19.12.18

Αγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό


NEWSROOM ELEFTHEROSTYPOS.GR
Σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη διεξήχθη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που ολοκληρώθηκε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας.
Ευκαιρία για α;κόμη μία πολύ σκληρή κόντρα στη Βουλή ήταν η ψήφιση του Προϋπολογισμού για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής μιλώντας για τον προϋπολογισμό. Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε:«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του αλλά συνολικά την κυβέρνησή σας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακράς λιτότητας. Την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Τους κομματικούς διορισμούς σας και την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Θα κλείσει στις εκλογές ο χειρότερος κύκλος της μεταπολίτευσης».
Για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΙ δήλωσε:
«Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής έντασης που ακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια από την περίοδο που ήσασταν στην αντιπολίτευση. Στρατηγική που βρίσκει αντίθετους τους πολίτες και εκείνους που σας ψήφισαν. Μέρος της στρατηγικής σας είναι η στοχοποίηση μέρους των ΜΜΕ.
Στοχοποιείται έντυπα και σταθμούς εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στην μεταπολίτευση. Εχετε στοχοποιήσει πρόσωπα και έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνετε σε κάποιες γιάφκες γεννιέται όμως στα λόγια διχασμού και ακραίου μίσους.
Η τρομοκρατία τρέφετε στην κοινωνία και ένα τμήμα της έχει αποκτήσει αίσθημα ανοχής και φέρετε προσωπική ευθύνη κ Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για καθεστώς ανομίας που έχετε εγκαταστήσει στην κοινωνία πολλές φορές με την δική σας ενθάρρυνση. Σας είχα προειδοποιήσει ότι οι καταλήψεις γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ γα να μετατραπούν σε καλάζνικοφ. Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας τότε εισπράττονται και τα αποτελέσματά της.
Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται αγωνιστές ή παιδιά αποκτούν άλλοθι οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα τότε γίνονται πιο εύκολοι οι στόχοι των τρομοκρατών. Από την πλευρά μου λέω : όσο ανοικτή η Δημοκρατία σε απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι απέναντι σε όσους προσπαθούν να την φιμώσουν με βία. Οσοι φαντασιώνονται επαναστάσεις να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν επι των ημερών μας στην Δικαιοσύνη».
Για την οικονομία είπε:
«Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από 4 χρόνια αν Τσίπρας και Καμένος δεν προκαλούσαν εκλογές με την σύμπραξη Κουβέλη και Χρυσής Αυγής. Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα κ. Κουβέλη. Κανείς καλός δεν πάει χαμένος. Τινάξατε στον αέρα τις προσπάθειες του λαού με αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.
Ισχυρίζεστε ότι αυτά τα λέμε μόνο εμείς γα την ζημία που έχετε φέρει. Σας καταθέτω δηλώσεις Ρέγκλινγκ και Βίζερ που λένε ότι κοστίσατε 100 δις ευρω. Η κρίση θα είχε τελειώσει πριν 4 χρόνια αν δεν είχατε έρθει πριν από τέσσερα χρόνια. Ολες οι εκθέσεις προέβλεπαν ανάπτυξη άνω του 3%. Εντός 2,5 ετών η ΝΔ πήρε ύφεση και έφερε ανάπτυξη. Εσείς σε 4 χρόνια πήγατε από το 0,7% στο 1,5%.
Σας ακούω συνέχεια να τσουβαλιάζετε όλη την περίοδο μετά το 2010 εγώ θα μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ. Το τι έκανε η Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και Μπόλαρης να απολογηθείτε εσείς. Το 2014 οι φόροι μειώνονταν, οι ληξιπρόθεσμες αποπληρώνονταν και το χρέος σύμφωνα με το ΔΝΤ κρινόταν βιώσιμο. Το ΔΝΤ 6 μήνες μετά το έκρινε δραματικά μη βιώσιμο γιατί είχε μεσολαβήσει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη και την παρέα σας.
Τότε η χώρα θωρακιζόταν με πιστοτική γραμμή στήριξης. Από τον Μάρτιο ήταν διαθέσιμη ποσοτική χαλάρωση. Το χάσατε και αυτό το πρόγραμμα κ. Τσίπρα. Εχω εννιά δικές σας δηλώσεις κ. Τσίπρα να εξαγγέλετε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αποτύχατε.
Διαλύσατε την μεσαία τάξη που θα σας θυμάται για 5 λέξεις:
1) Ψέμα
2) Φτώχια : κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους
3) φόροι: γονατίσατε τους πάντες
4) φόβος
5) σκάνδαλα
Το 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής, διχάστηκε σε ένα δημοψήφισμα-παρωδία κι έχασε τις τράπεζές της. Έκτοτε βιώνει έναν ανελέητο βομβαρδισμό περικοπών και φόρων που συντρίβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και υπομένει έναν αναπτυξιακό και επενδυτικό χειμώνα.
Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει υποχωρήσει 10 θέσεις μέσα 4 χρόνια. Το 3 ο Μνημόνιο -αυτό που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε- εξάντλησε την τυπική χρονική του διάρκεια.
Προς ανακούφιση των εταίρων, έληξε, έτσι, και η ευνοϊκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία καλείται πλέον να καλύπτει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αντίθετα, όμως, παρέμεινε η ενισχυμένη ανά τρίμηνο εποπτεία, που καμία άλλη Μνημονιακή χώρα δεν έχει. Και, μάλιστα, με όρους που συνιστούν ένα άτυπο 4 ο Μνημόνιο: Δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060. Κάτι που σημαίνει ασφυκτική λιτότητα για πολλά χρόνια. Διατήρηση των σημερινών φόρων και πρόσθετα μέτρα για το 2019, από αυτά που δεν ξε-ψηφίσατε, κ.Τσίπρα.
Όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που αφαιρεί μια πολύτιμη βοήθεια για τους συνταξιούχους. Και αύξηση κατά 15% των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού αυτές θα φορολογούνται ως νέο εισόδημά τους. Και, βέβαια, όλα αυτά με επίσημο ενέχυρο τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Μία πρωτοφανή και προσβλητική διαδικασία που υποθηκεύει όχι μόνο τον πλούτο, αλλά μέχρι και τα μνημεία της χώρας, την ψυχή της πατρίδας μας».

