30.4.19

Η Ρωσία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά: «Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για Su-35 & Su-57»

Τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την αγορά από την τελευταία μαχητικών 4++ γενιάς ή 5ης γενιάς επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα ο υποδιευθυντής της Rosoboronexsport Sergey Ladiga.
Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου έγιναν στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Zvezda  κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της τουρκικής έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF 2019 που ξεκίνησε σήμερα.

«Η Ρωσία και η Τουρκία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την αγορά μαχητικών. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αυτές αφορούν τόσο ένα μαχητικό 4++ γενιάς όσο και ένα μαχητικό 5ης γενιάς», είπε ο Ladiga χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για αριθμούς και τύπους  αεροσκαφών ή για κοινή συμπαραγωγή στην Τουρκία.
Βέβαια η αναφορά του στο 4++ γενιάς μαχητικό, παραπέμπει απευθείας στο Su-35 και στο 5ης γενιάς στο Su-57.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει πληροφορίες για το θέμα, αλλά δεν είχε ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα  ότι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εχθές ο  επικεφαλής της Rosoboronexport  Αλεξάντρ Μικέεφ είχε δηλώσει  ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται και για άλλα ρωσικά όπλα εκτός από τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που έχει ήδη παραγγείλει και αναμένει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο ντην παράδοσή τους.
Ο Μικέεφ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν σχηματίσει κοινοπραξίες με στόχο την ανάπτυξη νέων αεροσκαφών (χωρίς να κάνει διευκρινίσει εάν πρόκειται για στρατιωτικά ή πολιτικής Αεροπορίας) όπως και ελικοπτέρων, τεθωρακισμένα οχήματα ή συμπαραγωγής ανταλλακτικών για ρωσικό υλικό που είχε ήδη πωληθεί στην Άγκυρα.