29.7.18

«Ανοιξαν» οι ουρανοί ξανά στην Αττική - «Βουλιάζει» το λεκανοπέδιο - Εκλεισαν δρόμοι - Κινδύνευσαν άνθρωποι (upd 5)

.
Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. 
Όπως και χθες Σάββατο, ο αττικός ουρανός σκοτείνιασε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι. Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε αρχικά τα βόρεια προάστια ενώ τα φαινόμενα επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Τα φαινόμενα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ αγωνία υπάρχει για την εξέλιξή τους στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου οι κάτοικοι έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης. 
Ήδη έχουν αναφερθεί και τα πρώτα προβλήματα με διακοπές ρεύματος στο Καματερό, στο Κολωνάκι, τον Κόκκινο Μύλο, το Παγκράτι, το Γηροκομείο κλπ. ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως σε πολλές περιοχές του ομού πραγματικά η ένταση των καταιγίδων είναι εξαιρετικά δυνατή. 
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δείκτες αστάθειας, δηλαδή οι δείκτες εκείνοι που «μαρτυρούν» ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα, δείχνουν ότι σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Αττικής οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ηδη και τα νότια προάστια πλήττονται από σφοδρή καταιγίδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, οι εξής δρόμοι είναι κλειστοί:
– Η Πειραιώς, από την Χαμοστέρνας μέχρι την Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα.
– Η Μεσογείων από το νοσοκομείο Σωτηρία μέχρι την Βασιλίσης Σοφίας, επίσης στα δύο ρεύματα.
– Η Μιχαλακοπούλου, από τον Πύργο των Αθηνών προς την Μεσογείων
– Η Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι
– Η Καυκατζόγλου κοντά στην Αχαρνών
Νωρίτερα, πλημμύρισαν μεγάλα κομμάτια της Λεωφόρου Φιλαδέλφειας, στα σύνορα με τον Κόκκινο Μύλο. 
Οι περιοχές είναι από το κέντρο της Αθήνας και βορειότερα έως και τα βόρεια προάστια αλλά και οι δυτικότερες περιοχές του νομού όπως χαρακτηριστικά βλέπετε στον προγνωστικό χάρτη. 
Στις ανατολικές ακτές της Αττικής θα είναι τοπικά τα φαινόμενα. Στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ναι μεν υπάρχει το ενδεχόμενο (γύρω στο 40-45%) ακόμη και για δυνατές κατά τόπους μπόρες αλλά τα φαινόμενα αν τελικά εκδηλωθούν δεν θα έχουν τη δυναμική που θα έχουν στα κεντροδυτικά ή βόρεια του νομού Αττικής.
Η αστάθεια θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.Φαίνεται ότι οι μπόρες ή και οι τοπικές καταιγίδες ιδιαιτέρως από το μεσημέρι έως και το απόγευμα, θα διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα για την Αττική. Ωστόσο, δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές του νομού.
Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση τοπικά, έως και μέτριας εντάσεως και μικρής χρονικής διάρκειας.
Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω εγκαίρως. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους σας και υπομονή στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Τι άλλο να πω. Ο πόνος δεν έχει τέλος...

«Μεγάλη προσοχή στα βόρεια προάστια»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος συνέστησε στους πολίτες να δείξουν μεγάλη προσοχή στα βόρεια προάστια και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις 
«Μεγαλη προσοχή στα βόρεια προάστια. Νέα υβριδικη καταιγίδα σε εξέλιξη. Αποφευγουμε τις περιττές μετακινήσεις. Δεν ρισκάρουμεκατα την οδήγηση. Προστατεύουμε παιδιά και ηλικιωμένους από επικινδυνα σημεία» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter. 


Πολιτική Προστασία: «Αποφεύγετε τις μετακινήσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα»
Σημειώνεται, ότι η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.  Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.Επίσης συνιστά να αποφεύγουν οι πολίτες τις μετακινήσεις στις περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα.
pronews