7.6.19

Τι ελέχθη στο νυχτερινό τηλεφώνημα Χριστοδουλοπούλου-Τσίπρα



Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, η αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε την εξής δήλωση: «Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να εξηγηθώ και να εξηγήσω, παρόλα αυτά δεν θα το κάνω. Θέλω μόνο να αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνετε για να ζητήσω συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, τους φίλους και τους συντρόφους μου που τους στεναχώρησα. Δυστυχώς δεν μπορώ να επανορθώσω με διαφορετικό τρόπο, παρά μόνο με το ελάχιστο που μπορώ: να μη συμμετέχω ως υποψήφια στις εθνικές εκλογές»

Οι εξηγήσεις

Μετά τη δήλωση της στον ANT1, κ Χριστοδουλοπούλου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Κατηγορούμαι και σπεύδω να δώσω εξηγήσεις.  Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12,ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο.  Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου. Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξηςολοκληρώθηκε μόλις προχθές». 
Η αντιπρόεδρος της Βουλής συνεχίζει: «Σε αυτή την πρόβλεψη αναφέρθηκα με ευθύτητα χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο κανάλι Alpha, για ν’ ακολουθήσει η παρεξήγηση της απάντησής μου, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική. Όταν κλήθηκα να απαντήσω στο "εάν το νόμιμο είναι και ηθικό", παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο. Η ατυχής, ίσως, έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν. Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασης και όχι της μετάταξης». 

Η δήλωση καταλήγει ως εξής:
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να επεκταθώ σε εξηγήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Δεν θα αναζητήσω άλλοθι. Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους. Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα.  Ζητώ συγγνώμη από όλες και όλους για τη στενοχώρια ή και τον κλονισμό εμπιστοσύνης που τους προκάλεσα. Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα. Καμιά ευθύνη δεν έχουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή μου να μην θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, είναι ειλημμένη ήδη από χθες, ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής».

Η μετάταξη και η δήλωση

Η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση χτες μετά την αποκάλυψη ότι η κόρη της επρόκειτο να μεταταχθεί στη Βουλή. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά τη δήλωση της στους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου στον Alpha. 
Η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε πει «Με την έννοια που το λέμε ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να μεταταχτεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν γνωριμίες, διασυνδέσεις κτλ.. Δεν το συζητάμε αυτό και ούτε θέλω να πω ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή βγήκε και φώναζε "έλα εδώ"… τα προσόντα (σ.σ. της κόρης της) τα έχουν και άλλοι άνθρωποι, αυτή εργαζόταν». Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση προκάλεσε πολιτική θύελλα.



Σήμερα το πρωί η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της να μην συμμετάσχει στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

Το τηλεφώνημα

Της ανακοίνωσης της κ. Χριστοδουλοπούλου είχε προηγηθεί ένα δραματικό νυχτερινό τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Χριστοδουλοπούλου αναζήτησε τον πρωθυπουργό χτες στις 20:00. Εκείνη την ώρα όμως ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Μέγαρο Μουσικής στην 27η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την αντιπρόεδρο της Βουλής στις 21:47.


Στο τηλεφώνημα η κ Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε στον κ. Τσίπρα την πρόθεση της να μην κατέβει υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Το τελευταίο που θα ήθελα είναι να βλάψω τον ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Χριστοδουλοπούλου άφησε πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό για την τελική απόφασή της, δεδομένης της προτροπής του Νίκου Βούτση «να μη βιαστεί» και της επιθυμίας της ίδιας να συζητήσει με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «εγώ δεν τρώω σάρκες». Προσέθεσε ότι δεν το έχει κάνει για άλλους που το έχουν ζητήσει και δεν προτίθεται να το κάνει για την κ. Χριστοδουλοπούλου, με την οποία έχει σχέση εκτίμησης και φιλίας. Ο πρωθυπουργός άφησε την τελική απόφαση στην αντιπρόεδρο της Βουλής.
Ακολούθησε ένας κύκλος επαφών της κ. Χριστοδουλοπούλου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κύβος ερρίφθη.

www.cnn.gr