2.10.18

Σκόπια: «Ο Τσίπρας μας τα έδινε όλα ακόμα και το Μακεδονία του Ίλιντεν» - Τι λένε τα πρακτικά των Σκοπιανών

Eρώτηση: Που οριοθετείται το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και πως τιμωρείται;   Φ. Ιωάννου/Efenpress
Τα πρακτικά δύο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι ο Α.Τσίπρας από την αρχή της διαπραγμάτευσης έδινε κυριολεκτικά τα πάντα γλώσσα, ταυτότητα, ακόμα και το «Μακεδονία του Ίλιντεν»!
Πρόκτειται για δύο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και στις 19 Μαϊου 2018 όταν είχε ακουστεί το εξωπραγματικό όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Η αποκάλυψη των πρακτικών δείχνει σχεδόν όλα είχαν ήδη συμφωνηθεί
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής στην πρώτη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.
Από την άλλη πλευρά, με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.
Μάλιστα από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί “έβλεπαν” ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της (υποτιθέμενης) εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια!
Την ίδια ώρα οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων ενώ τον Ιανουάριο “διάβαζαν” ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει. 
Η Νέα Δημοκρατία κατόπιν της πίεσης της εκλογικής της βάσης αναγκάστηκε να πάρει μια πιο σαφή θέση.
Ανάμεσα στα όσα λέγονται ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι “αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι”.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι “θέλει λύση” και πως “δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος”.
Στα συν της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι “ η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση” , λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν “έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα “μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν”.
Κάτι που ως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς το “Μακεδονία του Ίλιντεν”… κάηκε μόλις εξηγήσαμε στην Κοινή Γνώμη τι σημαίνει
Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.
Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».
Και το ότι το συζητούσε αποτελεί παράπτωμα από μόνο του. Προφανώς δεν είχαν καταλάβει στην κυβέρνηση ούτε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα αυτό αλλά ακόμα περισσότερο την «παγίδα» που τους έστησε ο «χαμογελαστός» Ζ.Ζάεφ.
Οι Σκοπιανοί έδωσαν «ρέστα» κυριολεκτικά στην βαλκανική «πονηριά» και μας θύμισαν την κλασική φράση του Νίκου Αλέφαντου «μάθε μπαλίτσα αγόρι μου», διότι οι Σκοπιανοί παρέδωσαν μαθήματα διπλωματικού «στραγγαλισμού» έναντι ανώτερου αντιπάλου και μάλιστα από δυσχερή θέση.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει τα Σκόπια θέλουν να ενταχθούν άμεσα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να σωθούν και να μην διαλυθούν.
Τι έκανε λοιπόν τόσους μήνες ο Ζ.Ζάεφ και ο Ν.Ντιμιτρόφ;
Πολύ απλά έπαιζαν «κρυφτούλι» εν αρχή με την σύνθετη ονομασία και εν συνεχεία με το erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές.
Για 5 μήνες ο Ζ.Ζάεφ καλύπτονταν πίσω από την αντιπολίτευση λέγοντας πως, δεν αποδέχονται κάποια από τις προτεινόμενες ονομασίες για χρήση έναντι όλων και φυσικά ούτε τις συνταγματικές αλλαγές.
Και τι έκαναν; Μα φυσικά πρότειναν μια δική τους ονομασία, άκρως αλυτρωτική με πολλούς συμβολισμούς που την καθιστούν απαγορευτική.
Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ιδρυτικό μύθο των Σκοπίων.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζει η “ανάλυση” της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων. Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έλεγε τότε πως “τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα, αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες”.
Ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Ντιμιτρόφ τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε και περιέγραφε την εικόνα μετά από πιθανές εκλογές στην Ελλάδα λέγοντας:“Πως θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές;
Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες”.
Προφανώς από αλλού το βρήκε ο Ζ.Ζάεφ αφού ποτέ δεν περίμενε να του σταθεί εμπόδιο ο ίδιος ο σκοπιανός λαός (για καλή μας τύχη)
pronews