϊκά θέματα αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα, που θα επιβληθούν -αν και όποτε -σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ απαιτούν  διαβουλεύσεις και χρόνο. Με άλλα λόγια δεν θα επηρεάσουν άμεσα τις παράνομες – με την ευρωπαϊκή βούλα- εχθρικές και διχοτομικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου.
Αυτό φαίνεται άλλωστε από τη συμπεριφορά του Ερντογάν ο οποίος εξακολουθεί να χλευάζει την ΕΕ και να προσβάλει ευθέως τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ωσάν αυτός να ήταν χαμηλόβαθμος υπάλληλος του Σουλτανάτου του.
Την θρασύτητα του αυτή ο Ερντογαν δικαιολογημένα την αντλεί και από τα ψελλίσματα μέτρων που αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Χάαν και τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν αύριο στο τραπέζι του Συμβουλίου Κορυφής.
Αυτά αφορούν σε πάγωμα των προ ενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, όπως και το πάγωμα του υψηλού διαλόγου ΕΕ Τουρκίας, δηλαδή όλα ψιλά γράμματα για την Άγκυρα, που έχει παγώσει και η ίδια την ενταξιακή πορεία της...
Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα αναμένονται να είναι η υιοθέτηση από την ΕΕ των ήδη εφαρμοζόμενων από την Κύπρο νομικών μέτρων κατά εταιρειών ή/και προσώπων που ενέχονται στις γεωτρήσεις και γενικότερα στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου.
Οι εταίροι χωρίς κανέναν ενδοιασμό αιτιολογούν απροκάλυπτα αυτό το «χάιδεμα» της παρανομούσας – όπως οι ίδιοι παραδέχονται- Τουρκίας λόγω του προσφυγικού.
Είναι προκλητικό το γεγονός ότι η αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  απέναντι σε κράτος μέλος της ΕΕ, της Κύπρου, καταλαμβάνει μόνον την έκτη (!) παράγραφο των Συμπερασμάτων, ενώ οι δύο πρώτες είναι αφιερωμένες σε ένα λιβανιστήρι της Τουρκίας για το προσφυγικό, (ότι κρατάει δηλαδή στο έδαφος τα 4 εκ πρόσφυγες και δεν τους «αμολάει» στην Ευρώπη)...
Επομένως ακόμα και οι αρχικές προσπάθειες της Λευκωσίας στο Συμβούλιο, να συνδέσει τις παρανομίες της Τουρκίας στην Κύπρο με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και να αποτρέψει  την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας βρήκαν τείχος μπροστά τους και παραπέμφθηκαν στο μέλλον, δηλαδή ποτέ.
Ωστόσο, Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι τόσο αδύναμες απέναντι στους γερμανοκρατούμενους και εν πολλοίς αναίσχυντους εταίρους, που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι τμήμα του ευρωπαϊκού εδάφους τους (στην Κύπρο) υφίσταται διχοτομικές ενέργειες από Τρίτη χώρα, την Τουρκία.
 Αθήνα και Λευκωσία έχουν στα χέρια τους ένα βαρύ χαρτί έναντι των εταίρων και της Τουρκίας: Αυτό λέγεται Τελωνειακή Ένωση ΕΕ- Τουρκίας:
 Από το 2004 που υπεγράφη η Τελωνειακή Ένωση, η Τουρκία δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Τελωνειακής Ένωσης διότι αρνείται να αναγνωρίσει πλήρες μέλος της ΕΕ όπως η Κύπρος. Αυτή την στιγμή μάλιστα με τις παράνομες – σύμφωνα πλέον και την ΕΕ- πράξεις της στην Κύπρο επιχειρεί την πλήρη διχοτόμηση της νήσου ,που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος.
Επομένως η Κυπριακή Δημοκρατία ως βαλλόμενο κράτος μέλος  από την Τουρκία, που ξεφτιλίζει την υπογραφή της, με τις παρανομίες της, έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της εν ισχύ Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ –Τουρκίας, την οποία η Άγκυρα παραβιάζει και δεν εφαρμόζει τα τελευταία 14 χρόνια και όχι το πάγωμα της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της Τελωνειακής Ένωσης.
 Το ίδιο μπορεί να επικαλεστεί και η Αθήνα , ως εγγυήτρια Δύναμη στην Κύπρο, αλλά και ως χώρα μέλος της ΕΕ, που δέχεται συνεχώς προκλητικές εχθρικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας της στο Αν Αιγαίο από Τρίτη χώρα όπως η Τουρκία.
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της υπάρχουσας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες ενέργειες της Τουρκίας διότι οι συνέπειες των κυρώσεων είναι απολύτως οικονομικού χαραχτήρα που θα πλήξουν σοβαρά την τουρκική οικονομία:
Και τούτο διότι με την πλήρη ενεργοποίηση της Τελωνειακής Ένωσης η Τουρκία έχει μηδενίσει όλους τους δασμούς για τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της στην ΕΕ, σε βάρος των αγροτικών οικονομικών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνον.
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους των οικονομικών σχέσεων ΕΕ Τουρκίας γίνεται παραπομπή στον σχετικό πίνακα της Eurostat με τα επίσημα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου ΕΕ- Τουρκίας την τελευταία διαθέσιμη δεκαετία.
Πίνακας εμπορικού ισοζυγίου ΕΕ - Τουρκίας
Όπως προκύπτει από τον πίνακα αυτόν η Τουρκία ωφελήθηκε από την Τελωνειακή Ένωση άνω των 150 δις € τη δεκαετία 2006 – 2015 (!),.ενώ η χώρα μας επιβαρύνθηκε με το διπλάσιο μέγεθος την ίδια περίοδο και μάλιστα με όρους δανεισμού επαχθείς που στερούν τους Έλληνες πολίτες από βασικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Έτσι γίνεται σαφές ότι η ΕΕ (μαζί και η Ελλάδα και η Κύπρος) είναι πραγματικοί τροφοδότες της τουρκικής οικονομίας επι ζημία των ιδίων σε οικονομικό και τώρα πλέον και σε εθνικό επίπεδο.
Και τούτο διότι τα ποσά των δις ευρώ που απλόχερα χαρίζονται από την ΕΕ στην Τουρκία, κάθε χρόνο, ο κ Ερντογάν μπορεί θαυμάσια να τα χρησιμοποιεί για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς του, πχ. για την αγορά των 100 αεροσκαφών F-35 και των ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικώς σε βάρος της Ελλάδας.
Επομένως και μόνο η αναφορά σε Αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης θα υποχρεώσει την Τουρκία σε αλλαγή πορείας.
pronews.gr