29.4.19

Συσπειρώνεται η Ευρώπη των εθνών: Συγχαρητήρια στον Σ.Αμπασκάλ από Μ.Λεπέν και Μ.Σαλβίνι

Θερμά είναι τα συγχαρητήρια που έδωσαν  οι ηγέτες της Λέγκα και του Εθνικού Συναγερμού στον ηγέτη του VOX Σαντιάγο Αμπασκάλ για την κατάκτηση της 5ης θέσης με 10,3% και 24 έδρες στις ισπανικές εκλογές.
Ο Ματτέο Σαλβίνι αναφέρει:

«Συγχαρητήρια στον Σ.Αμπασκάλ και τους φίλους του Vox για την είσοδο στο ισπανικό κοινοβούλιο. Από τις 0 έδρες στις 24 με πάνω από 10%!», έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.
Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρί Λεπέν είπε:
«Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Σαντιάγο Αμπασκάλ και στο Vox για την θριαμβευτική του είσοδο στην ισπανική Βουλή. Τα έθνη έχουν στρατούς από ενθουσιώδεις υπερασπιστές».

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 25 Απριλίου το συνέδριο του Κινήματος  για την  "Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας" (MENFMovement for a Europe of Nations and Freedom) με τη συμμετοχή του Ολλανδού επικεφαλής του δεξιού PVV Geert Wilders και του Tomio Okamura του επικεφαλής του δεξιού κόμματος της Τσεχίας "Αυγή για άμεση Δημοκρατία" Úsvit.
Η Μαρί Λεπέν ανέφερε ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου Ενωμένοι για τη μεγάλη Ευρωπαική συμμαχία. Ψ ηφίστε για την Ευρώπη των ισχυρών Εθνών και της Ελευθερίας».

Ισπανία: Ποια και τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί
Στην Ισπανία τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών δίνουν και παίρνουν.
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και το αριστερό κόμμα Podemos παρότι δεν θα έχουν την πλειοψηφία.
Στην τελευταία καταμέτρηση οι σοσιαλιστές λάμβαναν 123 έδρες στη βουλή και οι Podemos 42.
Δηλαδή τους απομένουν 11 έδρες για να έχουν την πλειοψηφία στη βουλή των 350 εδρών και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ανάγκη για συνεργασία με μικρότερα κόμματα, πιθανότερο με τους βάσκους εθνικιστές ή τους καταλανούς αυτονομιστές.
Η εικόνα αυτή μπορεί να είναι λίγο διαφορετική έπειτα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.
Άλλα πιθανά σενάρια
Αν αποτύχουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους Podemos, ο Σάντσεθ πιθανόν να έρθει σε επαφές με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, που αναδείχτηκαν τρίτο κόμμα και έλαβαν 57 έδρες στη βουλή.
Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει υποστηρίξει αυτή την επιλογή. Ο αρχηγός των Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα είπε στους υποστηρικτές του ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ενώ οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών φώναζαν σε προεκλογική συγκέντρωση την Κυριακή "Με τον Ριβέρα ποτέ".
Πόσο θα διαρκέσει
Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων ο βασιλιάς Φελίπε δεν δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό.
Επίσης, είναι προγραμματισμένες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για τις 26 Μαΐου, την ίδια δηλαδή ημέρα με τις ευρωεκλογές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να προκύψει πριν από τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο.
pronews