17.3.19

Ηχηρή απάντηση στις απειλές: Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα μέσω της …Ιερουσαλήμ


Σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα για τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιέχεται στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στη συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.


 Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στο ανακοινωθέν θα σημειώνεται συναφώς ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες απειλές διατυπώνονται από τρίτες χώρες, μήνυμα που αφορά ευθέως στην Άγκυρα.

 Είναι σαφές πως η υιοθέτηση της διατύπωσης αυτής στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου διευκολύνθηκε σημαντικά και από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο γίνονται πολλές κινήσεις, οι οποίες αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια με την εμπλοκή πολλών χωρών. 
Η Γαλλία θα προχωρήσει στην κατασκευή, μέσω κρατικής εταιρείας, ναυστάθμου στο Μαρί. Την ίδια ώρα, το Παρίσι, όπως και το Βερολίνο, θέλουν να εμπλέξουν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, PESCO, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ασφάλειας στα πλαίσια της Ε.Ε.. Αυτό θα γίνει και για οικονομικούς λόγους (συνδρομή – κονδύλια από την PESCO) με δέλεαρ τη χρήση των υποδομών από κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Γερμανία, που επίσης καλοβλέπει PESCO, θα στείλει σύντομα ειδικούς για να εξετάσουν τις υποδομές στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδικούς και εξέτασαν τις δυνατότητες χρήσης των κυπριακών αεροδρομίων. Στο μεταξύ, ενόψει της συνάντησης στην Αττάλεια των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας( 21 Μαρτίου), θα έλθει στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
 Θα είναι και το πρώτο του ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο.
 Η επίσκεψη γίνεται για σκοπούς ενημέρωσης αλλά και για συντονισμό ενεργειών των δυο κυβερνήσεων τόσο στο Κυπριακό όσο και την επικείμενη σύνοδο στην Ιερουσαλήμ, την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: /hellasjournal.com/