21.10.18

Το επίτευγμα στον φετινό ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ


Από Σάββα Δ. Βλάσση

Παρά τις προσπάθειες του ΓΕΣ για την σωστή προβολή προς το κοινό της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, ίσως δεν κατέστη πλήρως αντιληπτό το μέγεθος του φετινού επιτεύγματος, που αποτελεί δικαίως έπαινο προς όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό του Ελληνικού Στρατού, χωρίς να υποβαθμίζεται η συμμετοχή των άλλων Κλάδων.

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 που ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, διέφερε από τις διοργανώσεις των προηγουμένων ετών, σε ένα πολύ βασικό στοιχείο: χαρακτηρίσθηκε από πολλαπλές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακος σε πολλαπλά σημεία. Σε αντίθεση με άλλες φορές που μεγάλη άσκηση ελάμβανε χώρα μόνο στην τελική φάση και σε ένα μόνο σημείο, είτε κάποιο νησί είτε στον Έβρο, εφέτος το ΓΕΣ είχε σχεδιάσει πολλές μεγάλες ασκήσεις σε επίπεδο Σχηματισμών.
Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στο Δ΄ Σώμα Στρατού και στην Ζώνη Ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, διεξήχθη νυκτερινή επίθεση στο πεδίο ασκήσεων Ψηλός Στάλος, υπό την 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού. Επρόκειτο για την ΤΑΜΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ. Τέτοιες ασκήσεις νυκτερινής επιθέσεως μεγάλης κλίμακος διεξάγονται τακτικά από τους Σχηματισμούς του Δ΄ ΣΣ (ΤΑΜΣ ΑΣΤΡΑΠΗ) αλλά για πρώτη φορά εφέτος οργανώθηκε στο πλαίσιο του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΟΣ και με παράλληλη προετοιμασία παρατηρητηρίου.
Την ίδια ημέρα στην Χίο, όπου εδρεύει η 96 ΑΔΤΕ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη αμφίβια αποβατική άσκηση από την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου, υπό συνθήκες σκότους, η XXV Tεθωρακισμένη Ταξιαρχία,πραγματοποίησε την ΤΑΜΣ ΝΕΣΤΟΣ 2018, άσκηση βιαίας διαβάσεως ποταμού, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι επρόκειτο για άσκηση διπλής ενεργείας. Σε αυτήν συμμετείχαν δυνάμεις και της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, που αντιμετώπισαν την 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού.
Επίδειξη τάξεως Σταθμού Διοικήσεως ΕΜΑ.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, σειρά είχε η ΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία στην Ζώνη Ευθύνης της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, πραγματοποίησε στο πεδίο ασκήσεων Αετός, άσκηση αντεπιθέσεως μεγάλης κλίμακος, υπό τα όματα της ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής.
Άσκηση μεγάλης κλίμακος πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και στην Λήμνο από την 88 Στρατιωτική Διοίκηση,όπως και σε άλλα νησιά, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητος.
Το αποτέλεσμα εφέτος στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, ήταν η εκπαίδευση πολύ περισσότερου προσωπικού και μεγαλύτερου αριθμού Στρατηγείων, διότι η κινητοποίηση συνολικώς ήταν μεγαλύτερης κλίμακος. Εσφαλμένως όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις μονάδες του Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ, αφού όπως φάνηκε και από το δημοσιοποιηθέν φωτογραφικό υλικό, στην Θράκη είχαν αναπτυχθεί και μονάδες που προβλέπεται από τα σχέδια να μετακινηθούν ως ενίσχυση. Η παρουσία στην Ζώνη Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ110Α2 των 203 mm, αντιπροσωπεύει ανάλογη μονάδα που εδρεύει στην Ήπειρο.
Μια σπάνια παρουσία στο Δ΄ Σώμα Στρατού, αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ110Α2 των 203 mm, των δυνάμεων ενισχύσεως που προβλέπουν τα σχέδια.
Επιπλέον, το ΓΕΣ μερίμνησε ώστε από το παρατηρητήριο στον Αετό, να παρακολουθήσουν υπό τύπον επιδείξεως οι επίσημοι την ανάπτυξη Σταθμού Διοικήσεως Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων. Η επίδειξη υλοποιήθηκε με ενέργειες τριών οχημάτων Κέντρων Διευθύνσεως Πυρός Μ577Α2, που έφεραν το Τακτικό Σύστημα Διοικήσεως & Ελέγχου ΗΝΙΟΧΟΣ, το οποίο αξιοποιούν επιχειρησιακώς οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες που έχουν εξοπλιστεί με το κορυφαίο άρμα Leopard 2 HEL.
ΚΔΠ Μ577Α2 με το Τακτικό Σύστημα Διοικήσεως & Ελέγχου ΗΝΙΟΧΟΣ.
Νέα παρουσία δεν υπήρχε επί της ουσίας από πλευράς λοιπών οπλικών συστημάτων. Για πρώτη φορά όμως παρουσιάσθηκαν δημοσίως πνευστά ομοιώματα – δολώματα κύριων οπλικών συστημάτων, στην μορφή ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου PzH2000.
Πνευστό ομοίωμα – δόλωμα αυτοκινούμενου πυροβόλου PzH2000.

 doureios.com