3.4.19

Σενάρια πολέμου στη Μ.Θάλασσα: Το ΝΑΤΟ στέλνει δυνάμεις στα Στενά του Κέρτς- Μόσχα: «Δεν θα περάσετε»!

"Μπαρούτι μυρίζει" η περιοχή της Μαύρης θάλασσας μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του ΝΑΤΟ. Σε μια περιοχή η οποία έχει αρκετά βεβαρυμένο παρελθόν (με Κριμαία και Ουκρανία) το ΝΑΤΟ τώρα προαναγγέλλει την αποστολή ναυτικών δυνάμεων για την εξασφάλιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Κερτς!

Τα Στενά έγιναν περισσότερο γνωστά στις 25 Νοεμβρίου 2018 όταν πλωτά μέσα της υπηρεσίας ασφάλειας της ρωσικής ομοσπονδίας FSB εμπόδισαν το πλου τριών ουκρανικών πλοίων αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματά τους.
Το θαλάσσιο αυτό πέρασμα βρίσκεται  μεταξύ Κριμαίας (που ανήκει στη Ρωσία) και των ακτών της Ρωσίας στα ανατολικά, μέσω των οποίων είναι ο μόνος δρόμος για την επικοινωνία των δυτικών με τα ανατολικά λιμάνια της Ουκρανίας.
Πρόκειται για μια ιδιάζουσα γεωγραφία όπου η ανατολική Ουκρανία χωρίζεται από τη δυτική μέσω της θαλάσσης και η μοναδική θαλάσσια οδός επικοινωνίας της Αζοφικής με τη Μαύρη Θάλασσα.
Σε αυτή την «πυριφλεγή» περιοχή (που η Ρωσία έχει δείξει πόσο εύκολα «εκνευρίζεται») το ΝΑΤΟ "σκέφτηκε" να  στείλει ναυτικές δυνάμεις για να εγγυηθούν τη ναυσιπλοΐα των ουκρανικών σκαφών!
Πρόκειται για το «τέλειο» σκηνικό για να γίνει όλη η περιοχή και κατ΄επέκταση ο πλανήτης «μπαρούτι».
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον είπε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική του παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα με στόχο να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού το Κέρτς.
Η ίδια δήλωσε ότι στην διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Ουάσιγκτον, θα εγκριθεί το λεγόμενο «πακέτο της Μαύρης Θάλασσας», το οποίο προβλέπει την λήψη μέτρων υποστήριξης της Ουκρανίας στη διένεξή της με τη Ρωσία».
«Πρόκειται για ένα πακέτο, το οποίο ενισχύει την επιτήρηση, την επιτήρηση από αέρος , ενώ επίσης προβλέπει την αποστολή μεγάλου αριθμού πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων δια μέσου του πορθμού του Κέρτς στην Αζοφική Θάλασσα», δήλωσε η Χάτσισον.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής προσέθεσε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται να δοθεί στην λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας «μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να εγγυηθούμε ότι τα ύδατα αυτά θα είναι ελεύθερα» και οι χώρες της περιοχής «θα απαλλαγούν από την ρωσική παρέμβαση». Η Αμερικανίδα πρεσβευτής δεν ανέφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου.
«Είναι πολύ σημαντικό, οι κάτοικοι της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας να νοιώθουν ασφαλείς στην ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, τόσο στα ύδατα τους όσο και στην ξηρά»,δήλωσε η Χάτσισον, προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες που εξετάζει το ΝΑΤΟ είναι «εξαιρετικά σημαντικές» για τις χώρες που γειτονεύουν με την Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Η Ρωσία εγκαθιστά εξοπλισμούς στην Κριμαία, ενώ η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας» δήλωσε η Χάτσισον, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αντιπαρατεθούν με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα.
«Είναι ανεπίτρεπτο το ότι κρατούν σε φυλακή στη Μόσχα τους Ουκρανούς ναύτες. Πρέπει να πεισθούμε, ότι έχουμε την δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας» συμπλήρωσε.

Άμεση αντίδραση από Μόσχα
Russian senator Franz Klintsevich promises that will “harshly suppress” any attempt by NATO warships to enter the Sea of Azov, after the U.S. said NATO ships should be sent to the Black Sea to ensure the free passage of Ukrainian vessels through the .
100 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά στις δηλώσεις που έκανε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέϊλι Χάτσισον, η οποία δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να εγγυηθεί την διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού του Κέρτς.
Στο ερώτημα πώς εξέλαβε η Μόσχα τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε «Αρνητικά» και προσέθεσε «Δεν καταλαβαίνουμε, τι έχουν υπ’ όψιν τους;».
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «η κατάσταση στον πορθμό του Κέρτς και την ναυσιπλοΐα εκεί είναι αρκετά γνωστή». «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή νομοθεσία η θέση της Ρωσίας είναι εξαιρετικά συνεπής και αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν καλά» προσέθεσε ο Πεσκόφ.
Σε ό,τι αφορά το αν είναι δυνατή η διέλευση των πλοίων του ΝΑΤΟ στα εν λόγω χωρικά ύδατα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι κατ’αρχάς πρέπει να περιμένουμε να υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα.
«Όταν έλθει το αίτημα, τότε θα ληφθεί και η απόφαση» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα, υπό ποιες προϋποθέσεις η Ρωσία μπορεί να επιτρέψει σε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στην Αζοφική Θάλασσα.
«Πρόκειται για μια κλειστή φυσική δεξαμενή, γι’αυτό τον λόγο η περίπτωση αυτή είναι ξεχωριστό ζήτημα και υποθετικά δεν θα μπορούσα να μιλήσω», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα κοινοποίησης παρόμοιων σχεδίων, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται».

«Εκτός των άλλων, υπάρχει επίσης καθεστώς παραμονής των πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο έχει καθορισθεί από την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία επίσης πρέπει να εφαρμόζεται»,κατέληξε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
pronews