16.5.19

«Θαλασσόλυκος 2019»: Οι τουρκικές ΕΔ ετοιμάζονται για κρίση και πόλεμο με Ελλάδα - Τα σενάρια (βίντεο, φωτό)

Πάνω σε σενάρια για μείζονα ελληνοτουρκική "κρίση και πόλεμο" ασκούνται  οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις όπως είχε πει και χτες ο διοικητής επιχειρήσεων του τουρκικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, με στόχο την προετοιμασία των αεροναυτικών δυνάμεων για ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν δοκιμάσει διάφορα πολεμικά σενάρια μέχρι στιγμής στον «Θαλασσόλυκο».
Πιο αναλυτικά, συνεχίζεται για 4η ημέρα η τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, με εκτέλεση σεναρίων πολέμου και κρίσεων στη θάλασσα, αλλά και με τη δοκιμή και χρήση όλων των εγχώριων οπλικών συστημάτων.
Ανάμεσα στα σενάρια είναι και άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης σε τουρκική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του νότου, αντιναύαρχο Χασάν Οζγιούρτ.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Sabah την πρώτη μέρα της άσκησης τα πλοία της Τουρκίας ασκήθηκαν σε σενάρια άμυνας σε επίθεση τρομοκρατών, την δεύτερη ασκήθηκαν σε βολές πυροβόλων στον κόλπο του Ξηρού και την τρίτη μέρα ασκήθηκαν στην άμυνα ενάντια σε επιθέσεις αεροσκαφών.
Τις επόμενες ημέρες τα σενάρια θα είναι πιο σύνθετα αναφέρουν τουρκικές πηγές και θα περιλαμβάνουν ναυτικούς αποκλεισμούς και αεροναυτικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Boeing E-7T Peace Eagle (13-004) το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ικονίου, πέταξε πάνω από 31.000 πόδια, καταγράφοντας τα πάντα στο Αιγαίο.Υπενθυμίζουμε ότι το ραντάρ τύπου MESA του τουρκικού αεροσκάφους Boeing E-7T Peace Eagle έχει εμβέλεια 850 μιλίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο και στον αέρα όπου χθες σημειώθηκαν 65 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Οι παραβιάσεις σήμερα σημειώθηκαν σε όλο το μήκος του Αιγαίου από 27 τουρκικά αεροσκάφη
Συγκεκριμένα, 7 σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά 16 F-16, καθώς και μεμονωμένα 5 CN-235 & 1 ATR 72 & 5 Ε/Π προέβησαν σε 22 παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (31 από τα F-16 & 6 από τα ATR 72) και σημειώθηκε 1 εμπλοκή. Σημειώνεται πως 4 από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Σχηματισμοί : 7 (6x2F16 & 1x4F16)
Μεμονωμένα : 11 (5 CN-235, 1 ATR 72 & 5 Ε/Π)
Σύνολο Α/Φ : 27
Οπλισμένα : 4
Παραβάσεις : 22 (10 από τα F16, 6 από τα CN-235, 1 από το ATR 72 & 5 από τα Ε/Π)
Παραβιάσεις : 37 (31 από τα F16 & 6 από τα ATR 72)
Εμπλοκές : 1
Περιοχή : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Toυρκία: "Βήμα βήμα για τον Εθνικό Αγώνα"
Εν τω μεταξύ με τίτλο «Βήμα βήμα για τον Εθνικό Αγώνα», το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δημοσιοποίησε σήμερα βίντεο με αφορμή την 100ή επέτειο από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου του 1919, «που σήμανε την αρχή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τους Έλληνες και τους Συμμάχους τους».
Το βίντεο αυτό είναι το πρώτο μίας σειράς εικονογραφημένων αφιερωμάτων που έχει ετοιμάσει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας για τις επόμενες 4 ημέρες, μέχρι και την Κυριακή που θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την εθνική εορτή.
Σκοπός του τουρκικού κράτους είναι να εξηγήσει μέσα από εικόνες βήμα βήμα την Ιστορία.
Το σημερινό βίντεο εξηγεί τι συνέβη στις 16 Μαΐου του 1919, δηλαδή πριν από έναν ακριβώς αιώνα, οπότε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαμψούντα. Στο βίντεο παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ατατούρκ από εκείνη την περίοδο, μαζί με λεζάντες από φράσεις που είχε πει.


pronews