11.4.19

Η πλαστογραφία συνεχίζεται με την Ελλάδα απούσα!


11/04/2019
Γράφει η Σοφία
 Βούλτεψη
Απίστευτο και όμως αληθινό! Μέσα στην απόλυτη σιωπή εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων, η έκθεση «100 χρόνια Τρεμπένιστε», αφιερωμένη στην εκατοστή επέτειο από την ημέρα που Βούλγαροι στρατιώτες, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψαν τυχαία, στις 20 Μαρτίου 1918, την ομώνυμη νεκρόπολη κοντά στην Αχρίδα.
Λίγο αργότερα η Σόφια έστειλε επί τόπου τον αρχαιολόγο Κάρλε Σκορπίλ και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πέντε χρυσές μάσκες, σκουλαρίκια από σίδηρο και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, που ανάγονται στον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ.

Οι δύο μάσκες βρέθηκαν από τους Βούλγαρους στρατιώτες, καθώς κατασκεύαζαν χαρακώματα, οι άλλες δύο κατά την σερβική ανασκαφή του 1932 και η πέμπτη μόλις το 2011 από τον Σκοπιανό αρχαιολόγο Πάσκο Κούζμαν.
Τώρα, τα υπουργεία πολιτισμού των δύο χωρών παρουσιάζουν τα εκθέματα, με διοργανωτές τα αρχαιολογικά τους Ινστιτούτα: Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων, το Ινστιτούτο Προστασίας Μνημείων και Μουσείο Αχρίδας, το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας.
Πολλά από τα εκθέματα μεταφέρθηκαν εκεί ως δάνειο για τις ανάγκες της έκθεσης από την Βουλγαρία και τη Σερβία, προέρχονται από τα αρχαιολογικά μουσεία της Αχρίδας, της Σόφιας και του Βελιγραδίου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα ταξιδέψει στη Σόφια, στο Βελιγράδι, αλλά και στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στο Ζάγκρεμπ.
Είναι η πρώτη φορά που όλα τα αντικείμενα από την ανασκαφή του Τρεμπένιστε παρουσιάζονται ως σύνολο. Πρόκειται για πάνω από 400 σημαντικά ευρήματα, χάλκινα, αργυρά, χρυσά, κεραμικά, κανθάρους (αρχαία ελληνικά αγγεία), μπρούτζινα αγγεία, όπλα αλλά και κοσμήματα από κεχριμπάρι και αντικείμενα από γυαλί. Περιγράφονται αναλυτικά στον αποτελούμενο από 408 σελίδες κατάλογο της έκθεσης, με σημειώματα 26 αρχαιολόγων από τα Σκόπια, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Τσεχία και την Γερμανία.
Και βέβαια, τα πιο σημαντικά είναι οι πέντε χρυσές νεκρικές μάσκες – μια από αυτές τις μάσκες φιγουράρει στο χαρτονόμισμα των 500 δηναρίων της γειτονικής χώρας.
Οι δύο από αυτές ταξίδεψαν από την Βουλγαρία, οι άλλες δύο από την Σερβία και τελικά ενώθηκαν με την πέμπτη που φυλάσσεται στα Σκόπια.
Όπως ανέφεραν στο σημείωμά τους οι διοργανωτές, «εκτός από την καλλιτεχνική και ιστορική της συμβολή, η έκθεση αποτελεί μια θετική ενέργεια για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των τριών βαλκανικών χωρών»!

