4.4.19

Το προεκλογικό καλάθι των παροχών μετά το Eurogroup


Ετοιμη να ξετυλίξει το χαλί των προεκλογικών παροχών, μετά την απόφαση του Eurogroup αύριο για τα 970 εκατ. ευρώ, είναι η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τις ρυθμίσεις για τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας.

Παράλληλα, στο ίδιο προεκλογικό πλαίσιο θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, σε ένδειξη απεξάρτησης από την αυστηρή επιτήρησή του.
Στην προεκλογική κυβερνητική «γενναιοδωρία» θα υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αλλωστε, το γεμάτο αυστηρές επισημάνσεις ανακοινωθέν της Κομισιόν χθες έστειλε σήμα στην κυβέρνηση ότι θα παρακολουθείται στενά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει, αλλά και γενικότερα στις πρακτικές της.
Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι οι αναμενόμενες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα διέπονται από αυστηρές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αποθαρρύνουν τους κακοπληρωτές, κατ’ αναλογίαν της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχεδιάζουν ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και «όπως με τον νόμο Κατσέλη έχουμε δύο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μη βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν». Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι κάποιος που έχει ιδρώσει να ξεπληρώσει τα χρέη του, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. «Οποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια στη νέα ρύθμιση για την εφορία θα είναι ανάλογα με αυτά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή θα υπάρχει εισοδηματικό όριο, πιθανότατα το ίδιο (12.500 ευρώ για τον άγαμο), καθώς και αντίστοιχοι περιορισμοί για το ύψος των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα τίθενται ανάλογοι περιορισμοί. Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος δεν έκανε χθες διαχωρισμό. Και οι δύο ρυθμίσεις θα είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος.
Αμεσα, εξάλλου, αναμένεται να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η διάταξη που θα επαναφέρει το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις χηρείας στο 70% από 50% που είχε μειωθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι επιπλέον να επιστραφούν στους/στις δικαιούχους αναδρομικά τα ποσά των περικοπών που υπέστησαν. Επιπλέον, η διάταξη θα προβλέπει αναστολή του ορίου ηλικίας των 55 ετών που είχε θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου προκειμένου να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει σύνταξη μετά τα τρία πρώτα χρόνια.
Ιδιαίτερο πολιτικό κεφάλαιο επενδύει η κυβέρνηση στην προεξόφληση μέρους του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ, καθώς θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι απομακρύνει τον «σκληρό» των δανειστών από το τραπέζι, επισφραγίζοντας έτσι την έξοδο από το μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ δεν θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο, εκτός αν εξοφληθεί το σύνολο του υπολοίπου του δανείου, περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η Γερμανία δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια λύση, καθώς θέλει να συνεχίσει να έχει το Ταμείο μια εποπτεία στο ελληνικό πρόγραμμα, για εσωτερικούς πολιτικούς της λόγους. Ετσι, το πιθανότερο είναι να ζητήσει η κυβέρνηση μερική εξόφληση του υπολοίπου, περίπου 4-5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας με τα ακριβότερα δάνεια που λήγουν φέτος και το 2020. Η έγκριση της Γερμανίας είναι απαραίτητη, για να συναινέσει ο ESM στην κατ’ εξαίρεση εξόφληση του ΔΝΤ, χωρίς να εξοφληθεί ταυτοχρόνως και ο ίδιος, με ανάλογο ποσοστό του δανείου που έχει χορηγήσει, όπως προβλέπουν οι κανόνες.
Για το «επίδομα Πάσχα», που είχε φημολογηθεί, ύστερα και από τις σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, ο κ. Τσακαλώτος προσγείωσε χθες τις προσδοκίες και παρέπεμψε για ενδεχόμενο «κοινωνικό επίδομα» στο τέλος του χρόνου, εφόσον υπάρξει και πάλι υπερπλεόνασμα. Συγκεκριμένα είπε ότι τα 658 εκατ. ευρώ, στα οποία βασίστηκε η σχετική φημολογία, είναι μια πίστωση που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 για να εξοφληθούν τα αναδρομικά του 2018 και να μετρήσουν στο 2018. Οπως εξήγησε, αν δαπανηθούν το 2019 θα μετρήσουν ως επιπλέον δαπάνη και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του προϋπολογισμού. «Αρα», είπε, «αυτά είναι στην άκρη και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων».
kathimerini