26.3.19

H Γαλλία αποκτά "αγκυροβόλιο" στην Κύπρο


Σε εξέλιξη θα βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου η μεγάλη αεροναυτική άσκηση Κύπρου - Γαλλίας νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου και σε έκταση 150.000 τ.μ. που έχουν δεσμευθεί.

Οι Γάλλοι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία επιζητούν και -ως φαίνεται- επιτυγχάνουν να αποκτήσουν σταθερές υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης της πολεμικής τους αεροπορίας αλλά και του γαλλικού στόλουΕπίκεντρο της άσκησης, η ευρύτερη περιοχή της Πάφου. Θα συμμετέχουν μονάδες του γαλλικού ναυτικού και μοίρες υπερσύγχρονων μαχητικών τύπου Rafale.
H αεροναυτική άσκηση του γαλλικού στόλου και των γαλλικών μαχητικών εντός του FIR Λευκωσίας αποτελεί έμπρακτη ένδειξη της επιτυχούς κατάληξης των εδώ και μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας για την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.
Τη στρατηγική αυτή συνεργασία είχε εξαγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την τελευταία επίσκεψή του στο νησί.
Οι Γάλλοι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία επιζητούν και -ως φαίνεται- επιτυγχάνουν να αποκτήσουν σταθερές υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης της πολεμικής τους αεροπορίας αλλά και του γαλλικού στόλου.
Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, το ορμητήριο του γαλλικού στόλου στην Αν. Μεσόγειο θα είναι στο Μαρί, όπου η ναυτική βάση της Κύπρου επεκτείνεται ήδη, για να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει μεγάλες μονάδες του γαλλικού στόλου.
Επίσης, το Παρίσι επεδίωξε τη διάθεση τεχνικών διευκολύνσεων για τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα δοθούν από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Μετά τη σύνοδο της Ιερουσαλήμ και τη συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε θέματα ασφαλείας, πάντα υπό τη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ, η γαλλική παρουσία στη Μεγαλόνησο έρχεται να αποδείξει τη στρατηγική σημασία του νησιού ως προς τη διασφάλιση των ενεργειακών δρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Είναι προφανές πως μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία η γαλλική στρατιωτική μηχανή έχει αποφασίσει να είναι παρούσα σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις και μάλιστα μακροπρόθεσμα.
Υπ' αυτήν την έννοια και μετά τη σύνοδο της Ιερουσαλήμ, η αεροναυτική άσκηση νότια - νοτιοδυτικά της Κύπρου με συνεργασία των κυπριακών και των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί έμπρακτη προειδοποίηση όσον αφορά στις επιδιώξεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία διεξάγεται αυτή η άσκηση καλύπτει το σημείο επαφής μεταξύ της κυπριακής, της ελληνικής και της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Δηλαδή, επί της ουσίας επεκτείνεται από το Καστελόριζο και την Κάρπαθο, ανατολικά της Πάφου και νοτίως της Κρήτης, έως τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου στη θέση Ζορ, νότια της Μεγαλονήσου.
zougla.gr