6.5.19

Στα άκρα - Αγκυρα προς ΗΠΑ: «Eίστε άσχετοι στα περί ΑΟΖ & Κύπρου - Μην τολμήσετε να πλησιάσετε στην περιοχή»


Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ με την Αγκυρα να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Ουάσινγκτον λέγοντας πως οι "δηλώσεις του State Department είναι άσχετες με την πραγματικότητα" ενώ τονίζει πως θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα και με κάθε κόστος τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «τρίτες χώρες» δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και επισημαίνει πως έχει καταστήσει σαφή την θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή.
Η Άγκυρα σημειώνει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.
Ας δούμε αναλυτικά την ανακοίνωση
"Άσχετη με τις πραγματικότητες είναι η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 5 Μαΐου σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας “στη δική της υφαλοκρηπίδα”.
Η Τουρκία από το 2004 μέχρι σήμερα έχει καθαρή στάση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι συμφωνίες για την οριοθέτησης της ΑΟΖ που έκανε η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με τις χώρες της περιοχής από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν έχουν ισχύ ούτε για μας, ούτε και για τους Τ/κ και είχε τεθεί υπόψιν των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας η παραβίαση από μία εξ αυτών των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο.
Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε και την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.
Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
νώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο και να προσπαθεί να καθορίσει από που περνούν τα θαλάσσια όρια”,προσθέτοντας ότι “δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία σαν να υπάρχει συμφωνία ισχύουσας οριοθέτησης σε ένα πεδίο που οι Ε/κ ‘ισχυρίζονται ότι έχουν δίκαιο’.
Το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα πεδία που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και 2012.
“Με τον ίδιο τρόπο και ενόσω η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ οι οποίοι είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί στους μηχανισμούς αποφάσεων για τις πηγές υδρογονανθράκων και ενόσω δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και των Τ/κ στην υφαλοκρηπίδα τους" αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Οπως έχει γίνει γνωστό η Τουρκία θα ενισχύσει την περιοχή γύρω από τον "Πορθητή" με στολίσκο. Ηδη στην περιοχή υπάρχουν φρεγάτα και υποβρύχια.
Το σημείο των γεωτρήσεων του «Πορθητή», δυτικά της Πάφου


Ministry of Foreign Affairs: "The U.S. State Department's statement on 5 May 2019, in relation to the drilling activity that is carrying out in its own continental landing, is far away from the facts."

Προβολή εικόνας στο Twitter


MoFA: " has clearly demonstrated its stance on continental shelf in the eastern Mediterranean since 2004."
Foreign Affairs: "Our exploration and drilling activities will continue with determination in the license sites of our drilling and seismic vessels, in our continental shelf with the licenses that our government gave to Petroleum in 2009 and 2012."

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News





Ministry of Foreign Affairs: "The U.S. State Department's statement on 5 May 2019, in relation to the drilling activity that is carrying out in its own continental landing, is far away from the facts."

pronews.gr