15.5.19

Με επιστολή-σοκ απαντά η Βρετανία: Υποστηρίζει την Τουρκία & «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ ως εγγυήτρια δύναμη!

Λογικώς, εκ του γεγονότος ότι  η Βρετανία  δεν ήσκησεν τα καθήκοντά της, ως εγγυητρίας  δυνάμεως και δεν απέτρεψεν -ως όφειλεν και ηδύνατο-την Τουρκικήν εισβολήν το 1974, συνεπάγεται ότι  οικειοθελώς απεποιήθη της ιδιότητός της και συνεπώς δεν δικαιούται  σήμερον να επανεμφανίζεται  ως τοιαύτη.Φ. Ιωάννου/ Efenpress
Συνεχίζεται η σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση Βρετανίας-Κύπρου καθώς το Λονδίνο δεν κάνει πίσω μετά την χτεσινή ανακοίνωση του σερ Αλαν Ντάνκαν και ετοιμάζει νέα απάντηση στην Λευκωσία με την οποία θα νομιμοποιεί και θα υποστηρίζει τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ!


Ο σάλος στην Κύπρο συνεχίζεται διότι η Βρετανία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη και ήδη έχει "γκριζάρει" όλη την κυπριακή ΑΟΖ!
Πιο αναλυτικά, νέα ανακοίνωση τελεί υπό την έγκριση του βρετανικού Foreign Office μετά το σάλο που ξέσπασε για τη δήλωση του Υφυπουργού Σερ Άλαν Ντάνκαν περί «αμφισβητούμενης περιοχής» στην οποία βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih.
Η ανακοίνωση θα εκδοθεί την Πέμπτη και προέκυψε μετά τις παραστάσεις που έγιναν στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές το Λονδίνο εμμένει στις θέσεις του στηριζόμενο στους εξής άξονες:
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται και αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οριοθετημένη ΑΟΖ της
  • Με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας δεν συμφωνεί με γεωτρήσεις σε περιοχές που είναι ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΕΣ και η περιοχή στην οποία βρίσκεται τώρα το Fatih δεν είναι οριοθετημένη ΑΟΖ.
  • Με βάση το δίκαιο της θάλασσας θα ήταν οριοθετημένη ΑΟΖ αν είχε συμφωνηθεί με την Τουρκία και την Ελλάδα.
Η Λευκωσία απαντά λέγοντας:
  • Με βάση το διεθνές δίκαιο η περιοχή που βρίσκεται το Fatih είναι εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, άρα οι ενέργειες του είναι παράνομες γιατί οι ενέργειες αυτές δεν τηρούν υπό την αίρεση οριοθέτησης ΑΟΖ.
  • Αν η Τουρκία θεωρεί την περιοχή δική της υφαλοκρηπίδα, τότε θα πρέπει να προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο και να ζητήσει διαιτησία, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει γιατί ούτε τη Χάγη αναγνωρίζει, ούτε και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία είναι σφόδρα ενοχλημένη με το Λονδίνο και αναμένει την απάντηση της Πρωθυπουργού Μέι στην επιστολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκατάσταση τότε οι σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας όπως μας έλεγαν διπλωματικές πηγές, θα κλονιστούν σοβαρά.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή ΑΟΖ είναι έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και αρκετά χρόνια με βάση τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και η μόνη χώρα που την έχει αμφισβητήσει επί της ουσίας είναι η Τουρκία στη βάση του αβάσιμου ισχυρισμού ότι τα νησιά δεν διαθέτουν αυτοτελώς ΑΟΖ και άρα οι ΑΟΖ στην περιοχή θα πρέπει να χαραχθούν με βάση τις ηπειρωτικής ακτογραμμές.
Μάλιστα, η ίδια η Βρετανία έχει με τον ίδιο τρόπο ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ που συνολικά εκτείνεται σε 6.805.596 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τι έλεγαν πριν και τι λένε τώρα οι Βρετανοί για τα δικαιώματα στην ΑΟΖ
Σε μια δύσκολη περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία ανέμενε την ανταπόδοση του Λονδίνου για τη στήριξη της Λευκωσίας στα θέματα του Brexit, ο Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά ζητήματα Σερ Άλαν Ντάνκαν, έκανε στροφή 180 μοιρών υπέρ της Αγκυρας.
Το χρονικό
Ο Ντάνκαν ερωτηθείς από τον Βρετανοκύπριο Βουλευτή των Εργατικών Πάμπο Χαραλάμπους κάλεσε τους Υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».
Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον Ντάνκαν απαράδεκτο συνδέοντας το και με ενέργειες του κατά τις διαπραγματεύσεις στο Ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά.  
«Διευκρινήσεις»
Κατόπιν νέας παρότρυνσης από Βουλευτή, το Foreign Office επιχείρησε να διευκρινίσει τη  δήλωση Ντάνκαν.
«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».
Την προηγούμενη βδομάδα ανησυχούσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών
Την περασμένη Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άλλα έλεγε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις ανακοινώσεις της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Ανησυχώ με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στον Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να στηρίξει μια διευθέτηση», κατέληγε.
Η επίσημη παλαιότερη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κυπριακή ΑΟΖ ήταν η εξής:
“Yποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε αυτοί οι φυσικοί πόροι να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης προς όφελος όλων των Κυπρίων και τασσόμαστε ενάντια σε προκλητικές ενέργειες από οποιονδήποτε».
Ετοιμάζεται διάβημα, δεν ικανοποίησαν οι διευκρινήσεις
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως η Λευκωσία δεν ικανοποιήθηκε από τις διευκρινήσεις του Foreign Office.
“Η τοποθέτηση του κ. Σερ Άλαν Ντάνκαν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και με τη θέση της Βρετανίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε πάρει θέση προ ημερών επικροτώντας τη θέση της κ. Μογκερίνι επομένως ο Υφυπουργός κ. Ντάνκαν ξέφυγε από τη θέση της Βρετανίας και θα γίνει διάβημα στην ίδια την Πρωθυπουργό. Γιατί στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Τερέζα Μέι κάθε άλλο παρά είχε τέτοιες τοποθετήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε μάλιστα ότι η παρέμβαση Ντάνκαν δυσκολεύει τις κυπρο-βρετανικές θέσεις σε μια περίοδο που η Κύπρος έχει σταθεί θετικά σε κάθε δυσκολία που είχε η Βρετανία με το Brexit.
“Επείγει και πρέπει να διορθωθεί, δεν είναι ακριβώς αποκατάσταση αυτό που ακούσαμε και θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναστασιάδης για διαβήματα προς Βρετανία: «Μόλις έχουμε αρχίσει»
«Μόλις έχουμε αρχίσει» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, σε σχέση με αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ, και τυχόν ανταπόκρισης από πλευράς Βρετανών.
Προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη, στο οίκημα του Δήμου Καραβά, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφου να πει κατά πόσο υπήρξε μέχρι στιγμής αντίδραση στα διαβήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, απάντησε «μόλις έχουμε αρχίσει».
Υπενθυμίζεται ότι, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάβημα προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ως αντίδραση στα όσα δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν της χώρας αλλά και στις διευκρινιστικές τοποθετήσεις του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ έχει ετοιμασθεί επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Η Λευκωσία εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη θέση του Λονδίνου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστήριξε πως διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.
Σε μια πρώτη αντίδραση της Kυβέρνησης ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε πως η αρχική δήλωση του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και δεν απηχεί την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, της πρωθυπουργού Τεράζα Μέι και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ.





At Foreign and Commonwealth Questions this morning, I questioned the Minister on the offshore drilling in Cyprus' Exclusive Economic Zone.



pronews.gr