Γιατί ο Τσίπρας δεν πήγε στην έκθεση;
Μιλάμε δηλαδή για μεγάλο γεγονός. Πλην όμως, στην Ελλάδα ουδέν πληροφορηθήκαμε – ούτε ο κ. Τσίπρας εξέφρασε κάποια επιθυμία να επισκεφθεί την έκθεση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια!
Διότι, προφανώς, οι γνωστοί πλαστογράφοι γείτονές μας, αφού πήραν από την Ελλάδα ό,τι διαχρονικά ζητούσαν, τώρα θα συνεχίσουν να κρύβουν την ιστορική αλήθεια και θα χρησιμοποιούν τα αρχαιολογικά ευρήματα για να συσφίγγουν τις σχέσεις τους με… τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες – εκτός Ελλάδας, βεβαίως!
Με δεδομένο μάλιστα ότι στην περιοχή της Φλώρινας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε το 2017 μια σημαντική νεκρόπολη της αρχαίας Λύγκου, τι πιο φυσικό να ζητούσαν και από την Ελλάδα – ειδικά τώρα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών – να συμμετάσχει στην κοινή βαλκανική έκθεση.
Δεν το έπραξαν, διότι το αρχαίο όνομα της Αχρίδας ήταν Λύχνιδος (πιθανόν «πόλη του φωτός») ή Λυγκηστίς ή Λιχνίτης. Και στην αρχαιότητα, όπως αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης, το βασίλειο της Λυγκηστίδος περιελάμβανε την περιοχή της Φλώρινας και τμήμα των Σκοπίων (Μοναστήρι) και της Αλβανίας. Εκτεινόταν από τις Πρέσπες ως την ανατολική όχθη της Λιχνίτιδας Λίμνης, δηλαδή της Λίμνης της Αχρίδας. Στην περιοχή πολλές αναφορές κάνει και ο Στράβων. Στον Λυγκέα, γιο του Αφαρέα του Τυνδάρεω και της Αρήνης, αδερφό του Ίδα, αναφέρεται ο Όμηρος.
Σημαντικότερη πόλη της Λυγκηστίδας ήταν η Ηράκλεια που κτίσθηκε από τον Φίλιππο, νοτίως του Μοναστηρίου, το 358 π.Χ. Ιδρυτής του βασιλικού οίκου, στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., ήταν ο Αρραβαίος Α΄, εγγονή του οποίου θεωρείται η Ευρυδίκη, μητέρα του Φιλίππου Β΄.
Το 423 π.Χ., κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, δόθηκε στην περιοχή μια μάχη στην οποία συμμετείχε ο στρατηγός Βρασίδας.

Οι ελληνικές αποδείξεις
Τον Μάρτιο του 2017, επίσης μέσα στην απόλυτη σιωπή, στην Αχλάδα, σε ιδιωτικό ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη, 22 χιλιόμετρα από την Φλώρινα, σε νεκρόπολη της αρχαίας Λύγκου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως περισσότερες από 170 ταφές πολεμιστών και γυναικών με κοσμήματα και χρυσά ελάσματα, εξαιρετικής τέχνης πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια, σκεύη, δόρατα, ακόντια, σιδερένια ξίφη και μαχαίρια, δαχτυλίδια απλά ή με παραστάσεις στη σφενδόνη, σκουλαρίκια, βραχιόλια απλά ή πολύσπειρα, πόρπες και περόνες, χρυσά επιστόμια, χρυσούς ρόδακες και δισκάρια.
Όπως τότε είχε αναφερθεί, τα κεραμικά για αρωματικά έλαια από την Κόρινθο και τα αττικά μελαμβαφή του 5ου και του 4ου αι. π.Χ μαρτυρούν στενές εμπορικές σχέσεις των Μακεδόνων με τα νότια κέντρα (Αθήνα, Κόρινθο), της ανατολικής Ελλάδας και των αποικιών τους.
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, υπεύθυνη της ανασκαφής, Λιάνα Γκέλου, κατά το 30ό τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, με 90 ανακοινώσεις για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (9-11 Μαρτίου 2017), στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Αν, λοιπόν, οι Σκοπιανοί ζητούσαν τη συμμετοχή της Ελλάδας, τότε θα αποκαλυπτόταν πως ελληνικά είναι τα ευρήματα που παρουσιάζουν τώρα με τους Βούλγαρους και τους Σέρβους!
Και βέβαια, ούτε καν σκέψη να μεταφερθεί η έκθεση στην Αθήνα, όπως θα συμβεί με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ούτε προφανώς έκανε κάποια σχετική συζήτηση η υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο κάποιο από τα εξαμβλώματα των Σκοπίων συζητούσαν να μας στείλουν, με αντάλλαγμα τον Δρομέα του Βαρώτσου.
Και επιμένουν κι’ από πάνω πως με κάποιο μαγικό τρόπο τα όρια της ιστορικής Μακεδονίας περιορίζονται στα σύνορα της Ελλάδας και πέραν αυτών έχουμε την… γεωγραφική Μακεδονία – όπου, όμως, επίσης υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελούν συνέχεια των ευρημάτων της Φλώρινας.
Αλλά είπαμε: Μια φορά πλαστογράφοι, πάντα πλαστογράφοι! Με την βοήθεια ελληνικής κυβέρνησης, δυστυχώς!