7.2.19

Κρίση: Η Γαλλία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Ιταλία μετά την συνάντηση του Λ. Ντι Μάιο με τα «κίτρινα γιλέκα»

Τον πρεσβευτή της στη Ρώμη ανακαλεί η Γαλλία με αφορμή τη συνάντηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ντι Μάιο με ηγετικά στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων».
Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η απόφαση για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή για διαβουλεύσεις ελήφθη μετά τις «εξοργιστικές δηλώσεις» που «δεν έχουν προηγούμενο μετά το τέλος του Πολέμου».

Είχε προηγηθεί οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι που χαρακτήρισε απαράδεκτη πρόκληση την κίνηση του  αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο να συναντηθεί με τον Κριστόφ Σαλενσόν, ηγετικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων και υποψήφιο του κινήματος στις ευρωεκλογές.
«Αυτή η νέα πρόκληση είναι απαράδεκτη μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ. «Ο Ντι Μάιο, που φέρει κυβερνητικές ευθύνες, πρέπει να φροντίζει να μην υπονομεύει, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες ανάμειξης, τις διμερείς μας σχέσεις, για το κοινό συμφέρον Γαλλίας και Ιταλίας», συμπλήρωσε.
Έξαλλος είναι πο χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν με τον Ιταλό υπουργό Εργασίας και ηγέτη του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» Λουίτζι Ντι Μάιο , μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με με ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της γαλλικής κυβέρνησης, των «κίτρινων γιλέκων».
Το Παρίσι, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών,  κατηγόρησε τον Ιταλό υπουργό για υπονόμευση των σχέσεων των δύο ευρωπαίων γειτόνων.
«Αυτή η νέα πρόκληση είναι απαράδεκτη μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ κατά την ημερήσια ενημέρωση δημοσιογράφων.
«Ο κος Ντι Μάιο, που φέρει κυβερνητικές ευθύνες, πρέπει να φροντίζει να μην υπονομεύει, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες ανάμιξης, τις διμερείς μας σχέσεις, για το κοινό συμφέρον Γαλλίας και Ιταλίας».
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια στάση στη Γαλλία και συναντήθηκε με το ηγετικό στέλεχος των «κίτρινων γιλέκων» Κριστόφ Σαλενσόν και υποψηφίους της αντικυβερνητικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ο «αέρας της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις»
Το γραφείο Τύπου του Ντι Μάιο τόνισε ότι «είναι πολλές οι θέσεις και οι κοινές αξίες που θέτουν στο επίκεντρο των αγώνων τους πολίτες, τα κοινωνικά δικαιώματα, την άμεση δημοκρατία και το περιβάλλον».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η συνάντηση έγινε σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού» και ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες θα οργανωθεί μια νέα συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα».
«Ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις 'Αλπεις», έγραψε ο Ντι Μάιο στο διαδίκτυο. Τα ιταλικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι στην σημερινή συνάντηση με τα Πέντε Αστέρια συμμετείχε και ο Κριστόφ Σαλενσόν, μια από τις ηγετικές μορφές των κίτρινων γιλέκων, που έχει κάνει αναφορά και σε ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου».