5.12.18

Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν ανέστειλε οριστικά την επιβολή νέου φόρου στα καύσιμα


Ένα βήμα πιο κοντά στα αιτήματα των διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αφαιρώντας πλήρως το νέο φόρο στα καύσιμα από τον προϋπολογισμό του 2019, αντί της εξάμηνης αναστολή του που είχε αποφασίσει αρχικά.
Ειδικότερα, πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε στους γάλλους βουλευτές ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα το βράδυ με ψήφους 358 υπέρ έναντι 194 κατά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ, μετά από μια συζήτηση περίπου 5 ωρών.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό. 
Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν ανέφερε αν η αύξηση θα συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια του 2019 σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
Νωρίτερα σήμερα πάντως, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.
liberal