24.7.18

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκενώνονται χωριά και οικισμοί στην Κορινθία - Ξέμειναν από αεροσκάφη - Η φωτιά κατεβαίνει προς τα διυλιστήρια

Εντολή για εκκένωση των οικισμών Κατσιβίρι, Λιοντάρι, Νέα Ζωή και Αναγέννηση στις πλαγιές των Γερανείων έδωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γ. Γκιώνης.

Καλεί τους κατοίκους να σφραγίσουν τα σπίτια τους, να απομακρύνουν παράλληλα εύφλεκτα αντικείμενα όπως γκαζάκια και να μεταβούν προς τα ασφαλή σημεία που τους υποδεικνύονται από τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Ο δήμαρχος έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση για μεγαλύτερη κινητοποίηση εναέριων μέσων καθώς αυτή την ώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς από αέρος επιχειρεί μόνο ένα ελικόπτερο!
Η περιοχή του Λουτρακίου για την ώρα δεν διατρέχει κίνδυνο και με την προοπτική ότι η φωτιά δεν θα περάσει στην άλλη πλευρά του βουνού.
Η κυβέρνηση που χθες δεν ήθελε βοήθεια αεροσκάφη από τις άλλες χώρες της ΕΕ, πριν λίγο έκανε δεκτή την προσφορά της Ιταλίας για δύο CL-415 Canadair, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα ελληνικά εναέρια πυροσβεστικά μέσα. 
Ειδικά τα CL-215/-415, έχουν «κρασάρει» από την συνεχή χρήση και το απαρχαιωμένο της κατασκευής τους που τα καθιστά πλέον μη κατάλληλα.
Περίπου στις 16:30 το μεσημέρι της Τρίτης, η φωτιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη το πρωί της Δευτέρας «κατέβαινε» από το ραντάρ προς το Χαρβάτι και τους πρώτους οικισμούς του δήμου Αγίων Θεοδώρων-Λουτρακίου-Περαχώρας, περίπου στα όρια των Αγίων Θεοδώρων κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.
Στην περιοχή δεν πνέουν άνεμοι και με συντονισμένη εναέρια επιχείρηση η φωτιά μπορεί να ελεγχθεί σύντομα και αποτελεσματικά.
pronews