Στην ίδια σκληρή γραμμή και ο Τσίπρας

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συμπεριφορά του στη Βουλή ξεκίνησε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στον άγριο καυγά που είχε με τον Νίκο Βούτση του είπε:
«Η σημερινή μέρα ενδείκνυται για ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα της οικονομίας, αλλά επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια παρατήρηση: Είμαι κοντά στα 10 χρόνια σε αυτή την αίθουσα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ παρόμοια συμπεριφορά όχι από αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε καν από πολιτικό αρχηγό. Να απευθύνεται με αυτό το ιταμό και αυταρχικό ύφος απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές. Μια συμπεριφορά που αν οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε νεύρα, να διατάζετε βουλευτή να περάσει έξω… Αναρωτιέμαι αν είναι τα νεύρα σας ή στοιχεία του χαρακτήρα σας. Να συμπεριφέρεστε σαν κακομαθημένο σχολιαρόπαιδο που του κληρονόμησε την θέση ο πατέρας του».
Μιλώντας για το Σκοπιανό είπε: «Η συναλλαγή θέλει δύο. Με ποιον έκανα συναλλαγή; Με τον κ. Γιούνκερ; Αυτή είναι η Ευρώπη κ. Μητσοτάκη η Ευρώπη στην οποία αγωνιζόσασταν να παραμείνουμε; Η Ευρώπη της συναλλαγής; Δεν είστε ευρωπαϊστής, αλά ευρωπαϊστής με συνθήματα Όρμπαν, Σαλβίνι και με συνθήματα Μιχαλολιάκου. Στο συνέδριο σας είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι’ αυτά που κάνει αλλά γι’ αυτά που πιστεύει. Η τελευταία φορά που κάποιοι σ’ αυτό τον τόπο αποφάσισαν να τελειώσουν την Αριστερά γι΄ αυτά που πιστεύει, ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια. Δεν έχετε καταλάβει πόσο μίσος κρύβουν αυτές σας οι αναφορές. Κι έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο ότι δήθεν εμείς διχάζουμε και πολώνουμε. Αν ψηφιστεί η συμφωνία από τα 2/3 θα βγείτε να πείτε ότι όλα αυτά που λέγατε τέσσερις μήνες τώρα ήταν αερολογίες».
Για την επίθεση στο ΣΚΑΙ τόνισε: «Πρέπει να στεκόμαστε όλοι με απόλυτο τρόπο σε τέτοιες πράξεις. Παρόλα αυτά η  Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει την ακραία και άθλια κατηγορία που ακούστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης. Αυτό ακούστηκε την δεκαετία του ’80 από κάποια στελέχη του κόμματός σας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Αν η βία δεν κατοικεί μόνο σε ένα στρατόπεδο και λότι η πολιτική αντιπαράθεση δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες τότε είστε υπεύθυνοι για το γεγονός ότι προπηλακίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από εθνικιστές. Αυτή είναι μια απίστευτα ολισθηρή αντίληψη που οφείλετε να αποσύρετε από τον πολιτικό διάλογο».
Για την οικονομία είπε: «Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας από το 10-14 μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις για 40 δισ. ευρ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4.
Θέλετε να συγκρίνουμε την καταστροφική πενταετία 10-14 με την πενταετία της ανασυγκρότησης; Μας λέτε διαρκώς, ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος, εμείς κάναμε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αν τα συμπεριλάβουμε, είχαμε περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Εσείς είχατε 65 δισ. Δέκα φορές περισσότερο. Εμείς πετύχαμε, εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις δικές σας, του πολιτικού σας συστήματος, αποτύχατε. Αυτό είναι που σε τελική ανάλυση δεν μπορείτε να χωνέψετε. Τρία χρόνια τώρα διαρκώς καταστροφολογείτε και ζητάτε εκλογές. Επενδύσατε τα πάντα στην καταστροφή, δεν σας βγήκε, δεν έχετε αφήγημα.
Στον τομέα των επενδύσεων αναπτύσσονται μια σειρά κλάδων, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Στον τουριστικό τομέα είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, αλλεπάλληλα ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας».
Για τις εκλογές τόνισε: «Θα έρθουν οι εκλογές και θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Γιατί στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι. Ψηφίζει ο λαός που το μέλλον λεηλατήσατε και που τον Σεπτέμβρη θα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

eleftherostypos.gr