12.5.19

Συρίγος: Αν τουρκικό πλοίο μπει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα η Αθήνα να στείλει μήνυμα ότι θα το βυθίσει


Την άποψη ότι αν η Τουρκία στείλει πλοίο της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα πρέπει να διαμηνύσει ότι θα βυθιστεί, εξέφρασε ο Άγγελος Συρίγος.

«Από την ώρα που βγάζεις το πιστόλι από τη θήκη, μπορεί και να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις και να είσαι προετοιμασμένος γι αυτό», σημείωσε ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πάντειο και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7  και συνέχισε:«Εγώ πιστεύω ότι άμα πάει να μπει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα πρέπει να περάσει ένα εξίσου σαφές μήνυμα ότι αν πάτε να κάνετε κάτι τέτοιο το πλοίο θα βυθιστεί. Τελεία. Χωρίς πολλά πολλά και χωρίς να το κουράζουμε. Άλλη η περίπτωση της Κύπρου, άλλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπάρχουν τρόποι να διευθετηθούν τα πράγματα με συνομιλίες. Εάν πάει να κάνει γεώτρηση συνιστά εισβολή σε ελληνικό κυριαρχικό χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα που ζητά η Κύπρος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και κυρώσεις αντίστοιχες με αυτές που υφίστανται οι πετρελαϊκές εταιρίες του Ιράν.


Σημείωσε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή, καθώς, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, προχώρησε τις εξορύξεις και προχώρησε σε συμφωνίες με τις γύρω χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για διαρκείς γκάφες του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια τις οποίες τις καρπώνεται η Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα φάση των σχέσεων της Αθήνας με το Ισραήλ και το Αίγυπτο.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι, εάν η Άγκυρα αγοράσει τους ρωσικούς s-400 θα κάνει ένα βήμα για να βγει εκτός δυτικής συμμαχίας, -κάτι που κατά τον ίδιο δεν είναι θετική εξέλιξη- προέβλεψε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φύγει.


crashonline.gr/  enoplos.gr