8.4.19

«Οι Αμερικανοί χαρίζουν» τα τουρκικά F-35 στην Ελλάδα (;)

«Οι Αμερικανοί τρελάθηκαν» και «χαρίζουν» τα τουρκικά F-35 στην Ελλάδα αλλιώς δεν εξηγείται πως ακούγονται διάφορα «περίεργα» περί αγοράς των τουρκικών που δεν... θα δοθούν ακόμα και στο 1/3 της τιμής τους.

Την απόκτηση συνολικά 24 F-35A εξετάζει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο της αντικατάστασης των παλαιών μαχητικών F-16C/D Block 30, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Babak Taghvaee.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αναλυτής, με την ευκαιρία της συμμετοχής των έξι ιταλικών F-35A της 13ης Gruppo στην διεθνή διακλαδική άσκηση “Ηνίοχος 2019”, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν υπό ρεαλιστικές συνθήκες το αμερικανικό αεροσκάφος. Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας όπως αναφέρει ο Babak Taghvaee είναι η απόκτηση 24 F-35A τα οποία θα αντικαταστήσουν 23 F-16C/D Block 30 της 330ης Μοίρας.
Αυτή την περίοδο η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατάρτιση ενός σχεδίου απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο Babak Taghvaee, η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να διαθέσει προς πώληση σε τρίτους τα τουρκικά F-35A που δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκική Αεροπορία σε τιμή που θα κινείται στο ½ με 1/3 του αρχικού κόστους του μαχητικού.
Φυσικά πρόκειται για μια εξωφρενική «διαρροή» η οποία ίσως έχει στόχο να «τρομοκρατήσει» την τουρκική πλευρά με δύο σκοπούς: Ότι όχι μόνο δεν θα παραλάβει τα δικά της F-35 αλλά τα αποκτήσει η Ελλάδα στν θέση της, ενώ το οικονομικό ζήτημα θα λυθεί επειδή θα δοθούν σε πολύ χαμηλή τιμή.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά λέγονται την ίδια ημέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται στην Μόσχα τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά ο Ερντογάν δεν πτοείται από τέτοια «κόλπα»
pronews