18.2.19

Εξόρµηση της Εφορίας για εισοδήµατα Airbnb - Πώς θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι


Το σχέδιο τριών κινήσεων για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής στις µισθώσεις κατοικιών µέσω διαδικτυακών πλατφορµών

Oλοκληρωµένο σχέδιο για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής στον κλάδο των βραχυχρόνιων µισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb έχει εκπονήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για σχέδιο τριών κινήσεων µε τις οποίες φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια ιδιοκτήτες που δεν έχουν εγγραφεί στο σχετικό µητρώο παρά το γεγονός ότι αυτό είναι υποχρεωτικό, καθώς και εισοδήµατα από τη συγκεκριµένη δραστηριότητα που δεν δηλώνονται στην Εφορία και δεν θα καταβάλλεται φόρος εισοδήµατος.
Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της ΑΑ∆Ε, οι κινήσεις που έρχονται στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής µέσω µισθώσεων Airbnb περιλαµβάνουν:
Λήψη τεχνογνωσίας από την Πορτογαλία για την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού µηχανισµού (λογισµικό) ο οποίος θα «σαρώνει» τις ιντερνετικές πλατφόρµες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των προσφερόµενων για εκµίσθωση ακινήτων µε τα δεδοµένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο Taxisnet. Με τον µηχανισµό αυτόν θα επιταχύνεται σηµαντικά η διαδικασία του ελέγχου και θα είναι πιο αποτελεσµατική.
∆ιενέργεια δειγµατοληπτικών ελέγχων µε τη µέθοδο της «προσποίησης του πελάτη». Με δεδοµένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας του µοναδικού κωδικού εκµισθούµενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό µητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθµό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισµού της πραγµατικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, µέσω του Ε9, του ιδιοκτήτη του.
Οι κλιµακωτοί συντελεστές του φόρου εισοδήµατος για το εισόδηµα από βραχυχρόνιες µισθώσεις είναι 15%, 35% και 45%, ενώ επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης από 2,2% έως 10%
Λήψη των δεδοµένων ηλεκτρονικών πληρωµών των ιδιοκτητών µέσω των εµβασµάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριµένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία µε τις τραπεζικές αρχές, ενώ ήδη η φορολογική διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωµών από τον οποίο εκτιµάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκµισθώνονται µέσω ιντερνετικών πλατφορµών.
5.000 ευρώ είναι το πρόστιµο για τη µη εγγραφή στο µητρώο της ΑΑ∆Ε, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο Taxisnet και τα στοιχεία κάθε µίσθωσης
Σηµειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται µε την εκµετάλλευση κατοικιών µέσω διαδικτυακών πλατφορµών διαµοιρασµού (π.χ. Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό µητρώο της ΑΑ∆Ε περίπου 55.000. Η µη εγγραφή στο µητρώο συνεπάγεται πρόστιµο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο Taxisnet και τα στοιχεία κάθε µίσθωσης. Σε όσους εντοπισθούν να µη δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.
Κλίµακα Φόρο εισοδήµατος που υπολογίζεται µε την κλίµακα φορολόγησης των ενοικίων πληρώνουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που τα εκµισθώνουν βραχυχρόνια µέσω ιντερνετικών πλατφορµών διαµοιρασµού. Το σχετικό εισόδηµα θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση και ο φόρος θα πληρωθεί µε το εκκαθαριστικό σε τρεις διµηνιαίες δόσεις, τους µήνες Ιούλιο, Σεπτέµβριο και Νοέµβριο.
Οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται µε την εκµετάλλευση κατοικιών µέσω διαδικτυακών πλατφορµών διαµοιρασµού υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό µητρώο της ΑΑ∆Ε περίπου 55.000
Ο φόρος εισοδήµατος για το εισόδηµα από βραχυχρόνιες µισθώσεις υπολογίζεται µε βάση την εξής κλίµακα:
  • για εισόδηµα έως 12.000 ευρώ µε συντελεστή 15%,
  • για εισόδηµα από 12.001 έως 35.000 ευρώ µε συντελεστή 35% και
  • για εισόδηµα από 35.001 ευρώ και άνω µε συντελεστή 45%
Στο συνολικό εισόδηµα επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης η οποία ανάλογα µε το συνολικό ύψος του εισοδήµατος του ιδιοκτήτη απ’ όλες τις πηγές υπολογίζεται µε συντελεστές από 2,2% έως 10%.
Συγκεκριµένα, ο υπολογισµός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται µε βάση µια προοδευτική κλίµακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:
  • 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήµατος,
  • 2,2% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
  • 5% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
  • 6,5% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
  • 7,5% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
  • 9% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
  • 10% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Στο εισόδηµα από µισθώσεις κατοικιών Airbnb δεν επιβάλλεται χαρτόσηµο. Ωστόσο, στις περιπτώσεις υπενοικίασης κατοικιών σε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηµατική δραστηριότητα εκµετάλλευσης κατοικιών µέσω Airbnb το µίσθωµα που καταβάλλει ο υπεκµισθωτής στον ιδιοκτήτη βαρύνεται µε χαρτόσηµο 3,6%
ethnos