7.6.19

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δωρίζει στο ΕΚΑΒ δύο αεροπλάνα, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ


Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε σε μια δωρεά – μαμούθ προς στο ΕΚΑΒ. Αγόρασε 2 ολοκαίνουρια αεροπλάνα αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ – Στη Βουλή η σύμβαση

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Το κόστος της δωρεάς των δύο αεροπλάνων.
Το συνολικό ύψος της δωρεάς ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα εναέρια μέσα θα διατεθούν στο ΕΚΑΒ βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, την ευθύνη του οποίου έχει το Ίδρυμα.
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Στη βουλή η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος.
Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος. Η σύμβαση κατατέθηκε την Τρίτη για κύρωση στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται στη σύμβαση: Τα προς προμήθεια και επισκευή εναέρια μέσα έχουν προσδιοριστεί ως προς το είδος, την ποσότητα και τις τεχνικές προδιαγραφές από το ΕΚΑΒ (περιλαμβάνονται στη σύμβαση).

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Πως θα χρησιμοποιούνται τα αεροσκάφη για να βοηθήσουν τις μεταφορές του ΕΚΑΒ
Η εκτέλεση των αεροδιακομιδών θα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει την ευθύνη για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών (προσβάσεις, προετοιμασία χώρων, χρονικός προγραμματισμός, επάρκεια προσωπικού) για την παραλαβή και λειτουργία των αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Το Δημόσιο και το ΕΚΑΒ οφείλουν να διασφαλίζουν την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των εναέριων μέσων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συνεχούς εξασφάλισης ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Η συντήρηση θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνηθούν στη σύμβαση προμήθειας.
Τα εναέρια μέσα θα φιλοξενούνται σε βάσεις αεροδιακομιδών, τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Θα βρίσκονται στην πλήρη κυριότητα και χρήση του ΕΚΑΒ, αποκλειστικά για τη διακομιδή βαριά ασθενών σε νοσοκομεία ή τη μεταφορά γιατρών για παροχή πρώτων βοηθειών σε βαριά ασθενείς.
Η διάθεσή τους προς τρίτους ή η αντικατάστασή τους αποκλείεται ρητά στη σύμβαση, πλην της περίπτωσης φθοράς ή απαξίωσής τους και εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.