10.4.19

Κατασκοπευτικό θρίλερ στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού: Μάχη ΗΠΑ-Ιαπωνίας vs Ρωσίας & Κίνας για τα συντρίμμια του F-35!

Ένα από τα μεγαλύτερα κατασκοπευτικά θρίλερ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ειρηνικό Ωκεανό.ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν ενεργοποιήσει μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με την συμμετοχή πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών, ακόμη και B-52Η για την περισυλλογή των συντριμμιών του F-35 ενώ εκφράζονται φόβοι πως έχουν σταλεί ρωσικά και κινεζικά υποβρύχια που "χτενίζουν" την περιοχή για τμήματα του μαχητικού 5ης γενιάς.

Οι Αμερικανοί ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν τι θα συμβεί αν τμήματα του ραντάρ και άλλων αισθητήρων πέσουν στα χέρια Κινέζων ή Ρώσων.
Οκτώ πολεμικά πλοία και επτά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και ένα αεροσκάφος περιπολίας P-8 Orion του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναζητούν ίχνη του F-35, που πιστεύεται ότι κατέληξε στο βυθό σε βάθος περίπου ενάμιση χιλιομέτρου. Ο πιλότος του εξακολουθεί να αγνοείται.
Στην μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν τα ιαπωνικά αντιτορπιλικά Hatakaze,  Amagiri, και Ikazuchi μαζί με ακόμη τέσσερα πολεμικά πλοία.
Επιπλέον την περιοχή "χτενίζουν" τα σκάφη έρευνας και διάσωσης HAKUHO MARU, SEISUI MARU και KAIMEI, το USS Annapolis (SSN-760) ενώ έγινε γνωστό πως απογειώθηκε και ένα B-52H από την αεροπορική βάση Andersen  στο Guam με ένα ιπτάμενο τάνκερ USAF KC-135R να παρέχει υποστήριξη.
Η Ιαπωνία έστειλε στην περιοχή επιπλέον δυο σκάφη της Ακτοφυλακής, αεροσκάφη SAR U-125A, και αριθμό ελικοπτέρων UH-60J.
Πριν λίγο έγινε γνωστό πως το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Stethem (DDG 63) κατευθύνεται και αυτό στη περιοχή για να συνδράμει στις έρευνες.
Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Τακέσι Ιουάγια, ανακοίνωσε χτες  ότι η Ιαπωνία αναστέλλει προς το παρόν τις πτήσεις του στόλου των F-35 της ιαπωνικής Αεροπορίας, μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ μαχητικού του ίδιου τύπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.
Το αεροσκάφος F-35A εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αεροπορικής βάσης Μισάουα που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία της χώρας, Αομόρι.
Το περιστατικό σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στην οποία συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά F-35A. 
Τμήματα της ουράς του «αόρατου» μαχητικού εντοπίστηκαν μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή 85 μίλια ανατολικά της Μιζάουα στην Ιαπωνία.
Ρωσικά ή κινεζικά υποβρύχια «χτενίζουν» την περιοχή για το F-35
Το κακό για τους Αμερικάνους είναι ότι στην περιοχή κοντά στο σημείο που εξαφανίστηκε το άτυχο αεροσκάφος τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα διατηρούν σημαντικό αριθμό υποβρυχίων τα οποία ήδη επιχειρούν για τον εντοπισμό του. 
«Δεν υπάρχει τίμημα που να μην πλήρωναν Κίνα και Ρωσία για να βρουν το εξαφανισμένο F-35 της Ιαπωνίας. Μεγάλη υπόθεση», σχολίασε στο Twitter ο Τομ Μουρ, πρώην μέλος του προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
Πιστεύεται ότι οι δύο χώρες ήδη χρησιμοποιούν τα προηγμένα υποβρύχιά τους για να "χτενίσουν" τον βυθό στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να βρουν το F-35.
 Άλλωστε, όπως επεσήμαναν στρατιωτικοί αναλυτές, δεν είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν τα κομμάτια του αεροσκάφους που καταστράφηκαν, αν εντοπίσουν την άτρακτό του πριν τους Αμερικανούς ή τους Ιάπωνες.
«Θέλουν να κλέψουν τη stealth τεχνολογία του F-35»
«Η χρησιμότητα της ανάσυρσης τμήματος ή ολόκληρου του αεροσκάφους για τη Ρωσία ή την Κίνα θα εξαρτάτο από την έκταση της ζημιάς που υπέστη το F-35 κατά την πρόσκρουσή του στο νερό»,σχολίασε ο Τζάστιν Μπρονκ, ειδικός σε θέματα πολεμικών αεροσκαφών του Royal United Services Institute, προσθέτοντας:
«το γενικό σχήμα του αεροσκάφους αυτού είναι γνωστό, όσο και τα χαρακτηριστικά των επιδόσεών του, άρα μικρό το όφελος από εκεί. Όμως τμήματα του ραντάρ και άλλων αισθητήρων του θα αποτελούσαν πρωταρχικό στόχο».
Το συγκεκριμένο F-35 ήταν το πρώτο που συναρμολογήθηκε στην Ιαπωνία πριν από περίπου ένα χρόνο και πετούσε μόλις 28 λεπτά όταν συνετρίβη.
Η Ιαπωνία διαθέτει σε επιχειρησιακή λειτουργία συνολικά 13 μαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ εκκρεμεί η παράδοση περίπου 150 ακόμη μαχητικών.
Το Τόκιο είχε παραγγείλει στα τέλη του 2011 συνολικά 42 αεροσκάφη F-35A, με την υπάρχουσα παραγγελία να ανανεώνεται στα τέλη του 2018 προκειμένου να συμπεριλάβει επιπλέον 63 F-35A και 42 F-35B. Η Ιαπωνία έγινε έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής των μαχητικών πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin.


Video of search & rescue operation at the crash site of the F-35A fighter aircraft of the Japanese Air Force.

pronews.gr