29.3.19

"Αντάρτικο" Στην Θεσσαλονίκη απο τον Μάνο Αντώνη-Άρθρο Φωτιά Κατά Της Ιδιωτικοποίησης Του Νερού

Θα πούμε το νερό νεράκι επειδή κάποιοι σκέφτονται ακόμη και την ανθρώπινη επιβίωση ως μέσω εμπορίας ; Ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να μιλούν για ξεπούλημα του νερού σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς την συγκατάθεση των πολιτών; Έχουν κάποιο  προσωπικό όφελος από την ιδιωτικοποίηση του; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καίγονται να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες, αλλά προεκλογικά σιωπούν για τα σχέδια τους!
Από το 2009 που μπήκαμε στο μνημόνιο, η χώρα μας έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία και ο λαός τα δικαιώματα του. Τα εθνικά μας θέματα είχαν δυσάρεστες εξελίξεις, αεροδρόμια και δημόσια περιουσία αποκρατικοποιήθηκαν, μισθοί και συντάξεις κατέρρευσαν. Το μαχαίρι μπήκε βαθιά στο κόκαλο του λαού και θα μπει ακόμη περισσότερο. Η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης ,περιόρισε την ελευθερία μας, καθώς οι ανάγκες επιβίωσης μας εξαρτώνται από αυτήν. Και τώρα; Το επόμενο βήμα για πλήρη έλεγχο της ανθρώπινης οντότητας είναι η τροφή. Μπορεί να ακούγεται γραφικό, αλλά όσο περνούν τα χρόνια ο έλεγχος του ανθρώπου μέσω της τροφής προχωράει με επιτυχία, όπως υβριδικοί σπόροι, μεταλλαγμένα τρόφιμα κτλ.
Το 2014 η ΕΥΑΘ ήταν η πρώτη δημόσια εταιρεία που μπήκε στο «στόχαστρο» των ιδιωτικοποιήσεων , όταν η τότε κυβέρνηση συζητούσε το θέμα με τις γαλλικές εταιρίες Suez Environment και Veolia στα πλαίσια της «στρατηγικής σχέσης» των δύο χωρών. Το '93 η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Αργεντινή, έφερε απανωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν στη Νικαράγουα, την Τανζανία και αλλού. Μία από τις χειρότερες επιδημίες χολέρας στη Ν. Αφρική , αρχές της δεκαετίας συνδέθηκε με το ιδιωτικοποιημένο δίκτυο ύδρευσης του Γιοχάνεσμπουργκ. Στην Πορτογαλία οι κάτοικοι της περιοχής Πάκος ντε Φερέιρα ξεσηκώθηκαν, όταν η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την υδροδότηση τους, αύξησε τους λογαριασμούς 400%, στη Γαλλία πάλι ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την υδροδότηση της πόλης, αφήνοντας τις εταιρίες Suez και Veolia στα κρύα του λουτρού ύστερα από παράπονα για κακοδιαχείριση και κερδοσκοπία. Ιδιώτες εξακολουθούν ωστόσο να ελέγχουν το 70% των γαλλικών νερών. Στην Ολλανδία έχουν κατοχυρώσει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης, ενώ στη Γερμανία μόνο ο δήμος Βερολίνου εμπιστεύεται την υδροδότηση σε ιδιώτες. Αλλά εκεί που η ιδιωτικοποίηση του νερού πυροδότησε πραγματική επανάσταση με σοβαρά επεισόδια, πολλούς τραυματίες, ακόμα και νεκρούς ήταν στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας το 2000, όταν η εταιρία Bechtel το «τερμάτισε» εφόσον όχι μόνο τριπλασίασε τα τιμολόγια, αλλά ιδιωτικοποίησε ακόμη και το νερό της βροχής.
Αντώνης Μάνος
Η ιστορία είναι για να μας θυμίζει τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Ζητώ από όλους τους δημότες της πόλης μας να μην ανεχτούν σε καμία περίπτωση το ξεπούλημα του απόλυτα δημόσιου αγαθού και της ίδιας της φύσης. Αυτό που η φύση, ο θεός, μας το έδωσε ελεύθερο στην φύση για την επιβίωση μας, δεν πρέπει να δεσμευτεί από εταιρείες, πλοκάμι του συστήματος για την στέρηση και καθοδήγηση της ζωής μας.
Ο Αντώνης Μάνος είναι Λογιστής-Φοροτεχνικός, υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος, στο 5ο διαμέρισμα, με την δημοτική παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» στο 5ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης

https://www.thesvima.gr/