6.12.18

Μάχες κουκουλοφόρων-Aστυνομίας σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη - Εισβολή σε κτίριο του ΥΠ.ΠΟ -Στις φλόγες εργοτάξιο του μετρό

Μάχες κουκουλοφόρων με δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν ξεσπάσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες κουκουλοφόρων έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμάτων στις οδούς Στουρνάρη,
Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη ενώ ομάδα νεαρών έσπασε την είσοδο κτιρίου στο οποίο φέρεται να στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη και έχει ανέβει στην ταράτσα.
Αντίστοιχα περιστατικά φαίνεται πως έχουν σημειωθεί και σε άλλα κτίρια της περιοχής.
Τα μέτρα της Αστυνομίας παραμένουν σε ισχύ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται γύρω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτρέψουν προσπάθεια κατάληψης του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Εξάλλου, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δύο «Αίαντες» που διαθέτει η ΕΛΑΣ.
Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας διεκόπη. Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» είναι κλειστοί κι οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.
Μέχρι στιγμής η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 27 προσαγωγές.
Ένταση επικρατεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση της πορείας.
Ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βρήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.
Ο "κλεφτοπόλεμος" μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίζεται. Οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) είναι κλειστοί.
Από τις μολότοφ έχουν τυλιχθεί στις φλόγες δέντρα αλλά και το εργοτάξιο του Μετρό που βρίσκεται στην περιοχή.
Υπήρξε μια σύλληψη επ' αυτοφόρω ενός νεαρού.
Η προετοιμασία για τη «μάχη» αναρχικών με τους αστυνομικούς στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα όταν ομάδες με κουκούλες συνολικά 80-100 άτομα άρχισαν να μεταφέρουν πόρτες, σκαλωσιές και να στήνουν οδοφράγματα.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ανενόχλητοι, οι αναρχικοί «οχυρώνονται» βάζοντας εμπόδια στον δρόμο ο οποίος έχει αδειάσει από κόσμο και αυτοκίνητα. 
Στις 18:20 άρχισαν να σπάνε και το πεζοδρόμιο στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπυρίδωνος Τρικούπη με βαριοπούλες.
Θεμιστοκλέους, Στουρνάρη και άλλα στενά έχουν αποκλειστεί και στην Τοσίτσα έχει στηθεί ένα οδόφραγμα από τσίγκο, το οποίο έχει στερεωθεί μπρος και πίσω με δοκάρια, ενώ περιβάλλεται από σύρμα, για να στέκεται όρθιο.
Σύμφωνα με αναφορές από κατοίκους των Εξαρχείων, μάλιστα, κουκουλοφόροι έχουν καταφέρει να ανέβουν σε ταράτσες πολυκατοικιών και κτιρίων έχοντας στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ.
pronews