5.10.18

Ρωσικός Τύπος μετά τις αποκαλύψεις του pronews.gr: «Φιάσκο η προσπάθεια ΗΠΑ και Ελλάδας να εντοπίσουν τους S-300»

Ειρωνικά, είναι τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, αναφορικά με την δραστηριότητα EMB-145H της ΠΑ το οποίο όπως αποκάλυψε το pronews.gr πήρε μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των ρωσικών συστημάτων S-300PMU-2 τα οποία παραδόθηκαν από τη Ρωσία στη Συρία.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ρωσική ιστοσελίδα topwar.ru η Ελλάδα με την επιχείρηση αυτή έδειξε το «πραγματικό της πρόσωπο» απέναντι στη Ρωσία, αλλά τόσο τα σχέδιά της, όσο και αυτά των ΗΠΑ «έπεσαν στο κενό».
Στο κυνήγι των ρωσικών S-300 πήρε μέρος ξαφνικά και η Ελλάδα, όπως αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.
«Μετά την εμφάνιση στο διαδίκτυο βίντεο από την παραλαβή των πρώτων στοιχείων του S-300PMU-2 από τη Συρία, ένα αμερικανικό RC-135V / W “Rivet Joint” πραγματοποίησε αποστολή ραδιεντοπισμού Α/Α συστημάτων με επίκεντρο της περιοχή της Λαττάκεια.
Τα συστήματα πάντως ηλεκτρονικού πολέμου που είναι ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή, δεν επέτρεψαν στο αμερικανικό αεροσκάφος να αντλήσει στοιχεία από την διαδικασία μεταφοράς των S-300.
Αλλά το Rivet Joint δεν ήταν μόνο: Πετώντας σε διεθνή εναέριο χώρο 800 με 100 χλμ. νότια από την Κύπρο ένα αεροσκάφος της Ελληνικής Αεροπορίας EMB-145H AEW πετούσε στην περιοχή, κάτι που διασταυρώθηκε από την ιστοσελίδα syria.liveuamap.com με στοιχεία από το Flightradar24.
Το ραντάρ του αεροσκάφους PS-890 “Erieye”, το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει εναέριους στόχους σε αποστάσεις 480 με 520 χλμ. όπως και να πραγματοποιεί ηλεκτρονική αναγνώριση χρησιμοποιώντας παθητικούς δέκτες σε παρόμοιες αποστάσεις προσπάθησε να εντοπίσει κινήσεις στην περιοχή της Λαττάκεια.»,αναφέρεται στο ρωσικό δημοσίευμα.
Κατονομάζεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκης
«Eν μέσω της κρίσης με τη Ρωσία από το σκάνδαλο των απελάσεων του περασμένου Ιουλίου των δύο Ρώσων διπλωματών (κατόπιν πιέσεων και από την Ουάσιγκτον), όπως και η επιθυμία του Έλληνα Α./ΓΕΕΘΑ να παραχωρήσει βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα η συμμετοχή του ελληνικού EMB-145H στην επιτήρηση της διαδικασίας άφιξης των συστημάτων S-300 στη Συρία δεν αποτέλεσε έκπληξη για το Κρεμλίνο.
Άλλωστε η Ελλάδα «αγοράστηκε» από τον Λευκό Οίκο από το 2016 κιόλας με την τότε επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. 
Παράλληλα από τεχνικής άποψης, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει πάντα τη δυνατότητα να ζητήσει από την Ελληνική Αεροπορία να εκτιμήσει τις παραμέτρους εκπομπής των συχνοτήτων των ελληνικών S-300PMU-1 έτσι ώστε να αντλήσει συμπεράσματα για τους συριακούς S-300.
Πάντως είναι αυτονόητο ότι οι Ρώσοι εκπαιδευτές δεν θα έκαναν χρήση των ραντάρ του συστήματος Favorit προκειμένου να διαφυλάξουν το προφίλ εκπομπών των συριακών συστημάτων από καταγραφή είτε από το Rivet Joint είτε από το ESM σύστημα του EMB-145H.» και καταλήγει το ρωσικό άρθρο:
«Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι η κοινή προσπάθεια ΗΠΑ και Ελλάδας για τον εντοπισμό και καταγραφή των S-300 κατέληξε σε φιάσκο και είναι εκεί που όλα έρχονται σε μια εικόνα».
pronews
Μεγάλο λάθος η χρησιμοποίηση  απορρήτων γνώσεων σχετικών με τους S300, που μας έχει εμπιστευθεί η Ρωσία. Το λάθος αυτό θα το πληρώσουμε. Κατά πάσα πιθανότητα η Ρωσία θα σταματήσει να υποστηρίζει τη λειτουργία των δικών μας S300 και θα μας είναι μετά χρήσιμοι μόνο για παρελάσεις!
Efenpress