15.8.18

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ ρωσικός δορυφόρος - Φοβούνται ότι πρόκειται για «κυνηγό δορυφόρων»

«Οι ρωσικές προθέσεις, σε ό,τι αφορά αυτό τον δορυφόρο είναι ασαφείς και προφανώς αποτελούν μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη», συμπλήρωσε, επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Διαστημικής Δύναμης της Ρωσίας, ο οποίος είχε πει ότι η υιοθέτηση «νέων πρότυπων όπλων», είναι ο βασικός στόχος αυτού του Σώματος.

Η Πομπλέτ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες πως η Ρωσία αναπτύσσει όπλα κατά των δορυφόρων.
Τα διαστημικά όπλα μπορεί να σχεδιαστούν για να προκαλέσουν ζημιές με πιο διακριτικό τρόπο από τα παραδοσιακά όπλα, εξήγησε η Αλεξάντρα Στίκινγκς, ερευνήτρια- αναλύτρια στο Royal United Services Institute. «Τέτοια όπλα μπορεί να περιλαμβάνουν λέιζερ ή συχνότητες μικροκυμάτων, που θα μπορούσαν απλά να προκαλέσουν παύση λειτουργίας σε ένα δορυφόρο για κάποιο διάστημα, ή να τον απενεργοποιήσουν μόνιμα, χωρίς να τον καταστρέψουν», σημείωσε.
Όμως, είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος αν τέτοια τεχνολογία είναι διαθέσιμη, καθώς τέτοιες πληροφορίες για τις διαστημικές δυνατότητες είναι απόρρητες, συμπλήρωσε η αναλύτρια.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποια παρέμβαση στο διάστημα ήταν εσκεμμένη, μια εχθρική ενέργεια από κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Η Ρωσία αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις «αβάσιμες, συκοφαντικές κατηγορίες που βασίζονται σε υποψίες».
PRONEWS