12.5.19

Το doodle της Google για την Γιορτή της Μητέρας (βίντεο)


Με ένα υπέροχο doodle η Google τιμά την Γιορτή της Μητέρας: η μαμά πάπια – όπως κάθε μαμά άλλωστε, προστατεύει τα μικρά της από την βροχή, τα οποία την ακολουθούν σε κάθε της βήμα.

Ημέρα της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας, ή Ημέρα της Μητέρας, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Οι πρώτες αναφορές για την Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης , που γεννά όλον τον κόσμο και λατρεύεται ως υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Η Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20o αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα  Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε, για πρώτη φορά το 1865, ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μία εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood, με σκοπό να μην στέλνονται τα παιδιά στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας, συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία, μία κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρας. Ο παράλληλος εορτασμός ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια του εορτασμού της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου. Η Εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα του εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.  

kathimerini