3.4.19

Βίντεο: Τουρκικό «κτύπημα» στο ΝΑΤΟ: «"Done deal" οι S-400 - Δεν ενσωματώνονται στο ΝΑΤΟϊκο σύστημα»

"Κτύπημα" στην επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ και μέσα στην "καρδιά" των ΗΠΑ έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δημόσια συνέντευξη του τόνισε πως η απόκτηση των S-400 είναι "done deal".

Η συμφωνία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 είναι ένα γεγονός που δεν αλλάζει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.
"Δεν θα υποχωρήσουμε" τόνισε και πρόσθεσε:
"Δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ ... γι 'αυτό προτείνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια τεχνική ομάδα εργασίας για να διασφαλιστεί ότι αυτό το σύστημα δεν θα αποτελέσει απειλή ούτε για τις ΗΠΑ (F-35) ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους Αμερικανούς.
Επιπλέον, δήλωσε ότι θα πει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί (done deal).
Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κ. Πομπέο στις 2 το μεσημέρι (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος) ενώ έχει καθοριστεί συνάντηση και με τον Τ.Μπόλτον.
Ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα διευθετήσει το πρόβλημα των S-400 και των F-35, χωρίς να διευκρινίσει πως θα γίνει αυτό.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία δεν επιλέγει μεταξύ της Ρωσίας και κάποιου άλλου, διότι είναι ανεξάρτητη χώρα. Δεν βλέπει, τόνισε, κάποιο πρόβλημα να ισορροπεί η Τουρκία στις σχέσεις της. 
Οι επόμενες ώρες θεωρούνται πολυ κρίσιμες καθώς σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο Μ.Τσαβούσογλου θα ανακοινώσει σε Μ.Πομπέο και Τ.Μπόλτον την τουρκική απόφαση.
Δείτε εδώ το βίντεο
Turkey's FM Çavuşoğlu says Turkey values its bilateral relationship with the US although "it's true there have been some outstanding issues." But, we have working groups, like a task force to coordinate US decision to withdraw from Syria, he tells @margbrennan. 3/
Next, @margbrennan asks if Turkey is going to go through with the purchase of Russian S-400 missile system and if the FM is going to tell Secretary of State Pompeo and National Security Advisor Bolton so? "It's a done deal," Turkey's FM Çavuşoğlu says. 4/4 pic.twitter.com/IK1Pk9sdSa
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Atlantic Council

Οι υπόλοιπες δηλώσεις του Μ.Τσαβούσογλου
Σειρά ερωτήσεων για τον ρόλο της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία δέχθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον όπου άνοιξαν οι εργασίες για την 70η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ.
 Ο Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Τουρκίας για αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, λέγοντας μάλιστα ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εξηγήσει στο Κογκρέσο γιατί δεν πρέπει να μπλοκάρει την προμήθεια των μαχητικών F-35.
Μάλιστα ισχυρίστηκε πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι τα F-35 θα δοθούν κανονικά στην Τουρκία.
"Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ αν τελικά το Κογκρέσο μπλοκάρει τα F-35", ανέφερε. 
Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία έχει κόκκινες γραμμές σε σχέση με το που θα φτάσουν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, απάντησε πως η Άγκυρα συμφωνεί σε πολλά πράγματα με τη Μόσχα όμως ταυτόχρονα έχει και διαφωνίες για αρκετά θέματα.
Όταν δέχθηκε διευκρινιστικό ερώτημα για το αν η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να συνεργάζεται σε τέτοιο βαθμό με τη Ρωσία ταυτόχρονα απάντησε:
«Κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει να διαλέξουμε σύμμαχο είτε τη Ρωσία είτε τη Δύση.Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι εναλλακτική των σχέσεων μας με άλλους. Κανείς δεν μπορεί να βάλει την Τουρκία σε αυτή τη θέση, όπως έγινε στο παρελθόν με την Ουκρανία».
Σε ότι αφορά το ρόλο της Τουρκίας σήμερα για το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε μια σειρά από διεθνείς διενέξεις όπως για παράδειγμα το συριακό. Σε εκείνο το σημείο ανέφερε και το κυπριακό, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.
Ερωτηθείς σε σχέση με το αν έχει αντιληφθεί ποια είναι η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στο συριακό, απάντησε χαμογελώντας αρνητικά.
Εστίασε στη συνεργασία των Αμερικανών με τις κουρδικές δυνάμεις του YPG λέγοντας ότι αυτό είναι πρόβλημα το οποίο έχουν θέσει επαλειμμένα στην Ουάσιγκτον. Δεν μπορούν είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εργάζονται μαζί και να εξοπλίζουν τους τρομοκράτες διότι αυτό είναι μεγάλο ρίσκο για τη χώρα του.

News from this morning: The Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu said that Turkey is going to purchase Russia S-400 missile system.