3.2.19

Ο Μαδούρο έκανε πίσω, ο χρυσός δεν φεύγει


Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η μεταφορά 20 τόνων χρυσού από την Βενεζουέλα και το υπό πίεση καθεστώς του Νίκολα Μαδούρο, καθώς φαίνεται πως υποχωρεί μπροστά στις διεθνείς πιέσεις, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι χρυσές πλάκες αξίας 850 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, είχαν ζυγιστεί και ήταν έτοιμες για αποστολή από το Καράκας , αλλά προς το παρόν δείχνουν να μην φεύγουν. Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας μπλόκαρε την απομάκρυνση χρυσού της Βενεζουέλας αξίας 1,2 δις. δολαρίων.
Ο Ντιοστάντο Καμπέλο, νούμερο 2 στο σοσιαλιστικό κόμμα της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του δήλωση είπε: «Οι Άγγλοι έκλεψαν τον χρυσό της χώρας στη Τράπεζα της Αγγλίας. Οι ιμπεριαλιστές θα έπρεπε να ήξεραν πως ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε».
Οι φήμες για τον χρυσό της Βενεζουέλας συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν καθώς ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός κάποιος προορισμός του χρυσού, με το Bloomberg να σημειώνει πως δεν συνηθίζονται τέτοιες μεταφορές χρυσού από τα κράτη.
Την ίδια στιγμή οι αμερικανοί αξιωματούχοι, συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό στη κυβέρνηση Μαδούρο μετά και την αναγνώριση του αυτοανακυρηγμένου Χουάν Γκουάιδο ως νόμιμου Προέδρου της χώρας. Όπως υπογραμμίζουν η μεταφορά του χρυσού είναι ακόμα μια προσπάθεια του καθεστώτος Μαδούρο να αδειάσει τα ταμεία της χώρας κατά τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζόν Μπόλτον σε tweet του αυτή την εβδομάδα σχολίασε: «Η συμβουλή μου σε τραπεζίτες, brokers, εμπόρους, μεσάζοντες και άλλους επιχειρηματίες, είναι να μην κάνετε συναλλαγές με την Βενεζουέλα σε χρυσό, πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα που έχει κλέψει η μαφία του Μαδούρο από τον Βενεζουελάνικο λαό».
Η κυβέρνηση Τραμπ παράλληλα, επέβαλλε νέες κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, μπλοκάροντας την εξαγωγή αργού πετρελαίου της χώρας στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα έδωσε και στον Γκουάιδο τον έλεγχο των καταθέσεων της Βενεζουέλας στην Federal Reserve Bank of New York, θέλοντας να στραγγαλίσει ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας.
Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, οι πλάκες χρυσού που βρίσκονται σε Καράκας και Λονδίνο είναι σημαντική πηγή πλούτο για τη χώρα που έχει βυθιστεί σε βαθιά φτώχεια υπό την κυβέρνηση Μαδούρο. Οι πλάκες χρυσού αξίας 2 δις δολαρίων αποτελούν το 25% όλων των ξένων αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας.
economistas.gr