28.12.18

Σγουρίδης: Ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να καθυστερήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών


Την εκτίμηση ότι «ένα θερμό επεισόδιο» θα μπορούσε να καθυστερήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή (28/12) ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ωστόσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος διευκρίνισε ότι δεν επενδύει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το απεύχομαι αλλά όλα μπορούν να συμβούν»συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με τον κ. Σγουρίδη, το πότε θα εισαχθεί η συμφωνία στη Βουλή έχει ένα δρόμο. «Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτό δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή».
«Από τη μακρά θητεία μου μπορεί μια συμφωνία να έχει υπογραφεί αλλά να έρθει στη Βουλή σε χρόνο που δεν μπορεί να υπολογίσεις. Υπάρχουν πολλές φορές συμφωνίες που κράτη για τον α ή β λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συμφωνία για να έχει ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σε δύο κοινοβούλια. Γιατί όταν εισαχθεί στο Κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ τότε αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους και παράλληλα την κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ..
Κατά τον ίδιο, πάντως, «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο - Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό Κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο ελληνικό».
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων ποιοι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν όταν εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή ο Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι «θα παραιτηθούν όλοι γιατί αυτό έχει συζητηθεί και έχει ανακοινωθεί δημοσίως από τον Πάνο Καμμένο».
Όσον αφορά, τέλος, για το αν θα υπάρξουν διαγραφές στελεχών των ΑΝΕΛ που συμφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σγουρίδης είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «η διαδικασία των διαγραφών είναι τελείως ανεξάρτητη, η επιτροπή δεοντολογίας προχωράει ανεξάρτητα. Ούτε ο Καμμένος δεν μπορεί να πει σε κάποιον φύγε».
cnn.gr