2.2.19

Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο - 90 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ

Aκραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό. Ο κ. Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την πολική δίνη, το κύμα πολικού ψύχους που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9 το φαινόμενο της πολικής δίνης «δεν είναι συχνό, είναι σπάνιο και μάλιστα στην έκταση και στην ένταση που είναι, διότι συνήθως οι θερμοκρασίες π.χ. στη Βόρεια Ντακότα είναι της τάξεως του -20. Φέτος πήγε στους -38 που με τους ανέμους κατεβαίνει περίπου στο -50 περίπου» και πρόσθεσε πως «αυτό είναι καμπανάκι, με τη λογική ότι έχουμε πιο συχνά τα τελευταία 50 χρόνια ψυχρές εισβολές, όπως έχουμε και πιο συχνά καύσωνες σε πολλές περιοχές, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»
«Είναι φαινόμενα που εξελίσσονται και δυστυχώς ο άνθρωπος, ιδίως μετά το 1950, έχει αρχίσει να επηρεάζει την πορεία εξέλιξης αυτών των ακραίων καταστάσεων και τις κάνει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Και γι' αυτό ανησυχούν οι επιστήμονες, διότι υπάρχει απώλεια ζωής, υπάρχει κόστος οικονομικό και γενικά δεν είναι ευχάριστο να έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα, είτε αυτά είναι στο πολύ κρύο είτε στην πολλή ζέστη» συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής τονίζει πως ένα τέτοιο ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να πλήξει «οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες» και εξήγησε γιατί κινδυνεύει η Μεσόγειος, η οποία είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων.
«Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, σαν μια κλειστή λίμνη, η οποία μερικές φορές υπερθερμαίνεται και η εποχική μεταβολή αυτής της υπερθέρμανσης της τοπικής ξεσπάει σε ξεσπάσματα ακραίας βροχής, καταιγίδων κ.λπ»
Τι είναι η πολική δίνη
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε τι είναι η πολική δίνη που σαρώνει – κυρίως – τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκειά της.
Ο κ. Καλλιάνος κάνει λόγο για ένα «πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που γυρίζει αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, συνοδεύεται από νεφώσεις που προκαλούν κακοκαιρία αλλά και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους -75 βαθμούς στα 15-20 χιλιάδες πόδια». 
«Επίσης, συνδυαστικά λειτουργεί και ο πολικός αεροχείμαρος, δηλαδή πολύ ενισχυμένοι άνεμοι που έρχονται από το βόρειο πόλο και βοηθούν ώστε να υποχωρήσει χαμηλότερα η θερμοκρασία σε αυτά τα επίπεδα αλλά και προφανώς και στην επιφάνεια του εδάφους λόγω των πολύ ψυχρών αερίων μαζών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας», εξηγεί ο κ. Καλλιανος.
Στους 21 οι νεκροί στις ΗΠΑ 
Την ίδια ώρα, στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ, τη στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να υποχωρούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ένα σχετικά θερμότερο Σαββατοκύριακο στα μεσοδυτικά και τα βορειοανατολικά.
Θερμοκρασίες πιο χαμηλές από τον Άρη στις ΗΠΑ: 90 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ καταγράφουν θερμοκρασίες που είναι πιο χαμηλές και από αυτές που επικρατούν στον… πλανήτη Άρη, ενώ δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους από το κρύο.
Μάλιστα οι υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιούν πως οι συνθήκες που επικρατούν είναι απειλητικές για τη ζωή των κατοίκων και τους καλούν να μειώσουν τις μετακινήσεις.
Σε όσους κυκλοφορούν έξω στους δρόμους οι υπηρεσίες κάνουν έκκληση να καλύπτουν το στόμα τους για να προστατεύσουν τους πνεύμονές τους από τον κρύο αέρα.
«Θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική αναπνοή, ακόμη και να μιλούν» γράφει η USA Today.
Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα σε δέκα λεπτά.
-55 βαθμούς Κελσίου στο Πόνσφορντ της Μινεσότα
Στο χωριό Πόνσφορντ στη Μινεσότα η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ κάνουν λόγο πως “τα θερμόμετρα καταγράφουν πλέον θερμοκρασίες χαμηλότερες και από τον πλανήτη Άρη». Το κύμα ψύχους πλήττει ήδη περίπου 83 εκατομμύρια Αμερικανούς ή το 25 %του πληθυσμού. 
Από το πρωτοφανές κύμα πολικού ψύχους έχουν πληγεί οι πολιτείες Ιλινόι, Ιντιάνα, Αϊόβα, Κάνσας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Νότια Ντακότα και το Ουισκόνσιν.
Στο Σικάγο η θερμοκρασία έχει φτάσει τους -33 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με το CNN επικρατεί πιο δριμύ ψύχος από πολλές περιοχές της Ανταρκτικής. Μάλιστα οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει περισσότερα από 60 καταφύγια για τους άστεγους.