16.3.19

Δεν υπάρχει άλλος στην Ελλάδα, παρά μόνο αυτοί οι τρεις για να επιλέξουμε;Juan


Πρώτη δημοσκόπηση για ΠτΔ:

 1ος Π.Παυλόπουλος, 

2ος Κ.Καραμανλής 

3ος ο Ε.Βενιζέλος - 

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 15/3/2019 19.00) Διεξήχθη η πρώτη δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το εκλογικό σώμα να φέρνει πρώτο τον Π.Παυλόπουλο, δεύτερο τον Κ.Καραμανλή και τρίτο με διαφορά τον Ε.Βενιζέλο.
Στα αξιοσημείωτα της πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας Interview για την Politik καταγράφεται η απαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τον Κ.Καραμανλή.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας» με τις επιλογές να αναφέρουν τους: Προκόπη Παυλόπουλο, Κώστα Καραμανλή και Ευάγγελο Βενιζέλο, το 25% απάντησε ότι προτιμά τον κ. Παυλόπουλο, το 24% τον Κώστα Καραμανλή και το 11% τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και σε αυτή την κατηγορία ο «Κανένας» (εκ των τριών) αναδεικνύεται πρώτος με 29%.
Τα τρία μεγάλα λάθη του Κ.Καραμανλή που τον έχουν απαξιώσει εν μέρη στην κοινή γνώμη είναι η δήλωση του στο δημοψήφισμα, η αποχή του από οτιδήποτε είχε να κάνει με το δημόσιο βίο τα "πέτρινα" χρόνια των μνημονίων της Ελλάδας και τρίτον και βασικότερο η σκανδαλώδης αποχή του από τον αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών πριν και μετά την υπογραφή της.
Αποτέλεσμα ολων αυτών είναι η πρωτιά και το υψηλό ποσοστό της τάξης του 25% που καταγράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Παρ’όλα αυτά δεν μπορεί να μη γίνει ειδική αναφορά στην ιδιαίτερα χαμηλή αποδοχή (μόλις 16%) που καταγράφει στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ (της οποίας άλλωστε διετέλεσε κορυφαίος υπουργός), όπως επίσης και το ποσοστό αποδοχής 15,9% του Κώστα Καραμανλή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Πρόθεση ψήφου
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
  • ΝΔ 31,5% (από 31,3% τον Φεβρουάριο)
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,3% (από 21,1% τον Φεβρουάριο)
  • Χρυσή Αυγή  7,4% (από 6,4% τον Φεβρουάριο) με προοπτική ακόμη και για διψήφιο ποσοστό,
  • ΚΙΝΑΛ 6,1% (από 5,2% τον Φεβρουάριο)
  • ΚΚΕ 5% (από 5,5% τον Φεβρουάριο)
Εκτός Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, οι  ΑΝΕΛ με 1,4%, το Ποτάμι 1,3%, η ΛΑΕ 1,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,3%, η Δημιουργία Ξανά 1%. 
Στην ερώτηση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (παράσταση νίκης), το 66% θεωρεί ότι η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια και το 15% προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πρώτη δύναμη. 
​Στην ερώτηση περί του ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός εκ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, οι μετέχοντες στη δημοσκόπηση ανέδειξαν πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ με ποσοστό 37%.
Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει την υποστήριξη του 20% των ερωτηθέντων, με τον «Κανένα» (εκ των δυο) να ανέρχεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 42%.
Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα θα προτιμούσατε να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές». Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε «Με κανέναν», το 24% «Με τη ΝΔ» και μόλις το 12% «Με τον ΣΥΡΙΖΑ».  Στο ίδιο ερώτημα ένα ποσοστό της τάξης του 15% αρνήθηκε να απαντήσει.
Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, οι συμμετέχοντες στην έρευνα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά, ζητώντας της να συνεχίσει αυτόνομη πορεία.
Επί της ουσίας την καλούν το ΚΙΝΑΛ να βρει διακριτό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, ώστε να πάψει να εμφανίζεται ως «μπαλαντέρ» που θα «κολλήσει» είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών.
Η παραπάνω άποψη ενισχύεται και από το εκκωφαντικό 69% των ερωτηθέντων που αξιολογούν αρνητικά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει προοδευτικό μέτωπο με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ.


pronews