15.8.18

Το Κατάρ «βάζει πλάτη» στην Τουρκία: Ρίχνει ζεστό χρήμα 15 δις δολάρια


Το Κατάρ θα επενδύσει 15 δις στην τουρκική οικονομία τη στιγμή που το χρειάζεται απεγνωσμένα λόγω του οικονομικού πολέμου με τις ΗΠΑ που έχει βυθίσει την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά.

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, η Άγκυρα φαίνεται  ότι έχει την αμέριστη στήριξη του Κατάρ, έπειτα και από τις κυρώσεις που επέβαλε Ουάσινγκτον. 
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, το Κατάρ θα πραγματοποιήσει άμεσες επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, όπως διεμήνυσε ο Εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπι Χαμάντ Αλ Θάνι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συζητήσεων στην Άγκυρα.
Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει την τουρκική οικονομία που έχει αποδυναμωθεί από τη ραγδαία πτώση της λίρας. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.
Αναφέρεται μάλιστα ότι οι δύο ηγέτες εκδήλωσαν μία ισχυρή προθυμία να ενισχυθεί η συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ. Σε συνέντυξή του, ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναφέρθηκεκαι στην απουσία σχολίου από την πλευρά  του Κατάρ σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολικά» τα όσα ανέφερε επ' αυτού ο τουρκικός τύπος.
«Το Κατάρ, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τέσσερις χώρες εδώ και ένα χρόνο, προσπαθεί να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα. Και σ' αυτό μπορεί να βασιστεί στην στήριξη της Τουρκίας. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, το Κατάρ οφείλει να επιδιώκει μία ισορροπημένη πολιτική και να προσπαθεί να πάρει με το μέρος του της ΗΠΑ», δήλωσε το στέλεχος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι.
Πρόσθεσε, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κατάρ στηρίζει τα μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τουρκία. 
«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ερντογάν, ο εμίρης του Κατάρ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι με το μέρος μας. Εξάλλου,ο λαός του Κατάρ στηρίζει ακλόνητα την Τουρκία, κάτι που επίσης αντικατοπτρίζει τις θέσεις των ηγετών τους για το ζήτημα», σημείωσε ο Ακτάι.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την καμπάνια στο Κατάρ για την στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτήν την καμπάνια αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών από το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Εμιράτα στην χώρα»
pronews