10.5.19

Χαμός με τους S-400 - Bild: «Ακυρώνεται η συμφωνία με την Ρωσία» - Άγκυρα: «Το… διαψεύδουμε»

Άμεσα αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι η Τουρκία δεν πρόκειται τελικά να αγοράσει τα S-400 σε ένα ακόμη «επεισόδιο» του γνωστού σήριαλ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον για το φιλοθεάμον κοινό «τι τα θες τα F-35 όταν έχεις S-400».

Ο δημοσιογράφος της Bild Julian Röpcke σε ένα δημοσίευμά του με τίτλο: «Ξαφνική αναστροφή για τον Ρ.Τ.Ερντογάν», αναφέρει ότι
«κανονικά η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα από την Ρωσία το καλοκαίρι και αυτό σε αντίθεση με την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντ.Τραμπ.
Αλλά ξαφνικά η κρίση αυτή φαίνεται να προκαλεί δεύτερες σκέψεις στον Ερντογάν.
Όπως έμαθε η Bild από διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για τους S-400 πρόκειται να ακυρωθεί.»
Στην είδηση της γερμανικής ταμπλόιντ που έπεσε ως «βόμβα» αντέδρασε ο επικεφαλής επικοινωνιακής στρατηγικής του Τούρκου προέδρου, Fahrettin Altun.
Σε ανάρτησή του και απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της Bild έγραψε:
«Αγαπητέ Julian. Οι πηγές σου είναι λάθος. Άκουσέ το από εμένα: Η παραγγελία των S-400 είναι τελειωμένη υπόθεση».
Βέβαια παρά τις τουρκικές κατηγορηματικές διαψεύσεις είναι σίγουρο ότι η Άγκυρα κάνει τα γνωστά της παζάρια μέχρι τέλους προκειμένου να αντλήσει όσα περισσότερα μπορεί σαν ανταλλάγματα.
Εάν αρνηθεί από τώρα ότι δε θα προχωρήσει στην αγορά των S-400 χάνει ότι έχει επιτύχει στις σχέσεις με τη Ρωσία και φυσικά λαμβάνει μικρότερα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία όμως τα θέλει όλα. Οπότε αναμένεται να παίξει μέχρι τέλους το παιχνίδι αυτό ή όσο την παίρνει να το κάνει.
Απειλές από ΗΠΑ για την παραγωγή του αεροσκάφους
Νωρίτερα σήμερα πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 σε σχέση με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει από την Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Την δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια ενημέρωσης, Έλεν Λόρντ.
«Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στο (στις προδιαγραφές) ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λόρντ.

Lord: Turkey has been a "very good supplier on the F-35 program" but DoD is seeking "alternate sources of supply" if Turkey is dropped
PRONEWS