18.2.19

«Pasokification» του ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταίο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα οι μεταγραφές

,

Σήμερα η ορκωμοσία των νέων υπουργών - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για Μωραΐτη και Τόλκα - Επιμένουν για Μάιο τα εκλογικά σενάρια


Με το σχέδιο άλωσης του χώρου του ΠΑΣΟΚ, υπό το μανδύα συγκρότησης ενός αντιδεξιού «προοδευτικού μετώπου», να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου μετράει κέρδη και ζημιές από τις τελευταίες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προετοιμαζόμενο ταυτόχρονα για όλα τα δυνατά εκλογικά ενδεχόμενα, ήτοι ακόμη και πρόωρες εθνικές κάλπες τον Μάιο.


Η δημοσκοπική απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ παραμένει μεγάλη και οι μεταγραφές πρώην υπουργών από το ΠΑΣΟΚ, που είναι και το νέο εφεύρημα του πρωθυπουργού, αποτελούν ουσιαστικά το τελευταίο χαρτί για να ανατραπούν οι συσχετισμοί. Ωστόσο κινήσεις όπως η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα των κυρίων Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα των «53» εκφράζει δυσφορία για την πασοκοποίηση του άλλοτε ριζοσπαστικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτοξεύτηκαν βέλη και από βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, ακόμα και ο Πάνος Κουρουμπλής.

Οι δύο πρώην υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου και νυν του Αλέξη Τσίπρα θα ορκιστούν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά τους μαζί με τα άλλα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης. Τον αναβαθμισμένο σε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, την Ελευθερία Χατζηγεωργίου στη θέση της υπουργού Μακεδονίας Θράκης, τη Σία Αναγνωστοπούλου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών τον Κώστα Μπάρκα στη θέση του υφυπουργού Εργασίας.

Πάντως η κίνηση του κ. Τσίπρα με τα δύο πασοκογενή στελέχη δεν γίνεται με το βλέμμα μόνο στις επικείμενες εκλογές, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει μετά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών παραγόντων, ο κ. Τσίπρας θέλει να επιβεβαιώσει την ηγεμονική του θέση στο χώρο της κεντροαριστεράς, απορροφώντας όσες πασοκικές δυνάμεις συμφωνούν με τη συγκρότηση αντιδεξιού πόλου και περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το ΚΙΝΑΛΛ, προς το οποίο οι κυβερνητικές επιθέσεις θα συνεχιστούν με αιχμή την κατηγορία ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αντιδράσεις από την Φώφη Γεννηματά και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ είναι μεν σφοδρές κατά του κ. Τσίπρα, αλλά το Μαξίμου αναμένεται να επιμείνει σε αυτή τη γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτές οι μεταγραφές δείχνουν, κατά την εκτίμηση πολλών, ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αργήσουν ανεξάρτητα από την επίσημη ρητορική των κυβερνώντων ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είπε στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμάζεται και για τον Μάιο, αν και στόχος είναι το φθινόπωρο. Ο κ. Τσίπρας άφησε να διαφανεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και σημείωσε ότι θα πάρει τις αποφάσεις του έως τις αρχές Απριλίου – αν όχι και νωρίτερα.

Εφόσον επιλεγεί το σενάριο του Μαΐου, τότε οι κάλπες θα στηθούν όλες μαζί στις 26 του μήνα, όταν είναι προγραμματισμένες και οι ευρωεκλογές δηλαδή. Θα γίνουν ταυτόχρονα και με τις εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους, με στόχο να διοχετευθεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων σε όλες τις άλλες κάλπες, πλην των εθνικών εκλογών, όπου ο κ. Τσίπρας θέλει να επικρατήσει το βασικό δίλημμα «ή εγώ ή ο Μητσοτάκης».

protothema