5.6.19

Τελική προειδοποίηση Ουάσιγκτον σε Άγκυρα: «Η διορία τελειώνει σε 3 ημέρες: Ή S-400 ή F-35» - Ερχεται θύελλα...

Σε τελική προειδοποίηση-τελεσίγραφο προχώρησαν οι ΗΠΑ προς τη Τουρκία για θέμα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, δύο 24ωρα πριν την άφιξη του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον και τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν​.

Mέσα σε όλα η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ανιχνεύσει αν η Αγκυρα, προτίθεται να κάνει κινήσεις σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο κατά της Ελλάδας. Η ανησυχία είναι διάχυτη.
H εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Bailey Hutchison δήλωσε σήμερα πως «Η Τουρκία πρέπει να κάνει την  επιλογή της: Ή το S-400 ή τα F-35. Δεν μπορεί να  έχει και τα δύο»
Οι δηλώσεις αυτές της  Αμερικανίδας  εκπροσώπου είναι επιβεβαίωση  των αρχικών δηλώσεων για τη διορία που δίνουν οι ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δίνουν  και τέλος στις προσπάθειες του Ερντογάν για κωλυσιεργία με τη σύσταση επιτροπών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, για να συζητούν επ΄ αόριστον το θέμα των ρωσικών συστημάτων.
Όπως σημειώνει το CNBC η διορία για την Τουρκία, για να ακυρώσει την παραγγελία των S-400 και να προχωρήσει σε αυτή των συστημάτων Patriot PAC-3 τελειώνει αυτή την εβδομάδα.
Η Hutchison είπε ακόμη στο CNBC πως η παραγγελία των S-400 από την Τουρκία, βοηθά τη Ρωσία στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για να προκαλέσει αναταράξεις και να αποδυναμώσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η πιθανότητα του να υπάρξουν το F-35 σε συνδυασμό με το S-400 κάτω από κοινό έλεγχο είναι απλά απαράδεκτη», για να συμπληρώσει αναφερόμενη στην αγορά 8 F-16 block 70 από την Βουλγαρία:
«Πρέπει να κάνει την επιλογή της. Δεν μπορεί να έχει και τα δύο: Και το S-400 και το F-35. Σε αυτό το ενδεχόμενο (σημ. της επιλογής του S-400) η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει τα F-35 που έχει παραγγείλει. Εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον θα χάσει τη σειρά της στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους», κατέληξε.