4.4.19

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Αν εισβάλετε στην Συρία θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες» (φωτό, βίντεο)

Δραματικές εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία με "καταστρεπτικές συνέπειες" αν προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική δράση στην Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων πράγμα για το οποίο η Αγκυρα ετοιμάζεται εδώ και μήνες με την αποστολή δυνάμεων να συνεχίζεται στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε την Τουρκία ότι αν οι Ένοπλες Δυνάμεις της προχωρήσουν σε μονομερή στρατιωτική δράση στη Συρία, η κίνηση αυτή θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την Άγκυρα. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ απλώνουν "ασπίδα" απέναντι στους Κούρδους SDF κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις σητν περιοχή.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη βορειοανατολική Συρία, προειδοποιώντας για τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μίας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης στην περιοχή»,ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Παλαντίνο σε δήλωση του μετά τις συνομιλίες.
Την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά τις απειλές του Αμερικάνου αντιπροέδρου M. Πενς ακόμα και για αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ εφόσον προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S 400 ήρθε να επιβεβαιώσει ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι Μ.Πομπέο και Μ.Τσαβούσογλου. 
Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του κ. Τσαβούσογλου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός έθεσε τα εξής θέματα:
-Αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την απόκτηση του αντιαεροπορικού ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία
-Αποφυγή μονομερών στρατιωτικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας στη Συρία
-Ταχεία επίλυση των υποθέσεων που αφορούν την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία
- Κυρώσεις και παράδοση των F-35
- Το μέλλον των Κούρδων YPG
- Η δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στην Συρία που έχει "παγώσει" εδώ και καιρό.
Σε όλα φαίνεται πως υπήρξε ναυάγιο. Μέσα σε 24 ώρες η Τουρκία έλαβε τα εξής μηνύματα:
Πρώτον, ο Ερντογάν να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών στην χώρα του, δεύτερον ο Μ.Πενς προειδοποίησε την Τουρκία για έξοδο από ΝΑΤΟ αν αγοράσει τους S-400 και έπειτα ο Μ.Πομπέο προειδοποίησε την Αγκυρα με"καταστρεπτικές συνέπειες" αν δράσει στην Συρία.
Λίγο νωρίτερα, ο Μ.Γιλντιρίμ και ο διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Ρ.Τ.Ερντογάν απάντησαν στο State Department το οποίο ζήτησε από την Τουρκία "να σεβαστεί τα εκλογικά αποτελέσματα" λέγοντας πως "εμείς δεν παίρνουμε μαθήματα από αυτούς".
"Καλούμε τις ξένες κυβερνήσεις να απέχουν από βήματα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως ανάμιξη στις εσωτερικές σχέσεις της Τουρκίας".
Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν πως ο "πόλεμος" ανακοινώσεων εδώ και 24 ώρες συμβαίνει μόνο μεταξύ εχθρών.
Πάντως μια μεγάλη στρατιωτική τουρκική φάλαγγα έλαβε θέσεις μάχης στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές στην Συρία...
Turkish FM Cavusoglu in Washington for talks with his counterpart Pompeo. On the agenda:

•Safe Zone in Syria
•Future of YPG
•Purchase of Russia's S-400
•Sanctions and delivery of F-35
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ali Özkök



's army deploys 100-convoy fleet consisting of special ops units to border province Hatay near .

pronews