19.10.18

Δεν βρήκε τους 80 ο Ζ.Ζάεφ - Αναβάλει την ψηφοφορία - «Στις καλένδες» η συμφωνία των Πρεσπών

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ομολόγησε πριν λίγο εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, πως δεν έχει συγκεντρώσει τον αριθμό των 80 βουλευτών. Ο Ζ.Ζάεφ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Αυτή η δήλωση, πάντως, έχει την δική της αξία.
Διότι τι μπορεί να σημαίνει η φράση «υπό κανονικές συνθήκες». Τι συνιστά… μη κανονικότητα;
Μήπως οι εκβιασμοί και οι χρηματισμοί βουλευτών που αποκάλυψε το pronews.gr πριν λίγο μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες "καταστάσεις" ;
Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Συνεπώς, οδεύει προς αναβολή η ψηφοφορία στα Σκόπια καθώς ο Ζ.Ζάεφ δεν έχει συμπληρώσει τον αριθμό των 80 βουλευτών για να «πιάσει» την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της σκοπιανής Βουλής.
Σκοπιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν τουλάχιστον 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία. Κάποια ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν από νωρίς ότι ίσως και να μην αρχίσει καθόλου σήμερα η ψηφοφορία, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Τουλάχιστον εκατό κάμερες είναι τοποθετημένες στον εξώστη της σκοπιανής Βουλής αναμένοντας τη στιγμή που θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο, το εναρκτήριο λάκτισμα δεν έρχεται. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Ζόραν Ζάεφ αναζητά ακόμη βουλευτές για να «πιάσει» την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές αλλαγές.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, Makfax αναφέρει πως η συνεδρίαση που επρόκειτο να λάβει χώρα την Παρασκευή και η ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί επ’ αόριστον αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων.
«Να ψηφίσουμε εδώ και τώρα – Δεν περνάει η συμφωνία»
Την έναρξη της ψηφοφορίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών, ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έχοντας στο πλευρό του βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Μιλοσόσκι ανέφερε ότι ο λαός, μέσω του δημοψηφίσματος, δήλωσε  σαφώς πως δεν υπάρχει εντολή για συνταγματικές αλλαγές.
«Απαιτούμε από τον πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει εδώ και τώρα την ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να δει ότι δεν έχει την πλειοψηφία των 2/3», διαμήνυσε.
Ωστόσο, ερωτηθείς αν αληθεύουν οι φήμες πως επτά από τους βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, ο κ. Μιλοσόσκι δήλωσε ότι η βούληση του λαού είναι πιο ισχυρή από τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές.
pronews