15.11.18

ΗΠΑ εναντίον Β.Ορμπάν: «Δώσε πίσω τον Γκρούεφσκι - Εσύ τον φιλοξενείς» - Πώς διέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων

Γιατί οργίστηκαν οι ΗΠΑ; Juan
Παρέμβαση ΗΠΑ είχαμε πριν λίγο για έκδοση του Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οργισμένες για την διαφυγή του και την παροχή προστασίας από τον Β.Ορμπάν ενώ τα Σκόπια ψάχνουν να βρουν ποιος οργάνωσε το σχέδιο διαφυγής με πλαστό διαβατήριο.

Σύμφωνα μάλιστα πληροφορίες που διοχετεύτηκαν σε ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων διαμένει σε βίλα, που του έχει παραχωρήσει προσωπικά ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν!
"Πιστεύουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, πρέπει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης στην πατρίδα του" ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Στο μεταξύ, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στη Βουδαπέστη αλλά ζήτησε άσυλο σε ουγγρική πρεσβεία σε χώρα που δεν κατονομάζεται.
«Μετά από διεξοδική και διαφανή νομική διαδικασία, ο N. Γκρούεφσκι καταδικάστηκε από τα "μακεδονικά" δικαστήρια για κατάχρηση εξουσίας και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η καταδίκη του έχει επικυρωθεί πολλαπλώς. Επιπροσθέτως, ο κ. Γκρούεφσκι καταδικάστηκε για τέσσερις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις […] πιστεύουμε πως η "μακεδονική" νομική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει δεόντως και ο κ.Γκρούεφσκι πρέπει να λογοδοτήσει εντός του "μακεδονικού" νομικού συστήματος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα Σκόπια αναμένουν την έκδοση του Γκρούεφσκι από την κυβέρνηση Όρμπαν.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ουγγαρία, ως ευρωπαϊκό κράτος-μέλος και φίλος και εταίρος που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική μας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων σε ανώτατα επίπεδα», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πΓΔΜ.
«Δεν αναμένουμε από την Ουγγαρία να προσφέρει καταφύγιο σε άτομα που έχουν ζημιώσει τους πολίτες της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το γραφείο του Ορμπάν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έχει λάβει αίτημα ασύλου.
«Με δεδομένο ότι ήταν πρωθυπουργός στη χώρα του για δέκα χρόνια, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κ. Γκρούεφσκι να καταθέσει το αίτημά του ασύλου για λόγους ασφαλείας και να εισακουστεί στην έδρα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη», αναφέρει δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να παρέμβουμε σε εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών και θεωρούμε την αξιολόγηση του αιτήματος ασύλου του πρώην πρωθυπουργού της "Μακεδονίας' ως ένα αποκλειστικά νομικό ζήτημα» σημειώνει.
Το ουγγρικό πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για το πώς ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου είχε κατασχεθεί από τις «μακεδονικές» αρχές, κατάφερε να εισέλθει στη χώρα.
Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση, γράφει το Politico.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του γραφείου του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια χώρα ο Γκρούεφσκι ζήτησε άσυλο από την Ουγγαρία ή πώς έφθασε μέχρι το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη, όπου κατέθεσε τα χαρτιά του για άσυλο και έδωσε την κατάθεσή του.
«Απ' ό,τι γνωρίζω, έκανε μια δήλωση αναφορικά με απειλές για την ασφάλειά του ... αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία δεν θα διεξαχθεί σε ζώνη τράνζιτ, αλλά στη Βουδαπέστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκεργκέλι Γκούλιας.
Ο ίδιος αρνήθηκε να πει αν η ουγγρική κυβέρνηση βοήθησε τον Γκρούεφσκι να φθάσει από την πρεσβεία στη Βουδαπέστη ή αν έφθασε αεροπορικώς ή διά ξηράς. Πρόσθεσε πως η Ουγγαρία δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην έξοδο του Γκρούεφσκι από την ΠΓΔΜ.
Ο Γκιούλας δήλωσε πως η Βουδαπέστη δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα από τα Σκόπια για να εκδώσει τον Γκρούεφσκι, προσθέτοντας πως, όταν αυτό συμβεί, η Ουγγαρία θα ενεργήσει «σύμφωνα με τους νόμους». Διευκρίνισε πως μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει συμφωνία για την έκδοση καταζητουμένων.
Ο Γκρούεφσκι δεν έχει συναντηθεί με τον Ορμπάν κατά την τρέχουσα διαμονή του στην Ουγγαρία, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν ο Γκρούεφσκι βρίσκεται υπό την προστασία των ουγγρικών αρχών, ο Γκιούλας δήλωσε πως η Ουγγαρία εφαρμόζει «το κατάλληλο πρωτόκολλο ασφαλείας» και έχει λάβει τη διαβεβαίωση πως δεν θα φύγει από τη χώρα.
Ουγγρικά ΜΜΕ: Ο Γκρούεφσκι διέσχισε τα σύνορα ντυμένος γυναίκα…
Τα ουγγρικά μέσα  αναφέρουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η μεγαλύτερη ουγγρική εφημερίδα index.hu αναφέρει ότι ο Γκρούεφσκι διέσχισε τα ουγγρικά σύνορα ντυμένος με γυναικεία ρούχα .
«Αυτό είναι το νέο στοιχείο που γράφεται για τη διαφυγή του Γκρούεφσκι, κατά τα άλλα μεταδίδουν ότι γράφουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων», σημειώνει η 1tv.mk.
Η αστυνομία των Σκοπίων συνέλαβε δύο πρώην υπουργούς συνεργάτες του Νίκολα Γκρούεφσκι τον Μίλε Γιανακιέσκι και τον Κιρίλ Μποζινόφσκι γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να φύγουν από τη χώρα, όπως Γκρούεφσκι, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σκόπια: Με Βουλγαρικό διαβατήριο δραπέτευσε ο Γκρουέφσκι μέσω Σερβίας
Με Βουλγαρικό, πλαστό, διαβατήριο δραπέτευσε από τα Σκόπια ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, για να αποφύγει την φυλακή που τον περίμενε στην πατρίδα του.
Αυτό έγινε γνωστό σήμερα στα Σκόπια.
Ενώ, στην Βουδαπέστη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «ΦΙΝΤΕΖ», παραδέχθηκε ότι ο Γκρουέφσκι φιλοξενείται στην Βουδαπέστη και επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του Ουγγρικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων διαμένει σε βίλα, που του έχει παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Εν το μεταξύ, τα ΜΜΕ στα Σκόπια, στην Βουλγαρία και στη Σερβία, δημοσιεύουν λεπτομέρειες για το πως ο Γκρουέφσκι οργάνωσε την διαφυγή του στην Ουγγαρία, μέσω Σερβίας.
Σε ορισμένα από τα ρεπορτάζ αυτά, αναφέρεται ότι το μυστικό σχέδιο δραπέτευσης του Γκρουέφσκι συντονίστηκε από τη Μόσχα, γι’ αυτό και ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και με θετικό πέρας για τον φυγάδα πρώην πρωθυπουργό.
proews