16.2.19

Τον «Στρατηγό» για την επαναχάραξη του χάρτη της Μ.Ανατολής έστειλε ο Ν.Τραμπ στην Τουρκία μαζί με ταξιδιωτική οδηγία!

αρότο και μαστίγιο" από τον Ν.Τραμπ για Αγκυρα και προοίμιο εξελίξεων για την ευρύτερη περιοχή καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να στείλει τον Νο 1 του State Department, τον υπεύθυνο για τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Μέσης Ανατολής, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν πρέσβη στην Τουρκία από το 2017, κάτι που άλλαξε πριν λίγες ώρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όρισε τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ υποψήφιο νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Από το 2017 μέχρι σήμερα, ο Σάτερφιλντ διατελεί υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής.
Η υποψηφιότητά του πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία. Ο Τζον Μπας ήταν ο τελευταίος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία από το 2014 έως το 2017.
Οπως και να χει, σύντομα θα δούμε εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, στην συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για Μάνμπιτζ και Ευφράτη καθώς και στα εξοπλιστικά προγράμματα που "ενοχλούν" την Ουάσινγκτον. Θα δούμε τι ακριβώς θα κερδίσει η Αγκυρα στο μέτωπο με Κούρδους και αν θα υλοποιηθεί η επιθυμία της για τουρκμενικό κρατίδιο στην περιοχή.
Η άφιξη του νέου Αμερικανού πρέσβη συμπίπτει με το αμερικανοτουρκικό ναυάγιο για τους S-400 ενώ πριν λίγες ώρες είχαμε αναβάθμιση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ για την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε πως ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και η Κίνα για Τουρκία.
Εν μέσω κατάρρευσης των αμερικανο-τουρκικών συνομιλιών για Βενεζουέλα, S-400 και Patriot, το State Department αναβάθμισε την ταξιδιωτική οδηγία για Τουρκία.
Πλέον η Ουάσιγκτον ανέβασε τον δείκτη επικινδυνότητας στο "Επίπεδο 3" με το οποίο συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να "αναθεωρήσουν επικείμενα ταξίδια στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων καθώς και να απέχουν από τα σύνορα Συρίας και Ιράκ".
Συγκεκριμένα η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει:
"Τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες μπορεί να επιτεθούν χωρίς προειδοποίηση στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, τοπικά κυβερνητικά κτίρια, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, πάρκα, μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αεροδρόμια και άλλες δημόσιες περιοχές.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκία κρατούν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και Αμερικανούς πολίτες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα στοιχεία τους βασίζονται σε μυστική πληροφόρηση πολιτικά υποκινούμενη".
Αν πάτε Τουρκία μπορεί να μην σας επιτραπεί και να φύγετε από την χώρα".
Ρ.Τ.Ερντογάν: "Δεν ακυρώνεται η αγορά των ρωσικών S-400, παράδοση σε 4 μήνες"
Η Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρώσει την σύμβαση για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως τα ρωσικά όπλα θα παραδοθούν τον Ιούλιο.
«Έχουμε κάνει την συμφωνία για τους S-400 με την Ρωσία, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οπισθοδρομήσουμε, η δουλειά έχει γίνει», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την σύνοδο κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο Σότσι, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τόνισε πως η Άγκυρα συνεχίζει να λειτουργεί με βάση την συμφωνία που προβλέπει παράδοση S-400 τον Ιούλιο.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο απόκτησης και του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, αλλά εφόσον η αγορά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Προσέθεσε πως σε περίπτωση συμφωνίας για το Patriot θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω ζητήματα, όπως η κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παραλαβής.
«Μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι θετική σε ό,τι αφορά την ταχεία αποστολή, δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη θέση για την κοινή παραγωγή και την χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Π.Σάναχαν, ζήτησε από τον Χ.Ακάρ την ακύρωση της παραγγελίας των S-400, και την αγορά αμερικανικών και ευρωπαϊκών συστημάτων, που ήδη πρόσφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί πρότειναν τα συστήματα Patriot, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T (ASTER 30-SAMP/T. 
Oμως ο Ερντογάν απέρριψε τους Patriot λόγω μη μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Παρά την επικείμενη άφιξη των S-400 στην Αγκυρα, η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβάλλει καμία κύρωση. Αντίθετα το μόνο που αποφάσισαν οι Αμερικανοί γραφειοκράτες είναι να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε νέα τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο η οποία απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να στείλει νέα έκθεση μέχρι τη 1 Νοεμβρίου 2019 αναφορικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και τι προτίθεται να πράξει.... 
pronews