23.3.19

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε κερκόπορτα: Επιμένει ο Τσιρώνης για το Καστελόριζο – «Άγνοια πατριδογνωσίας» & σε «πολιτική παράκρουση» όσοι αντέδρασαν

Φτού σου,να μην αβασκαθείς...Juan

Έντονες αντιδράσεις και σύγχυση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εν λόγω δήλωση ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία διαχρονικά στοχοποιεί το συγκεκριμένο νησί λόγω της στρατηγικής του γεωγραφικής τοποθεσίας και των ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων στη γύρω περιοχή.

Όταν αυτές οι δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα Έλληνα πολιτικού, χωρίς επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να επιφέρουν, καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική σκηνή της χώρας είναι καταδικασμένη και το Έθνος μας στο έλεος ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να παραδώσουν κάθε τι ελληνικό στους «γείτονες».
Με ένα tweet απάντησε ο Γιάννης Τσιρώνης για το θέμα που έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις του πως το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο αλλά στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τσιρώνης ανάρτησε στο twitter έναν χάρτη για να αποδείξει το λόγου το αληθές και γράφει χαρακτηριστικά: «Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Καστελλόριζου είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου;»

Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου;
44 people are talking about this
Ο Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του OPEN, είπε αφήνοντας άφωνους τους παρουσιαστές: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο».
Και συνέχισε: «Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου… Υπάρχει μετά το Ικάριο και το Καρπάθιο. Επειδή υπηρέτησα στο ναυτικό σας το λέω. Δείτε έναν χάρτη. Το Αιγαίο για παράδειγμα δεν είναι κάτω από την Κρήτη».
Μετά το πρώτο «σοκ» της δήλωσης, άρχισαν οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις. Εκείνοι δε, που έμειναν άφωνοι είναι οι κάτοικοι του Καστελόριζου. Ο Δήμαρχος του Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος, αναρωτήθηκε:
«Εμείς δηλαδή δεν ανήκουμε στο Αιγαίο; Δεν είμαστε στα Δωδεκάνησα; Που Ανήκουμε; Εμείς από παιδιά τραγουδάμε για το Αιγαίο και για την Ελλάδα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η δήλωση του κυρίου Τσιρώνη».

Διεθνολόγος Χατζηβασιλείου: Το Καστελόριζο είναι νησί του Αιγαίου

Ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, ήταν επίσης ξεκάθαρος:

«Το Καστελόριζο πολιτικά ανήκει στη Δωδεκάνησο, αυτό σημαίνει ότι αποτελεί νησί του Αιγαίου. Οποιαδήποτε δήλωση που διαχωρίζει το Καστελόριζο από το υπόλοιπο Αιγαίο και που το τοποθετεί τμηματικά στη Μεσόγειο, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας η οποία, δοθείσης ευκαιρίας, λέει ότι το Καστελόριζο δεν έχει θαλάσσιες ζώνες διότι δεν ανήκει σε σύμπλεγμα του Αιγαίου. Πρόκειται για μία λανθασμένη δήλωση η οποία αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα, για μονομερείς υπαναχώρησεις της Ελλάδας από πάγιες θέσεις μας».
pentapostagma.gr