9.4.19

Άρθρα από το HELLAS - SCIENCE & TECHNOLOGY*

*Θυγατρικό επιστημονικό περιοδικό της Efenpress

Ο πρώτος γύρος του κόσμου με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι γεγονός! (vid.)


Ολλανδός λάτρης της περιπέτειας ολοκλήρωσε στο Σίδνεϊ ένα ταξίδι στον κόσμο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για να προωθήσει αυτό το μέσο μεταφοράς ως ένα όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής και ένα μέλλον χωρίς άνθρακα. Ο Βίμπε Βάλκερ διένυσε 95.000 χλμ. με ένα στέισον βάγκον “Blue Bandit” Volkswagen Golf που μετέτρεψε σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει επιχειρηθεί ποτέ στον κόσμο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως είπε.

Η Ελλάδα σε πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης: Συμφωνία συνεργασίας ΕΛΔΟ-NASA

Στην υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με την NASA προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο-Σπρινγκς των ΗΠΑ. Την δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον Διοικητή της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.


Εκτακτες ενημερώσεις σε ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προανήγγειλαν ότι θα κάνουν μια βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Γι' αυτό το σκοπό θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα.


Εξωγήινοι και ο Μυστικός Κώδικας


Το μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο άλατος στον κόσμο


Η γυναίκα του Νώε έγινε «στήλη άλατος» όταν κοίταξε πίσω από την κιβωτό που εγκατέλειπε τα Σόδομα. Τώρα η περιοχή έχει να υπερηφανεύεται για μερικές ακόμη στήλες άλατος αφού ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο άλατος στον κόσμο κάτω από το όρος Sodom στο Ισραήλ.
Το σπήλαιο φτάνει σε μήκος τα 10 χιλιόμετρα ενώ καλύπτεται από εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Οι σταλακτίτες είναι αποτέλεσμα του αλατιού που υπάρχει στο σπήλαιο και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σημείο του.


Σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων για τον Άρη - Ο «κόκκινος» πλανήτης διέθετε ποτάμια με διπλάσιο πλάτος από αυτά της Γης

Ο Άρης διέθετε ποτάμια πολύ μεγαλύτερα σε πλάτος από αυτά του δικού μας πλανήτη και, μάλιστα, είναι πιθανό ότι είχαν νερό έως πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, δηλαδή, σχετικά πρόσφατα, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Έντγουιν Κάιτ του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν τα έως τώρα δορυφορικά και άλλα δεδομένα για τη γεωμορφολογία του Άρη και κατέληξαν ότι ο «κόκκινος» πλανήτης διέθετε ποτάμια με πλάτος έως περίπου διπλάσιο από αυτά της Γης.